Alkohol stadig tabu på arbejdspladsen

Druk på arbejdspladsen er stadig tabu i Danmark.
Foto: David Bruno

En ny rapport har netop bevist, at danske mænd, der drikker for meget, har problemer med at få, og holde på, et job. Et af problemerne med alkohol er, at emnet er følsomt og svært at gå til på mange arbejdspladser.

– Alkoholmisbrug er tabu, fordi det er lidt for privat, og vi har svært ved at få taget det op. Folk føler sig enten for tæt på eller for langt fra, siger Erik Linde, souschef i organisationen Alkohol og Samfund, om vanskelighederne for kollegaer eller chefer med at konfrontere en person, de har mistanke om drikker for meget.

Læs også: Lægeforeningen: Der skal minimumspriser på alkohol

Han bakkes op af Peter Hamborg Faarbæk, der er konsulent i fagforeningen 3F’s afdeling for Sundhed og Forebyggelse.

– Alkohol er stadig tabubelagt, i hvert fald på mange arbejdspladser. Der er en personlig grænse, som er rigtig svær at bryde, siger han.

Ingen fælles politik blandt arbejdsgiverne

Hvordan private arbejdspladser behandler alkohol og eventuelle tilhørende problemer, er op til den enkelte virksomhed, da Dansk Arbejdsgiverforening ikke har nogen overordnet politik vedrørende alkohol.

– Dansk Arbejdsgiverforening har ingen formel politik på området. Men hvis den enkelte virksomhed oplever, at det giver problemer på jobbet, så må den vurdere, hvad der skal gøres, siger ansættelsesretschef Flemming Dreesen.

Aktiv alkoholpolitik er vejen frem

Ifølge Erik Linde fra Alkohol og Samfund har de fleste arbejdspladser en alkoholpolitik, men hans erfaring er, at den ofte er for passiv. Han mener, at virksomhederne skal være mere aktive i bekæmpelsen af alkoholproblemer.

– Det er vigtigt at have en aktiv politik. Man skal snakke om alkohol, holde møder, afholde seminarer, udarbejde flyers med mere, siger han.

Læs også: Demens er stadig præget af tabu og uvidenhed

I nogle tilfælde kan den passive alkoholpolitik næsten være et problem, da arbejdsgiverne kan ”gemme sig” bag den og dermed slippe for at tage emnet op.

– De siger ”vi har en alkoholpolitik, så det snakker vi ikke om”, og så tror de, problemet er løst, siger Peter Hamborg Faarbæk fra 3F.

Tving alle til at tale om det

Ligesom Erik Linde mener også Peter Hamborg Faarbæk, at en aktiv politik er nødvendig.

– Vi skal tvinge dem til at forholde sig til alkohol, både arbejdsgivere og arbejdstagere, siger han.

Ifølge både 3F og Alkohol og Samfund er både danskernes alkoholforbrug og tilhørende problemer faldende, mens selve emnet er ligeså tabu som altid.

I grafen herunder kan du se, hvordan graden af alkohol du indtager påvirker din chance for at holde fast i dit job. Tallene, som grafen er bygget på, er bearbejdet af redaktionen.