App tjekker dine plejeprodukter for farlig kemi

kosmetikkk
Indeholder dine plejeprodukter allergifremkaldende stoffer? Læs med og se, hvordan du kan tjekke det. Foto: pixabay.com

Med eller uden parfume? Svanemærket eller ikke Svanemærket? Allergisk for en bestemt ingrediens? Det kan være svært at finde rundt i junglen af plejeprodukter, men appen ”Kemiluppen” som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag kan med et enkelt klik fortælle, om et produkt indeholder stoffer, som er mistænkt for at være allergifremkaldende eller hormonforstyrrende. Kemiluppen fungerer ved, at man åbner appen og vælger funktionen ”scan” til at scanne stregkoden på det produkt, man gerne vil tjekke.

Læs også: Smerter får flere til at fravælge gluten-test

Farven kategoriserer produktet

Når man har scannet sit produkt, vil det blive præsenteret med enten en grøn, gul eller rød kolbe. Den grønne kolbe betyder, at produktet er fri for problematisk kemi, mens den gule betyder, at man bør være opmærksom, da disse produkter ofte indeholder parfume eller miljøbelastende stoffer. Hvis produktet vurderes til en rød kolbe, betyder det, at Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke anbefaler produktet, da det ifølge Kemiluppen indeholder problematisk kemi og eksempelvis stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Læs også: Ny forskning: Stevia er hormonforstyrrende

– Det er ikke produktet i sig selv, der er farligt, men det kan cocktail-effekten være. Det betyder, at de små doser man bliver udsat for i og for sig kan være helt fine, men samlet set kan det blive et problem. Specielt solcreme er noget, man skal bruge relativt store mængder af, og det er noget, der bliver på huden, og så kan stofferne gå igennem huden og blive optaget i kroppen. Derfor er det en god idé at vælge en solcreme uden problematisk kemi, og der er masser at vælge imellem, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Ikke alle er lige begejstrede

Kemiluppen møder dog stor modstand hos Brancheforeningen SPT, der ikke mener, at vurderingen af produkterne er fair.

–  Det, vi tænker omkring Forbrugerrådet Tænk Kemi og deres vurdering af produkterne, er, at det er et forkert fagligt udgangspunkt, de har, for de tager kun hensyn til, om en ingrediens indgår i et produkt eller ej, men de tager ikke hensyn til koncentrationen, eller hvor meget eller lidt forbrugeren bruger af produktet, siger Hannah Løyche, administrerende direktør SPT.

Hannah Løyche påpeger, at kosmetikordningen stiller skarpe krav til, at produkterne skal være sikre at bruge, inden de markedsføres, og at der sættes en grænseværdi for, hvor lidt et produkt må indeholde af et givent stof, 100 gange under et niveau der har vist effekt ved forsøg.

Læs også: Julie vil være kemikaliefri

Skræmmer forbrugerne

– Vi mener, at det skræmmer forbrugerne, fordi de dermed kommer til at tro, at hvis et produkt har fået en rød vurdering, så er det farligt at bruge, og det er også det vi ser bl.a. på de sociale medier, og det vi hører fra vores medlemsvirksomheder: at forbrugerne oplever den røde farve som et stoplys, og som at den skal man undgå, fortæller Hannah Løyche.