Afgørelse torsdag om omstridt sikkerhedsselskab

Medskyldige i brud på internationale konventioner er anklagerne mod sikkerhedsselskabet G4S, leverandør af tyverialarmer til Københavns Kommune.

Medskyldige i brud på internationale konventioner er anklagerne mod sikkerhedsselskabet G4S, leverandør af tyverialarmer til Københavns Kommune.  På torsdag afgøres G4S’s skæbne efter alt at dømme, når Borgerrepræsentationen skal mødes. Socialborgmester Mikkel Warming (EL) kræver en uafhængig undersøgelse af firmaet 

Skal borgernes skattepenge i Københavns Kommune fortsat gå til tyverialarmer fra sikkerhedsselskabet G4S, som i årevis har solgt blandt andet overvågningsudstyr til israelske fængsler –og bosættelser på den besatte Vestbred? 

Fængsler som er blevet beskyldt for at bryde med menneskerettighederne, og bosættelser der er stemplet ulovlige af flere eksperter og politikere i henhold til internationale konventioner. De israelske fængsler og bosættelser vil formentlig komme på Borgerrepræsentationens dagsorden, når de skal mødes på torsdag for at drøfte kommunens samarbejde med G4S ved et lukket møde. 

17,5 millioner kroner var Københavns Kommunes udgifter til sikkerhedsfirmaet G4S i 2009, men det er endnu uvist om, kommunen vil fortsætte med at købe firmaets produkter. 

Meldingen er klar fra Enhedslisten. »Det vi gerne ser, at Københavns Kommune skal gøre, er at de skal lave en uafhængig undersøgelse af G4S’s aktiviteter på Vestbredden«, siger socialborgmester Mikkel Warming (EL), som dog ikke vil udtale sig om, hvad Borgerrepræsentationen præcist skal diskutere. 

Sagen er mørkelagt

Hvad der præcist skal diskuteres om G4S på torsdag kan borgerne i Københavns Kommune ikke få at vide, fordi det er blevet stemplet fortroligt. 

Torsdag er dog også den dag, hvor firmaets kontrakt med Københavns Kommune oprindeligt skulle udløbe. Men kontrakten blev fornyet, inden afsløringerne om firmaet kom ud. Derfor besluttede Borgerrepræsentationen i januar, at Økonomiudvalget skulle undersøge kommunens muligheder for at opsige kontrakten før tid. 

Resultatet af undersøgelsen er ikke tilgængeligt for offentligheden, men G4S var et punkt på Økonomiudvalgets dagsorden sidste tirsdag. På torsdag er turen kommet til Borgerrepræsentationen, som i sidste ende kan afgøre fremtiden for firmaet i kommunen. 

Udenrigsminister: Bosættelser er ulovlige

I novembermåned kom G4S i mediernes søgelys, fordi det uafhængige researchcenter Danwatch afslørede, at firmaet havde solgt sine produkter til israelske fængsler og bosættelser på den besatte Vestbred. 

Den danske regering har en klar holdning til bosættelserne. Udenrigsminister Lene Espersen (K) skrev i en pressemeddelse i marts sidste år at,  »Danmarks holdning til bosættelser er klar: De er ulovlige i henhold til den internationale folkeret, og de udgør en forhindring for fred«.

Uvished om hvornår G4S afvikler kontrakter 

I denne måned meddelte G4S i en pressemeddelelse, at de vil undersøge mulighederne for at trække sig fra nogle af deres mest kontroversielle kontrakter blandt andet salg af sikkerhedsudstyr til checkpoints, fængsler og politistationer på Vestbredden. Men de vil stadig beskytte banker og supermarkeder i israelske bosættelser.

Udmeldingen fra G4S er ifølge socialborgmester Mikkel Warming (EL) et stort fremskridt, men han understreger, at der stadig er behov for en undersøgelse, hvis samarbejdet med kommunen skal fortsætte. »Vi ville gerne have nogle udefra, som skulle undersøge, hvordan G4S’s aktiviteter klinger med FNs konventioner og derudover de etiske spilleregler, som firmaet selv går og påråber sig«.

Det er dog endnu uvist, hvornår G4S trækker sig ud af kontrakterne. »Vores lokale ledelse i Israel er i gang med at tage kontakt til de relevante kunder for at forklare om vores ønske om at afvikle visse kontrakter. Før vi har gennemført og afsluttet disse forhandliger er det ikke muligt at sige noget om, hvornår kontrakterne vil være afviklet«, siger Søren Lundsberg juridisk direktør i G4S. 

 Frikendte sig selv

Til sit forsvar har G4S også tidligere henvist til den undersøgelse, som de selv iværksatte. Undersøgelsen blev foretaget af juraprofessor Hjalte Rasmussen fra Københavns Universitet. En undersøgelse der dog er blev kritiseret af en række NGO blandt andre Amnesty og Folkekirkens Nødhjælp, som i sit arbejde selv er til stede på Vestbredden.

Også Enhedslisten er stærkt kritiske. “Det viste sig mildest talt at bygge på sand, det byggede på, at Hjalte Rasmussen havde været der fire dage, ikke havde undersøgt tingene og bare skrev af, hvad G4S fortalte ham”, siger Mikkel Warming (EL).  

Læs også
København vil af med vagtfirma
Dansk vagtselskab beskytter israelske bosættelser