Ældre Sagen: “Regeringens indsats er utilstrækkelig”

Ældre Sagen opfordrer regeringen til at revurdere sin indsats på ældreområdet.
Foto: Morguefile

Regeringens indsats på ældreområdet er ikke omfattende nok til at løse de kommende års udfordringer i plejesektoren. Sådan lyder meldingen fra Ældre Sagen, der savner en bedre vurdering af ældreområdets behov.

Ældreminister, Thyra Frank (LA), har ellers for nyligt markeret sig med to lovforslag i regeringens lovprogram for det kommende folketingsår. Heraf har det ene til formål at forebygge ensomhed hos den ældre del af befolkningen.

Indsatsen er imidlertid ikke tilstrækkelig, mener vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen.

Både udtrykt i kroner, hoveder, hænder og hjerter, er der et større behov på ældreområdet, end hvad regeringens finanslov lægger op til.

Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen

– Vi er selvfølgelig vældig glade for, at der bliver gjort noget for at forebygge ensomhed. Men vi har også behov for en større indsats i forhold til rekruttering af mere personale, siger Michael Teit Nielsen og fortsætter:

– Både udtrykt i kroner, hoveder, hænder og hjerter er der et større behov på ældreområdet, end hvad regeringens finanslov lægger op til.

Regeringens fælles ansvar

Thyra Frank blev over sommeren udsat for massiv kritik fra ikke mindst Dansk Folkeparti. Også Socialdemokratiet og SF var kritiske over for ældreministerens indsats.

I en periode lod det til, at Thyra Frank var i fare for at blive fyret fra sin ministerpost.

Michael Teit Nielsen ønsker dog ikke at pege fingre ad enkeltpersoner, da der, ifølge ham, er tale om et fælles ansvar.

– Når der bliver spurgt, om Thyra Frank har været en god eller dårlig minister, vælger vi at fokusere på regeringen som helhed, påpeger vicedirektøren i Ældre Sagen.

– Hvis der ikke er en statsminister, en finansminister, en sundhedsminister og en beskæftigelsesminister, som bakker op på ældreområdet, så kan ældreministeren jo ikke gøre så meget.

Behovet for ressourcer stiger

I Ældre Sagen hæfter man sig ved, at der kommer til at blive flere ældre med et plejebehov i de kommende år. Herunder vil der særligt være mange flere tilfælde af demenssygdomme, mener Michael Teit Nielsen.

I 2018 vil knap 90.000 ældre danskere være ramt af demens. Det vurderer Nationalt Videnscenter for Demens. Tallet forventes at blive markant større i de kommende år på grund af den stigende middellevealder.

Vicedirektøren for Ældre Sagen mener derfor, at regeringen bør revurdere behovet for ekstra midler.

– Der er behov for, at der bliver afsat ressourcer til at imødekomme den her udvikling, understreger han.

Det har trods adskillige forsøg ikke været muligt at få en kommentar fra regeringspartiernes tre ældreordførere eller fra ældreministeren inden redaktionens deadline.

Sådan gjorde vi: Journalisten henvendte sig til Ældre Sagen for at få deres vurdering af regeringens indsats på ældreområdet. Efter interviewet  henvendte journalisten sig til de tre ældreordførere for henholdsvis Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, samt Sundheds- og Ældreministeriet. Det var imidlertid ikke muligt at få en kommentar fra en repræsentant for regeringen inden redaktionens deadline.