Ciskønnede, trans-, bi-, homoseksuelle – alle skal føle sig velkomne til kampdag

SFU’ere sætter mangfoldighed på dagsordenen til kvindernes kampdag. Foto: Anders Degn

Til tonerne af ’Electric Woman’, som spiller fra en transportabel højtaler i lommen på en af skiltebærerne, ønsker de seks feminister jovialt de travle cykelister på Dronning Louises bro glædelig kampdag.

Karoline Vind, regionsrådsmedlem for SF og ungdomsafdelingen SFU, er blandt de seks morgenfriske feminister. For hende er det vigtigt, at alle seksuelle minoriteter føler sig inkluderet i kvindekampen:

– Jeg synes, skiltet ‘sisters not cis-ters’ opsummerer det rigtig godt. Feminismen er ikke udelukkende for de kvinder, som fik tildelt deres køn ved fødslen. Det er også for de transkønnede og de non-binære. Kvindernes kampdag handler i SFU’s optik også om at inkludere dem, som har en ikke normativ kønsopfattelse.

Faktaboks om kønsopfattelser:

  • Cis-kønnet: En person, hvis biologiske køn og det køn, man føler, man er, er det samme.
  • Transkønnet: Samlingsbegreb for personer, der oplever, at deres kønsidentitet skiller sig ud fra normen

Karen Valeur Sjørup, ligestillingsforsker på Roskilde Universitet, ser positivt på SFU’s initiativ om at inkludere seksuelle minoriteter i kvindekampen:

– Det er en naturlig forlængelse af den kønsdebat, som er i samfundet i øjeblikket. Så det er rigtig fint, at de også bringer det i fokus her på kvindernes kampdag.

Karoline Vind kunne ikke forestille sig en kampdag uden at fokusere på de seksuelle minoriteter:

– Hver dag er en kampdag, og vi kæmper for at italesætte de problematikker, som er, når man ikke passer ind i det binære kønssystem. Der er andet end bare mænd og kvinder i vores samfund, og det skal der være plads til.

Karoline Vind, medlem af SFU og regionsrådsmedlem. Foto: Anders Degn

Læs også: Ekspert: Feminismen lever højt på kritik

Fokus på seksuelle minoriteter kan fjerne fokus fra kvinders kamp

Der kan imidlertid være en risiko ved at fokusere på de seksuelle minoriteter 8. marts, mener Karen Valeur Sjørup.

– De kan dog tage fokus fra kvindernes kamp. Lige så snart, man diskuterer etniske minoriteter og seksuelle minoriteter, er der en tilbøjelig fjernes fokus fra kvindernes kamp, siger hun.

Det er en overvejelse, som Karoline Vind har med sig. Men hun mener dog stadig, at kvindernes kampdag er den rette til at kæmpe for seksuelle minoriteters rettigheder.

Sådan gjorde vi:

Vi interviewede Karoline Vind på stedet. Efterfølgende ringede vi til Karen Valeur Sjørup for at få en eksperts syn på SFU’s fokus på seksuelle minoriteter i kvindekampen. Derefter foretog vi et telefoninterview med Karoline Vind, så hun havde mulighed for at kommentere på Sjørups citater, og dertil godkende sine egne citater.