Buddy-ordning gør det muligt at kombinere bold og bøger

Fremdriftsreformens stramninger presser eliteatleterne, der vælger at studere ved siden af sporten - Foto: Kristina Loncar
Fremdriftsreformens stramninger presser eliteatleterne, der vælger at studere ved siden af sporten – Foto: Kristina Loncar

En presset hverdag med flere træninger dagligt, lange busture i weekenderne når der skal spilles kamp, og for lidt tid til bøger er  blot nogle af de udfordringer, der hører med til livet som professionel atlet og studerende. Men det tager ikke pusten fra håndboldspilleren Sofie Bæk Andersen, der til daglig spiller håndbold i ligaklubben Silkeborg-Voel KFUM og læser erhvervsøkonomi (HA) på linjen design og forretningsudvikling ved Syddansk Elite.

Syddansk Elite er en særlig afdeling ved Syddansk Universitet, der gennem forskellige støtteordninger skal gøre det lettere for eliteatleter at kombinere sport og studier, og det ser Sofie Bæk Andersen som en kæmpe fordel.

– De støtteordninger Syddansk Elite udbyder er yderst nødvendige, for at en elitesportsudøver kan lykkes med sin uddannelse, og derfor oplever jeg absolut ingen hindring i at få de to ting til at spille sammen, siger Sofie Bæk Andersen.

Jens Franck, rådgiver og projektleder ved Syddansk Elite, fremhæver især universitetets såkaldte Buddy-ordning som værende en vigtig faktor i eliteatleternes tilrettelæggelse af studiet i forhold til sporten.

– Buddy-ordningen består af 30 studerende på idrætsudøvernes studier, og de er ansat med henblik på at skabe netværk, og så har de også til opgave at tage noter og optage undervisningen, hvis de studerende finder det nødvendigt. Derudover har de studerende også mulighed for at søge om at få rykket eksamener, udskudt afleveringsfrister og få supplerende undervisning, såfremt der er behov for det, forklarer Jens Franck.

Læs også: Unge bliver stressede af for mange valg

Universitetets forskellige støtteordninger, hvor de unge blandt andet kan få optaget undervisningen, har vist sig at være særligt effektiv, når det kommer til eliteatleternes egen koordination af sport og studieliv, og den større frihed og råderum, som universitetets tiltag giver, er mærkbar for Sofie Bæk Andersen.

– Selvfølgelig går man på kompromis nogle steder, og man kan ikke undgå, at undervisningens budskab i nogle fag svækkes, fordi man får det på lyd. Men løsningen med min Buddy giver mig bedre tid til min sport, og samtidig giver det mig en enorm fleksibilitet, at jeg kan høre undervisningen på den tid af døgnet, som passer mig bedst i forhold til min sport, siger hun.

Kort om Syddansk Elite

  • Syddansk Elite er en særlig afdeling ved Syddansk Universitet for studerende, der dyrker sport på elite/professionelt niveau
  • I foråret 2006 startede Syddansk Elite med 20 studerende
  • I efteråret 2015 er 170 aktive studerende på Syddansk Elite
  • 68 eliteatleter har færdiggjort deres uddannelse samtidig med en aktiv sportskarriere
  • For at blive optaget i Syddansk Elite skal man blandt andet søge om optagelse eller studere på Syddansk Universitet
  • Indgår man i Team Danmark-relaterede aktiviteter eller bruttogrupper, opfylder man alle krav til optagelse uden yderligere dokumentation
  • Kilde: SDU.dk

Fremdriftsreformen presser også eliteatleterne

Den afgåede S-R-regering, der med De Radikale Venstre i spidsen står bag den berygtede og kritiserede studiefremdriftsreform, har med de nye stramninger til formål at piske de studerende til at afslutte studiet på kortere tid. Siden den trådte i kraft i september 2015 har reformen medført, at eliteatleterne nu også skal tilmeldes 30 nye ECTS point hvert semester og bliver samtidig frataget muligheden for at afmelde sig et fag eller prøver, når først de er tilmeldt.

Dog kan elitesportsudøverne ved Syddansk Elite vælge at søge om dispensation fra reformen, og dermed få forlænget studietiden, såfremt det er nødvendigt.

Sofie Bæk Andersen er vant til kæmpe pres fra håndboldverdenen, men med mulighed for dispensation fra fremdriftsreformen, ser hun ikke stramningerne som en hindring i at færdiggøre sit studie.

–  Uden støtteordningerne og muligheden for dispensation havde jeg aldrig haft mulighed for at studere det, jeg gerne ville. Det ville i sidste ende betyde, at jeg ikke ville kunne gennemføre en videregående uddannelse, da jeg som professionel sportsudøver flytter fra by til by, så det betyder meget, at jeg kan udvide min studietid, siger hun.

Sofie Bæk Andersen i kamp for Silkeborg-Voel KFUM - Foto: Silkeborgvoel.dk
Sofie Bæk Andersen med #9 i kamp for Silkeborg-Voel KFUM – Foto: Silkeborgvoel.dk

Fremtidsmuligheder er afgørende for de professionelle sportsudøvere

For Jens Franck er det vigtigt, at eliteatleterne har fremtidsmuligheder, også når de vælger at indstille sportskarrieren.

– Med Syddansk Elite har sportsudøverne for det første rigtig gode muligheder for at kombinere sport og uddannelse, og for det andet kan de med den rette vejledning og støtte i sidste ende nå nye højdepunkter i livet, når sportskarrieren er slut, siger han.

Også Sofie Bæk Andersen ser det som en nødvendighed at have en færdig uddannelse i bagagen, når håndboldskoene en dag lægges på hylden.

Læs også: Talent: Jeg har fået en fantastisk fodboldmæssig uddannelse

– Økonomien i kvindehåndbold er ikke, hvad den var for 10 år siden. Jeg er derfor klar over, at når jeg rammer arbejdsmarkedet på fuldtid efter min karriere som håndboldspiller, er det nødvendigt at have en uddannelse, medmindre jeg vil bruge starten af 30’erne på dagpenge, siger hun.

At valget faldt på design og forretningsudvikling, er ikke tilfældigt, for når håndbolddrømmen er udlevet, kommer skemaet til at se helt anderledes ud for Sofie Bæk Andersen.

– Jeg vil gerne arbejde inden for design og innovation internt i virksomhedens processer og være med til at udvikle virksomheder. På længere sigt har jeg en drøm om at blive iværksætter og skabe mit eget, siger hun.