Arkitekter truer med strejke fredag

Overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsgiver og lønmodtagere i arkitektbranchen er på bristepunktet.

Overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsgiver og lønmodtagere i arkitektbranchen er på bristepunktet. Arbejdsgiverne varsler lock-out fra på fredag, og lønmodtagerne varsler strejke. Begge parter står fast ved deres krav, så alt tyder på, at vi får strejke på fredag.

100 procents overarbejdsbetaling i weekenderne og 50 procent efter fyraften, det er forholdende i dag for lønmodtagerne i arkitekt branchen, men det vil arbejdsgiverne ikke længere være med til.

Konflikten er så stor imellem arbejdsgiverne og lønmodtagerne, at begge parter på fredag tager hver deres magtmidler i brug. Det sker når Danske Ark, foreningen af private rådgivende arkitektvirksomheder, laver lock-out på deres medarbejder. Og de tre fagforeninger, Arkitektforbundet, Konstruktørforeningen og Teknisk Landbrug, starter strejke.

Parterne står fast ved krav
»Vores medlemmer har givet os klokkeklar besked om, at vi skal have et gennembrud omkring overarbejdsbetaling, hvis vi ikke får det, er der konflikt fra på fredag,« siger Cristian Lerche, formand for Danske Ark, foreningen for arbejdsgivere.

Som det ser ud lige nu, virker den varslede strejke og lock-out på fredag nærmest uundgåelig. Hvis det skal undgås, skal parterne nå til enighed på blot to dage, efter flere måneders forhandlinger. Men det ser sort ud, ingen af parterne virker klar til at give sig i deres krav. Fagforeningslejren virker heller ikke klar til at rykke sig.

»Vi er allerede gået utrolig meget på kompromis, men vi kan ikke gå med på arbejdsgivernes krav, som det ser ud nu, fordi det ikke imødekommer nogle af vores krav,« siger Arne Ennegaard Jørgensen, direktør for Arkitektforbundet.

Overarbejdsbetaling er stopklodsen
Det helt store bump på vejen, og det der fik forhandlingsvognen til at vælte, er altså overarbejdsbetaling.  For arbejdsgivers vedkommende er den nuværende ordning ikke længere acceptabel.

»De nuværende regler for overarbejdsbetaling er for dyr, ufleksibel og bøvlet. Vi kan ikke leve med det. Overarbejde skal lønnes, men alle arbejdstimer skal aflønnes ens. Det vanskeliggør konkurrencen som er meget hård både i forhold til både andre typer af virksomheder i Danmark og arkitektvirksomheder i udlandet,« siger Cristian Lerche.

Fagforeningerne er da også helt åbne over for at lave den nuværende løsning om, men arbejdsgivernes idé falder dog alligevel ikke helt i god jord.

»De kan få nøjagtig det de gerne vil have, hvis de er villige til at betale for det, men det er de ikke. Det går ikke, at de både vil have i pose og i sæk. Så må de betale det mere i løn. Vores medlemmer vil gerne have nogle regler der sikrer at der ikke bliver drevet rovdrift på dem. Hvis reglerne forsvinder, vil mange komme til at arbejde helt vildt meget, arbejdsgiverne er dårlige til at styre arbejdstiden. Vi kan ikke gå med til at beskyttelsen forsvinder,« siger Arne Ennegaard Jørgensen.

Nu har begge parter givet forligsmanden besked om sammenbruddet i forhandlingerne og han skal nu vurdere situation, hvis der er håb kan han udskyde konflikten, ellers er der konflikt fra på fredag. Og selvom det ikke er det, de ønsker, er begge parter indstillet på konflikt fra på fredag. Sagerne er så vigtige for dem at de er villige til at tage konflikten, selvom det er omkostningsfuldt.

Læs også:
Sygeplejersker er tilfredse med ny overenskomst
Lønnen til topchefer er eksploderet