Bagsiden af boldfesten

Foto: Jacqueline Rodriques– Uropatruljerne kom med store våben og sagde, at vi skulle tømme vores hjem. Hvis jeg nægtede, ville de slå dørene ind og fjerne mig med tvang, fortæller Sandra Maria Da Silva.

Hun havde boet 10 år i Rio De Janeiros største favela Rocinha, indtil hun blev tvangsfjernet uden advarsel. Uden nogle boligalternativer var hun hjemløs i tre måneder, indtil hun kunne leje et lille værelse i en anden favela længere væk fra byen.

– Politiet sørger for at der ryddes op i favelaerne omkring centrum, Ipanema og Copacabana. Turisterne skal jo ikke se alt det grumme. Bare tag lidt ud for byen, så ser du hvor problemerne er rykket hen, siger hun.

– Politiet sørger for at der ryddes op i favelaerne omkring centrum, Ipanema og Copacabana. Turisterne skal jo ikke se alt det grumme. Bare tag lidt ud for byen, så ser du hvor problemerne er rykket hen, siger hun.

Brasilien skal være vært både ved VM næste år og ved OL i 2016. En del af forberedelserne dertil har været at ‘rydde’ op i byens slumkvarterer, de såkaldte favelaer.

Læs også: Fem ferier du gerne vil hjem fra

– Politiet har indsat specialstyrkerne UPP ind i favelaerne i Zona Sul. Banditterne er rykket til Zona Norte i stedet, så selvom nogle problemer er løst, så er de fleste bare rykket geografisk, siger Kim Von Burmeister, dansker bosat i Brasilien.

Mens regeringen lover forbedringer i byerne, så oplever flere borgere at blive tvunget ud af deres hjem, uden hverken advarsler eller boligalternativer.

Faktaboks:
– Der er i alt ca. 6000 favelaer i Brasilien.
– 1000 af dem ligger i Rio, og Rocinha er med sine ca. 70.000 indbyggere den største.
– Rocinha blev officielt pacificeret i slutningen af 2011, men der er stadig store problemer med kriminaliteten.
Kilde: www.riotimesonline.com

Beboerne får ofte beskeden med en bulldozer ventende ude foran hoveddøren, siger Sara Haugesen, kampagnemanager hos Amnesty International

– Menneskerettighederne bliver overtrådt, når beboere i slumområder bliver tvangsflyttet uden konsultation, varsel, kompensation og alternativ genhusning. Beboerne får ofte beskeden med en bulldozer ventende ude foran hoveddøren, siger Sara Haugesen, kampagnemanager hos Amnesty International

Sandra står ikke alene med utilfredshed for regeringen. I juni måned førte en prisstigning på 20 centavos (ca. 60 øre) på offentlig transport til massive protester i flere af Brasiliens største byer.

– Vi ved, at store sportsbegivenheder som VM og OL indebærer store byggeprojektet og omlægninger af infrastrukturen, som fratager tusinder af mennesker deres basale rettigheder. Det er også tilfældet i Rio, siger Sara Haugesen, kampagnemanager hos Amnesty International

Over en million mennesker var på gaderne og de blev mødt af en voldelig modstand fra politiet. Dagsordenen for demonstranterne blev udvidet til korruption, et manglende velfærdssystem, stigende inflation og forkert prioritering af pengene til VM i 2014.

– Vi ved, at store sportsbegivenheder som VM og OL indebærer store byggeprojektet og omlægninger af infrastrukturen, som fratager tusinder af mennesker deres basale rettigheder. Det er også tilfældet i Rio, siger Sara Haugesen, kampagnemanager hos Amnesty International

Hun forklarer yderligere at tvangsrydninger ofte bliver udført ote bliver udført med overdreven brug af magt fra politiet eller andre aktørers side, såsom voldtægt, tilfældige anholdelser og tortur og vilkårlige drab.

– Derudover mister beboerne ikke kun deres hjem, men ofte også job, ejendele, netværk og livsgrundlag, uddyber Sara Haugesen.

Fattigdommen bliver gemt væk

– Alle forberedelserne har fra start kun været prestigeprojekter. De forbedrer kun forholdene i de områder hvor turisterne kommer, siger Sandra.

Formålet med at politiet trænger ind til favelaerne, og pacificerer dem, er at få bugt med den berygtede og voldelige narkokriminalitet. Men den kriminalitet som politiet har fået bugt med i centrum, er ifølge hende rykket ud til udkanten af Rio.

Læs også: Danske iværksættere indtager Brasilien

– Herude er politiet ligeglade med os, fordi der kommer ingen rige og vi er så isoleret, forklarer hun.

– De prøver at gemme fattigdommen væk, men i virkeligheden bliver problemerne bare større, siger Sandra Maria Da Silva.

Protesterne medførte at præsident Dilma Rousseff trak prisstigningen tilbage, og lovede reformer der skal sikre øget velfærd til borgerne. Ifølge Sandra lyder det godt, men realiteten viser noget andet.

– De prøver at gemme fattigdommen væk, men i virkeligheden bliver problemerne bare større, siger hun.

Selvom der ikke er udsigt til at regeringen eller politiet ændrer strategi, så har Sandra ikke mistet håbet for Brasiliens fremtid.

– Hvis vi bliver ved med at kæmpe og gøre medierne opmærksomme på hvad der foregår, så jeg er sikker på at der kan ske ændringer, siger hun.

Om mindre end et år går VM festlighederne i gang, og selvom begivenheden kritiseres af mange, så må Sandra indrømme at hendes fodboldhjerte ikke helt kan boykottes.

– Brasilien har lang vej endnu, og VM gør ikke vejen lettere. Men jeg skal jo stadig heppe på mit landshold, som jeg forventer vinder, siger hun med et smil.