Alle øjne på Peter Madsen: Nu starter retssagen

Peter Madsen på en prøvesejlads af UC3 Nautilus tilbage i 2008. Kilde: Frumperino/commons.wikimedia.org.

Opdateret med aktuel rubrik torsdag morgen.

Siden natten til den 11. august 2017 har sagen mod Peter Madsen fyldt på tværs af de danske medier. Og det er ikke kun indenfor landets egne grænser, at sagens usædvanlige karakter har vakt kæmpe opsigt.

Ubådskaptajn og opfinder Peter Madsen er anklaget for at have dræbt og parteret den svenske journalist Kim Wall, og i morgen tilbagelægger journalister mange tusinde kilometer for at følge retssagens udvikling. Peter Madsen nægter sig skyldig i drab, men har erkendt at have parteret hende.

– Medieinteressen er enorm. Der kommer journalister fra 15 forskellige lande blandt andre Kina, USA og Rusland, fortæller Jens Bech Stausbøll, pressekontaktdommer ved Københavns Byret.

Han forklarer, at retten aldrig har oplevet en så omfattende interesse for en retssag som denne.

En af danmarkshistorien største drabssager

Et af de danske medier, der har dækket sagen intensivt, er Ekstra Bladet. Tabloidmediet planlægger også at være massivt til stede, når retssalen slår dørene op torsdag formiddag.

Chefredaktør Karen Bro fortæller i en mail til NetAvisen, at mediet opdaterer live fra retten, sender live-tv fra studiet og selvfølgelig har ‘et hav af reportere på sagen’.

– Ubådssagen er en kæmpe sag for os, fordi krimistof er vores kerneområde, og fordi dette er en af de største drabssager i danmarkshistorien, skriver hun.

Ingen makabre detaljer

Kort om retssagen 

Hvad?
Peter Madsen tiltales bl.a. for drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje mod Kim Wall. Peter Madsen nægter sig skyldig i drab, men har erkendt, at han har parteret Kim Wall. Han har tidligere forklaret, at hun døde som følge af en ulykke på ubåden.

Hvordan?
Sagen skulle have kørt som en nævningesag, men det har Peter Madsen fravalgt. Anklagemyndigheden vil kræve Peter Madsen idømt fængsel på livstid og sekundært forvaring.

Hvornår?
Retssagen indledes i morgen den 8. marts 2018. Retssagen løber over otte retsdage med forventet dom den 25. april 2018.

Kilde: Anklagemyndigheden.

Sagens specialanklager Jakob Buch-Jepsen har løbende udtalt sig i sagen. I januar appellerede han til, at journalisterne tænker sig godt om, når de dækker den makabre sag.

– Vi håber på mediernes forståelse for, at sagens øvrige beviser skal fremlægges i retten og ikke i pressen, udtaler han i en pressemeddelelse.

Samme melding kommer fra Vibeke Borberg, forsker i presseetik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Medierne skal især tænke sig om, når det gælder oplysninger, der direkte vedrører Kim Walls person, og det hun har været udsat for, understreger forskeren.

– Selvom det kan være meget makabert, er det mediernes pligt at skildre det på en sober måde. Også selvom oplysningerne ikke i sig selv er sobre, fortæller hun.

Omvendt understreger Vibeke Borberg, at det er en balancegang, fordi offentligheden har krav på, at mediedækningen rent faktisk informerer om, hvad der er sket.

– Det er en sag, vi ikke kan komme udenom, og den har stor offentlig interesse, fordi den er så usædvanlig. Men medierne skal sørge for ikke at dvæle ved detaljer, som ikke er nødvendige at dvæle ved, udtaler Vibeke Borberg.

En kvinde er blevet parteret – arme, ben og hoved er skilt fra kroppen. Det er et faktum, og det kan vi naturligvis ikke undlade at beskrive
Karen Bro, chefredaktør på Ekstra Bladet

“Vi beskriver virkeligeden, også når den er grum”

På Ekstra Bladet er chefredaktør Karen Bro ikke bange for prekære detaljer. De er tværtimod nødvendige.

– Dette er en ubehagelig sag med ubehagelige detaljer. En kvinde er blevet parteret – arme, ben og hoved er skilt fra kroppen. Det er et faktum, og det kan vi naturligvis ikke undlade at beskrive, skriver hun i sin mail til NetAvisen.

I forhold til, hvordan Ekstra Bladet konkret regner med at fortælle historien, er Karen Bro klar i mælet.

– På Ekstra Bladet beskriver vi virkeligheden, også når den er grum. Jeg har vores mest erfarne krimi-reportere på sagen, og jeg er tryg ved, at de dækker live i morgen, lige som de har gjort ved tidligere lejligheder, lyder det fra redaktøren.

Sådan gjorde vi: Ideen til artikel tager afsæt i den massive mediedækning af retssagen mod Peter Madsen, der starter i morgen den 8. marts. Vi har talt i telefon med pressekontaktdommer ved Københavns Byret og forskeren i presseetik, mens citater fra chefredaktør på Ekstra Bladet stammer fra en mailkorrespondance. Specialanklagerens udtalelse er hentet fra en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.