AIDS-forebyggelse kan bane vejen for homo-rettigheder

I Malawi er 40 religiøse ledere nu blevet fortalere for at droppe landets lov om forbud mod homoseksuel praksis. Det sker, efter AIDS-fondets partnerorganisation i en dialog med lederne har beskrevet nødvendigheden af åbenhed omkring homoseksualitet for at kunne forebygge og bekæmpe HIV og AIDS. Det beskriver AIDS-fondets direktør Henriette Laursen, der mener, sygdomsforebyggelse kan bane vej for rettigheder homo-, bi- og transseksuelle (LGBT-personer).

”Hvis vi anvender en sundhedsindgangsvinkel, så er der meget mere forståelse for, at det kan være nødvendigt med åbenhed og anerkendelse,” siger hun.

Bevidst strategi
AIDS-fondets samarbejdsorganisation i Malawi, Center for the Development of the People (CEDEP), arbejder bevidst for LGBT-rettigheder gennem en HIV-dagsorden. På den måde kan de arrangere offentlige møder for homoseksuelle mænd uden at få problemer med myndighederne. Og selvom de homoseksuelle ikke tør at holde møderne udendørs, er det et stort fremskridt i et land som Malawi, mener Henriette Laursen. Hun vurderer, at det presserende AIDS-problem kan rykke grænsen for, hvad folk ellers er villige til at acceptere:

”Dét at bekæmpe HIV og AIDS har sådan en ’urgency’ over sig, at man er nødt til at handle, når der er så stor en risiko for hele befolkningen. Og hvis du skal handle, bliver du nødt til at have fat i nogle af dem, det især handler om, for så at lave målrettede kampagner,” siger hun med henvisning til, at HIV-smitte forekommer dobbelt så ofte hos homoseksuelle mænd som hos resten af Malawis befolkning.

Historiens gentagelse
Henriette Laursen mener, at der tale om ”historiens gentagelse”, når man kan anvende AIDS-dagsordenen til at fremme LGBT-rettigheder i udviklingslande. Hun påpeger, at homoseksualitet var registreret som en psykisk diagnose i Danmark, da man oplevede det første danske tilfælde af HIV i 1981, og at LGBT-rettigheder siden er kommet på dagsordenen i takt med HIV-forebyggelse.

”For homoseksuelle er for det første blevet mere synlige, men der har også været rigtig meget brug for dem i arbejdet med at forebygge HIV. Og jeg mener egentlig, at HIV/AIDS-dagsordenen med alt dens gru og forfærdeligheder samtidig har været med til at løfte homoseksuelles rettigheder i Danmark,” siger hun.

Henriette Laursen fremhæver, at man for eksempel i Kina har transseksuelle med ved premierministerens bord, når der diskuteres strategier for HIV-forebyggelse, og sundhedsdagsordenen kan derfor anvendes til udbredelsen af rettigheder andre steder.

”Jeg tror derfor, HIV-forebyggelsen kan være en form for værktøj eller løftestang, ligesom det har været i Danmark og i Kina,” siger hun.

En bredere problemstilling
Hos Sex & Samfund kender man til, at kampen mod HIV og AIDS har banet vej for rettigheder til LGBT-personer. Men Tania Dethlefsen, der er international chef hos Sex & Samfund, understreger, at det afhænger meget af, hvilket land, man arbejder i.

”Jeg mener, det kan bruges som værktøj i nogen sammenhænge, men det er vigtigt, at vi har en bredere tilgang. Det er afhængigt af det enkelte lands kontekst, dets praksisser og lovgivning,” siger hun.

Tania Dethlefsen mener, man med HIV-tilgangen bør passe på ikke at sætte LGBT-rettigheder i naturlig sammenhæng med sygdom. Det kan være meget uhensigtsmæssigt i lande som Uganda, hvor der er set eksempler på, at man tror LGBT-personer kan smitte med deres seksualitet. Derfor ser hun helst, at man har en meget bredere tilgang til LGBT-rettigheder end sygdomstilgangen. Det har blandt andet ladet sig gøre i Nepal og Pakistan, hvor transeksuelles rettigheder er blevet anerkendt juridisk, fordi LGBT-organisationer netop arbejdede med en juridisk tilgang til problemstillingen.

”Kampen for LGBT-rettigheder er meget bred, og hvis man i visse lande kun arbejder inden for en HIV/AIDS-kontekst, så kan man overse, at det her er en menneskerettighedsproblemstilling, der er utrolig bred og kompleks, og rækker ind i områder som de juridiske. I nogle lande kan en HIV/AIDS-tilgang ligefrem skjule, hvor bred den her problemstilling er,” siger hun.

Her påpeger AIDS-fondet, at strategien i Malawi netop er lagt efter landets historiske kontekst, hvor befolkningen kan være afvisende overfor vestlige idealer, der påduttes den tidligere koloni.

”Vi bliver tit mødt med udsagn om, at ’homoseksuelles rettigheder er en vestlig opfindelse, så det skal i ikke komme og putte ned over hovedet på os’, så hvis vi anvender en sundhedsindgangsvinkel, er der mere forståelse for, at det her kan være nødvendigt,” bemærker Henriette Laursen og tilføjer:

”På den måde er det en indgangsvinkel til at skabe rettigheder for homoseksuelle, som virkelig kan give håb.”