10 år efter Saddam Husseins død: fra landsbyknægt til diktator

Saddam Hussein, den berygtede leder af Irak gennem 24 år, blev henrettet for forbrydelser mod menneskeheden for præcis 10 år siden i dag. I tidslinjen ovenfor kan du se hans vej til magten.

Selvom han blev en af de mest frygtede, brutale og længst siddende diktatorer i nyere tid, så lå det aldrig i kortene, at Saddam Hussein skulle blive præsident.

Helle Lykke Nielsen, lektor og Ph.D., ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet mener, at det er bemærkelsesværdigt, at en mand som Saddam Hussein kunne komme til magten, og formåede at holde fast på den så længe.

– Han er jo født uden for lands lov og ret i en lille bitte, ikke engang en landsby, sådan langt ude hvor kragerne vender. Han var analfabet og kom først i skole som 11-12 årig, og fik aldrig rigtig nogen uddannelse. Alligevel formår han at arbejde sig op gennem systemet og sætte sig på magten. Blandt andet fordi han var fuldkommen hensynsløs. Men han havde flair for det. Det må man sige. Han var et magtmenneske.

Saddam Hussein er i den grad bemærkelsesværdig, da Iraks historie har været præget af militærkup og en splittet stat, både før og efter Saddams tid.

– Han var helt klart en undtagelse, der ved hjælp af magtanvendelser som flittig brug af vold, tortur, og den her meget centraliserede magtstruktur kunne sidde på magten i 24 år, siger Helle Lykke Nielsen og tilføjer at hans magt også var baseret på propaganda, der præsenterede ham som en modig patriark, der passede på sit folk og turde sige fra over for USA og den vestlige verden.