Ældre Sagen er bekymrede for reducering af tilsyn på plejehjem

I fremtiden vil der være færre tilsyn på landets plejehjem.
Foto: Wikimedia

Embedslægetilsyn har tidligere været en årlig procedure på plejehjem. Et tilsyn som de ældre nu, efter nye ændringer trådte i kraft i januar 2017, må se langt efter.

Selvom embedslægernes sidste tilsyn viste, at næsten halvdelen af de danske plejehjem laver så alvorlige fejl, at det kan have en risiko for beboerne, vil de faste tilsyn i fremtiden blive erstattet af risikobaserede tilsyn. Det betyder, at det er medarbejdere og pårørende, der skal gøre opmærksom på kritisable forhold, hvorefter Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, hvor tilsynsressourcerne skal bruges.

Læs også: Fredagsbar er et hit på plejehjem

FAKTA OM EMBEDSLÆGETILSYN

  • Et uanmeldt tilsyn, hvor de sundhedsmæssige forhold for beboere i de kommunale plejeboliger og på friplejehjem bliver tjekket.
  • Hvis der ikke findes fejl og mangler ved embedslægetilsyn, kan de droppe tilsynet året efter.
  • Bliver ført på vegne af Sundhedsstyrelsen.

Ældre Sagen er bekymret for den enkelte beboer
Hos Ældre Sagen har man, siden forslaget om at skære i de faste tilsyn blev præsenteret, været bekymret for plejehjemmenes beboere.

– Det er vigtigt, at vi husker de enkelte beboere på plejehjemmene. Det er dem, der bør fylde, siger konsulent på plejehjemsområdet hos Ældre Sagen Anna Wilroth.

Læs også: Fremtidens plejehjem har automatiske gulve

Hun er bekymret for, at indførelsen af det nye risikobaserede tilsyn er gået for stærkt og tvivler på, hvorvidt plejehjemmene har muligheder og ressourcer til selv at opdage de fejl, som embedslægetilsynet tidligere opdagede.

– Der burde have været en bedre overgang fra det gamle embedslægetilsyn til det nye risikobaserede tilsyn ved eksempelvis at have sikret en større udbredelse af ordningen med fast tilknyttede plejehjemslæger.

Anna Wilroth slår fast, at plejehjemsbeboere i dag er mere svækkede end for bare 10 år siden. Derfor mener hun, det er vigtigt, at den enkelte beboer er i fokus.

– Der er nogle meget svækkede mennesker på plejehjem – nogle af samfundets mest svækkede. De kan ikke selv sige fra, siger hun.

Plejehjem er knapt så bekymrede
Hos Langgadehus plejehjem i Valby og på Bryggergården plejehjem på Vesterbro i København er man ikke så bekymrede som Ældre Sagen.

– Jeg ønsker også tilsyn, hvis der var ressourcer til det, men jeg mener, at kommunerne og ledelsen er dem, der skal sørge for den faglige kvalitet og ikke embedslægen, siger Barbara Lisemose, forstander på Langgadehus plejehjem.

De to plejehjem er enige i, at de ikke tror, at færre tilsyn kommer til at have konsekvenser.

– Borgerne skal altid have det, de har ret til. Det ændres ikke, fordi embedslægen kigger forbi engang om året, siger forstander på Bryggergården, Bo Pedersen.

Læs også: Teknologi i ældreplejen giver mere tid, men ikke tryghed

Heller ikke på Langgadehus plejehjem er man bekymret for, at kvaliteten vil falde.

– Vores procedurer og retningslinjer for faglig kvalitet er de samme, ligegyldig om der er mange tilsyn eller ej. Den faglige kvalitet skal være der for at sikre borgerne den bedst mulige pleje, behandling og omsorg , ikke for at få gode tilsyn, siger Barbara Lisemose.