Alarmklokkerne ringer: Tinder er et afhængighedsskabende spil

Dating-app'en Tinder stormer frem i Danmark og på verdensplan. Men den kan hurtigt blive vanedannende.  Foto: Mathilde Nordenlund
Dating-app’en Tinder stormer frem i Danmark og på verdensplan. Men den kan hurtigt blive vanedannende.
Foto: Mathilde Nordenlund

Du træder ind af døren og når knap nok at smide tasken og frakken, før du hiver smartphonen op af lommen. Yes, der var et nyt match. Fem minutter senere tjekker du, om der er tikket en ny besked ind i indbakken. For en sikkerheds skyld låser du også din telefon op, efter at du har lagt dig i seng. Det kunne jo være, at nogen havde sendt en sød hilsen.

Oplever du, at trangen til at flirte med et fremmed menneske forhindrer dig i at lægge din telefon fra dig, skal du måske overveje at tage en pause. Dating-app’en Tinder, som har taget Danmark med storm de sidste måneder, kan nemlig virke afhængighedsfremkaldende.

To former for afhængighed

Afhængigheden kan skyldes flere aspekter. For eksempel at man opnår en høj grad af anerkendelse, ved at folk skriver til en eller ‘liker’ ens billede ved at sende det til højre. Det siger sociolog og forsker i netdating, Casper Høeg Radil, fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

– Traditionelt set har jeg talt om to forskellige former for afhængighed. Den mest basale handler om anerkendelse. Der ligger en stor anderkendelse i, at folk værdsætter ens person ved at skrive til én og ‘like’ ens billede. Det er nemlig en meget bestemt situation man fremstiller sig i på en datingportal.

Anerkendelsen på Tinder er væsentlig større end på, for eksempel, Facebook. Det understreger Casper Høeg Radil og tilføjer, at det er en meget stærk form for anerkendelse.

– Der ligger noget mere grundlæggende i at blive udmærket som potentiel partner for livet, fremfor at nogen ‘liker’ ens statusopdatering på Facebook. Denne her anerkendelse rammer dybt ind i folks selvbevidsthed.

Uforpligtende er også et af nøgleordene for den populære dating-tjeneste, som tiltaler mange. Oprettelsen er forenklet af, at den sker via en facebook-profil. App’en er derfor nem at gå til. Ifølge Casper Høeg Radil er anerkendelsen meget nem at opnå, fordi den både er uforpligtende at give og modtage.

Det giver et kick i lighed med alkoholisme eller stofmisbrug og er ligeså stærkt og vanedannende som kokain
Michael Rasmussen, psykolog og direktør for behandlingsstedet Udviklingshuset

Spil-element

Datin-app’en Tinder minder mere om et spil, end traditionel form for dating. Derfor indeholder den også et ”spil-element”, som har høj underholdningsværdi, siger Casper Høeg Radil.

– Den anden afhængighed handler om, at det i høj grad er et spil. Dating har et karakteristika, der minder meget om et spil. Altså bliver man grebet af selvet spillet omkring det at’ date’, tjekke profiler ud, få svar fra folk og komme ind i en interessant kommunikation.

Han advarer mod, at det kan hurtigt kan blive en tidskrævende kommunikationsform, som  kan tage overhånd. Dog tror han ikke på, at afhængigheden kan blive så fremskreden, at man direkte tager skade af det.

Læs også: Unge vil have hurtige dating-apps

På linje med kokain

Michael Rasmussen, psykolog og direktør for Udviklingshuset, der behandler netafhængighed, genkender ”spil-elementet”.

– Alle spil er tilrettelagt sådan, at man skal opnå nogle point. Når man klarer sig godt i et spil, giver det anseelse, respekt og accept. Man får anerkendelse, og man bliver noget.

Det at ‘date’ en person, er et spil på linje med World of Warcraft, som har været skyld i flere behandlinger i Udviklingshuset, fortæller han. Spillet, der handler om at få ens spiller til at stige i niveau, har klare fælles elementer med netdating.

Michael Rasmussen lader alarmklokkerne ringe og advarer om faren ved at benytte Tinder i overdrevet grad. Afhængighedsgraden kan nemlig være ligeså stærk som ved et kokainmisbrug.

– Man bliver afhængig af en dopamin udløsning i hjernen, som er kroppens belønningssystem. Det giver et kick i lighed med alkoholisme eller stofmisbrug og er ligeså stærkt og vanedannende som kokain.

Erkende afhængighed

Ifølge Michael Rasmussen skyldes afhængigheden, at det er vores følelser og tanker der bestemmer vores adfærd og ikke omvendt. Men problemet kan afhjælpes.

– Man skal bruge sin viljestyrke og handlekraft til at komme ud af det her. Og så må man erstatte de vaner, man har omkring sin afhængighed. Skriv ned hvor meget tid du bruger på det, så du bliver bevidst om, hvor omfattende problemet er.

En udmelding som understøttes af Casper Høeg Radil. Han understreger nemlig vigtigheden af at erkende, at man er afhængig og uddyber, at Tinder kan sammenlignes med en hobby på lige fod med at gå i fitnesscenteret.

– Fokus kunne ligeså godt være flyttet til en anden hobby – computerspil, fodbold eller andet. Det er vigtigt at huske, at det her bare handler om tidsfordriv.