Arbejdsløse kæmper mod sig selv i jobjagten

Arbejdsløse mister motivation og selvtillid og får svært ved at søge job.

– Det var nærmest umuligt at fortælle, hvorfor jeg var den rigtige mand til jobbet, for jeg troede ikke længere selv på det, fortæller Michael Rasmussen. Han er 31 år og har prøvet at være arbejdsløs i over 5 år.

Da han sendte sine første ansøgninger, efter at være blevet færdiguddannet som kandidat i filosofi på Københavns Universitet i 2009, var han ellers fuld af fortrøstning, for det var gået godt på studiet. Men afslag på afslag tærede på selvtilliden. Som tiden gik, mistede han troen på egne evner, og det gjorde jobsøgningen sværere.

– Jeg blev vred og frustreret af at være arbejdsløs, og det hjalp mig jo ikke med at få et job. Det gav ikke nogen lyst til at ansætte mig, fortæller han.

Michael Rasmussen er en af mange, som har oplevet sandheden i det gamle ordsprog om, at lediggang er roden til alt ondt. En ny undersøgelse, som virksomheden People Test System har foretaget blandt 17.208 personer, heriblandt 3088 ledige, viser, at ledige mister troen på egne evner, er mindre optimistiske og mangler motivation, sammenlignet med personer i arbejde. Ifølge folkene bag undersøgelsen ender nogle arbejdsløse med at udvikle karaktertræk, som gør det ekstra svært for dem at få et arbejde. De bliver deres egne værste fjender i jobsøgningen.

Jeg følte mig som en kasse rådne frugter, som jeg skulle sælge. Det er bare ret svært at sælge sig selv, når man ikke længere føler, at man er et produkt, man selv ville have lyst til at købe
Michael Rasmussen, arbejdsløs i 5 år

– Ledige reflekterer længere tid over deres nederlag. De har sværere ved at tage selvstændige beslutning og læner sig mere op af andre, og det kan være et problem, for man er ofte alene i jobsøgningen. Det fortæller Helle Hoppe, som er uddannet psykolog og har været med til at gennemføre undersøgelsen.

Afslag ødelægger selvtilliden

Michael Rasmussen kender oplevelsen af at ødelægge sin egen jobsøgning.

– Jeg følte mig som en kasse rådne frugter, som jeg skulle sælge. Det er bare ret svært at sælge sig selv, når man ikke længere føler, at man er et produkt, man selv ville have lyst til at købe, fortæller han. I løbet af årene har han været i praktik og i flere forskellige jobs med løntilskud i sammenlagt mere end 2,5 år, men hver gang tilskuddet hørte op, måtte han tilbage i arbejdsløshedskøen.

Læs også: Iværksætter: Ledige bør starte egne virksomheder

Om undersøgelsen

  • 17.208 personer har deltaget i undersøgelsen
  • 3088 af deltagerne var ledige
  • Deltagerne har svaret på 220 spørgsmål i en personlighedstest
  • Deltagerne er blandt andet blevet testet i forhold til risikovillighed, visioner og evnen til at tage selvstændig beslutninger
  • Besvarelserne er afgivet i perioden fra januar 2012 til november 2014

Kilde: People Test System

I følge Thomas Bredgaard, som forsker i aktivering og beskæftigelse hos Center for arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, kan det være hårdt at få mange afslag. Det kan give arbejdsløse en opfattelse af, at de ikke er egnede, og de kan miste motivationen.

– Loven siger, at man skal blive ved med at søge, selvom man får afslag, og det skal jobcentret hjælpe én med, men det er ikke sikkert, at det får én i job. Man kan godt skrive en masse jobansøgninger, men hvis man kommer til jobsamtalen og ser udmattet ud, så får man nok ikke jobbet alligevel, siger Thomas Bredgaard.

For Michael Rasmussen blev selv det at skrive en jobansøgning svært.

– Det er svært at tale sig selv op og fremstille sig selv i et positivt lys, når man føler, at man er ussel og unyttig, siger Michael Rasmussen.

Mange har brug for hjælp

Hos Magistrenes A-kasse kan de genkende problemet med, at nogle medlemmer mister selvtillid og har et dalene energiniveau, som gør det udfordrende at få et job.

– Hvert år har vi et par hundrede medlemmer alene i København, som henvender sig for at få værktøjer til at komme godt gennem tiden som ledig, siger Maj Flounders, leder af Magistrenes A-kasse i København

Man kan godt skrive en masse jobansøgninger, men hvis man kommer til jobsamtalen og ser udmattet ud, så får man nok ikke jobbet alligevel
Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker

I A-kassen anbefaler de deres medlemmer at have mange ansøgninger ude hele tiden. Det er deres oplevelse, at et afslag ikke gør så ondt på de arbejdsløse, hvis de hele tiden har gang i flere ansøgninger.

Kostede venskaber

Det var ikke kun selvtillid, som Michael Rasmussen mistede i sine år som ledig. Ledigheden kostede også venskaber.

– Nogle af mine venner kaldte mig en samfundsnasser, der krydrede røv på dagpenge. Det er hårdt at få at vide, at man er en nasser, fortæller han.

Det kunne han ikke holde ud at blive kaldt, så han så ikke nogen anden udvej, end at holde op med at se de venner. Reaktionerne fra omverden fik ham til at føle, at det var hans egen skyld, at han ikke kunne få et job. Han følte, at han var fejlet som menneske. Han mistede modet og gik i stå.

– Jeg ville hele tiden gerne i gang, der var intet, jeg hellere ville, men jeg magtede det ikke længere. Jeg kunne ikke engang tage mig sammen til at tage opvasken derhjemme, selvom der kun stod en tallerken og to glas, fortæller Michael Rasmussen. Efter mere end tre år som arbejdsløs havde han udviklet en depression. Den har taget ham de sidste to år at komme sig efter, men nu er han mere optimistisk, end han har været længe.

Læs også: Arbejdsløse stresser mest

I dag er det mere end fem år siden, Michael Rasmussen begyndte at komme i jobcentret med jævne mellemrum for at søge arbejde og tale med konsulenterne. I den seneste uge er han kommet i et andet center end han plejer – og han har været der hver dag. Han har endda fået sit eget skrivebord. Han er nemlig blevet fastansat i en ordinær stilling som beskæftigelsesrådgiver i Hillerød Kommune, hvor han arbejder med sygemeldte borgere.