90.000 “dampere” risikerer bødestraf

E-cigaretter er populære blandt 150.000 danskere (Foto: Camilla Schouw)
E-cigaretter er populære blandt tusindvis af danskere
Foto: Camilla Schouw

Må du eller må du ikke købe nikotinvæske til e-cigaretter? Hverken Sundhedsstyrelsen eller Københavns Politis juridiske afdeling kan fortælle, om du risikerer at blive anholdt, når du køber nikotin til din e-cigaret.

Knap 90.000 danskere bruger den ulovlige rygevæske. Det fremgår af tal fra Sundhedsstyrelsen.

Vi kan ikke udelukke, at der kommer et strafansvar for køber
Lars Borg, Politikommissær i Københavns Politi

Du risikerer en tur på stationen

Politikommissær i Københavns Politi, Lars Borg, vurderer et køb af væske med nikotin til at være ulovligt.

– Når der er en, der sælger et ulovligt stof, så vil det umiddelbart også være ulovligt at købe det, siger politikommissæren.

Læs også: S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin

Lars Borg er ikke i tvivl om, hvad han ville gør som politimand i en sag.

– I en sag vil vi også tage fat i køberen, så vil han også få de rettigheder der er nødvendige i forbindelse med afhøringen. Vi kan ikke udelukke, at der kommer et strafansvar for køber, siger han.

Alligevel tyder noget på, at flere, der ryger e-cigaretter, ikke ved, at produktet er ulovligt. I en af de butikker, som NetAvisen har besøgt, kom sågar en uniformeret politibetjent ind i butikken og fortalte, at han også bruger e-cigaretter med nikotin.

Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter

Manglende grundlag for retsforfølgelse

Ifølge advokat Martin Dræbye Gantzhorn, partner hos Horten Advokatpartnerselskab, der blandt andet har ekspertise indenfor lægemiddel- og sundhedslovgivningen, er det ulovligt og strafbart at sælge nikotinvæske i danske forretninger, mens det dog er tvivlsomt, om forbrugerne overtræder lovgivningen, hvis de køber nikotinvæske:

– I forhold til de danskere, som i bedste tro køber nikotinvæske i den lokale kiosk nede på hjørnet, har jeg umiddelbart vanskeligt ved at se, hvad grundlaget for retsforfølgning skulle være, siger Martin Dræbye Gantzhorn.

11 Responses to "90.000 “dampere” risikerer bødestraf"

 1. Julie Hansen   25. marts 2014 at 14:03

  Det er jo forrykt! LORTELAND!

 2. Karina Hansen   25. marts 2014 at 15:17

  De vil bare have os til at ryge analoge cigaretter i stedet fordi det vil være resultatet jeg skal ikke købe nogle af nicorettes produkter de er dyre og virker ikke

 3. Flemming   25. marts 2014 at 16:23

  Hvor er det bare mega pinligt……
  Hele “ecig-sagaen” er en lang pinlig affære…
  Hvor meget skal vi som borgere finde os i ?

 4. Peter   25. marts 2014 at 17:37

  Der er som sådan intet ulovligt ved at købe e-væsker indeholdende nikotin, SÅ LÆNGE man blot køber dem fra en udenlandsk butik (via internettet), fra et andet EU-land, hvor salget af e-væsker med nikotin er lovligt. Det kunne f.eks. være England, Sverige, Spanien, Polen eller Tyskland.
  Den 26. februar blev der i EU vedtaget et nyt TobaksProduktDirektiv, der påbyder ALLE medlemslandende at gøre e-væsker med nikotin lovlige at forhandle, UDEN at de skal klassificeres som værende et medicinalprodukt – når blot mængden af nikotin holdes under 2% – dvs. med et indhold af nikotin på max 20mg pr. ml.
  Så – i stedet for at råbe op om forbud, bøder, retssager og straf – så ville det klæde både de danske politikere og Sundhedsstyrelsen at få trukket arbejdstøjet på – og få indarbejdet indholdet af direktivet i dansk lovgivning, så vi kan forhindre at de nu godt 250.000 danskere der anvender e-damp/e-cigaretter ikke skal kriminaliseres.
  Det danske politi har så meget andet som de kan bruge deres sparsomme tid på – i stedet for at skulle hales ud for at anholde uskyldige mennesker, der blot prøver at redde sig selv fra en for tidlig død som følge af rygerelaterede sygdomme s.s. lungekræft, KOL og blodprop i hjertet.
  E-damp er bevist til at være 99,5-99,9% mindre skadeligt end rygning af alm. cigaretter – og hvis der er nogen der er bange for “passiv damp” – så er det allerede adskillige undersøgelser der frikender dampen som værende skadelig for andre.

 5. DADAFO   25. marts 2014 at 18:33

  Hvis man enten som journalist, specialist, forsker, læge eller politiker står og mangler svar ang. e-damp – så kan det kraftigt anbefales at klikke sig ind på DADAFOs hjemmeside (Dansk e-Damper Forening).
  Foreningen har den største database over uafhængige og peer-reviewede artikler ang. e-damp, og der er bred enighed om, blandt førende internationale forskere indenfor sundhed, at e-dampen skal tilgodeses og anbefales som et alternativ til rygning af alm. cigaretter. Der er bred enighed om, at “skadeligheden” af e-damp er minimal i forhold til skadeligheden ved at ryge alm. cigaretter.
  E-damp er IKKE et medicinalprodukt, hvilket flere retssager fra andre europæiske lande kan bekræfte: Holland, Estland, Tyskland, Grækenland, Ungarn og Sverige har alle haft sagen for højesteret – og hver gang er det blevet slået fast at nikotinholdige e-væsker IKKE kan klassificeres som værende et medicinalprodukt.
  Og siden e-væsker heller ikke indeholder tobak, så er produktet heller ikke hjemmehørende i tobakskategorien.
  Det amerikanske FDA (Food and Drugs Administration) har også lidt et sviende nederlag ved den amerikanske højesteret, da de for nogle år siden (i en kort periode) fik stoppet salget af nikotinholdige e-væsker, da FDA hævdede at der var tale om ulovlig handel med medicinalvarer. Dette gav højesteret dem IKKE ret i – tværtimod!

  http://www.dadafo.dk – hvis du vil vide mere …

 6. B. Madsen   25. marts 2014 at 21:38

  Hold da op, det bliver bedre og bedre, godt man er flyttet til tyskland for noget tid siden kan jeg kun sige, er da pinligt at politiet nu tror at de kan lave deres egne love, ja det er ved lov ulovligt at sælge nikotin-holdig væske i DK, men der står ingen steder i lovgivningen at det er ulovligt at bruge og indtage, måske politiet skulle begynde at bekymre sig lidt mere om hjemmerøverirer, gade-overfald, pushere omkring skoler og børne-områder, osv. i stedet for kun at jagte penge til statskassen og deres julefrokoster. men det er jo så nemt at slå ned på de “svage” i samfundet og kriminalisere alt, også klart med den store aktieminoritet staten har i tobaks-firmaer, det er jo forfærdeligt at miste penge på at folk passer på deres helbred, se sådan her på det, tænk på hvor mange penge vi sparer på sygehus-senge når folk skifter over til damp.

 7. Jazzpare   25. marts 2014 at 21:51

  Har du hjulpet et andet menneske idag ?

  Tænk hvis du, med bare en simpel underskrift, kunne hjælpe helt op imod 300.000 mennesker, bare alene her i Danmark.

  Eu er ved at presse et forbud ned over hovedet på de knap 300.000 mennesker her i landet, som helt eller delvist har kvittet smøgerne og er gået over på e-cigaretter.
  Vi er indtil nu fuldstændig blevet overhørt i forbindelse med alle afstemninger.
  Resultater af nye tests og undersøgelser bliver fuldkommen udeladt i selv de store og landsdækkende medier.
  Et hav af usandheder bliver fortsat spredt i medierne.

  VI VIL BARE HØRES !!!

  Vi er rigtig mange som har kunne mærke hvor meget bedre vores helbred er blevet efter vi er startet med at dampe, og som ville ønske for endnu flere, at de ville gøre det samme !
  …og jo, vi ved godt, at det at dampe ikke er 100 % sundt, men det er der jo så meget der ikke er, men vi er villige til at løbe den risiko, for én ting er helt sikkert:

  Det er ikke så skadeligt at dampe, som at ryge de rigtige cigaretter !!!

  Så hvis du vil hjælpe en rigtig masse mennesker her til lands med at bevare deres bedre helbred, så gå ind på nedenstående link og giv din underskrift !

  Vi er rigtig mange som sætter pris på din støtte !!!

  På forhånd 300.000 TAK !

  (Redaktionen har fjernet et link i denne artikel)

 8. Thomas   26. marts 2014 at 09:16

  Nååårh stakkels lille danske regering. Har i ondt i røven over mindre og mindre folk gider købe almindelige tobaksvarer i dk når de sætter priserne så højt op og beskatter alt. Vi er da virkelig tilbage i middelalderen hvad gælder vores velfærd. Ud med hele folketinget! Danmark trænger til en revolution!

 9. jes   26. marts 2014 at 09:58

  hvorfor skal gøres ulovlig.eller at priserne stiger op over skyerne.Jeg fatter det sku ikke hvor folketinget vil hen med alt dette.

 10. Eva Jensen   26. marts 2014 at 13:27

  Det er helt til grin. Det er utrolig at e-cigaretter møder så stor modstand, når der er så mange der har gavn af dem.

 11. berit   28. marts 2014 at 01:47

  hvor står det med 20mg nikotin i tobaksdirektivet?