Radio: Cykeltur er vejen frem: Klippekort skal bekæmpe ensomhed

De ældre bliver cyklet rundt af frivillige året rundt. Foto: Cykling Uden Alder.

af Joachim Werner og Trine Lavgesen

Nu kan endnu flere ældre få glæde af projekter, hvor de kan opleve noget i fællesskab med andre og dermed ikke føle sig ensomme.

Sundhedsstyrelsens har nemlig introduceret et nyt initiativ, fællesskabsklippekortet, hvor kommuner kan søge en pulje på cirka 28 millioner kroner. 

Målet er at bekæmpe ensomhed hos ældre. Klippekortet er rettet mod ældre, der stadig bor i eget hjem og får besøg af hjemmeplejen.

Det er nemlig en meget udsat gruppe, fortæller Stine Schou Mikkelsen, projektleder i Sundhedsstyrelsen. Hvis en kommune får en bid af kagen, er det op til dem selv, hvilke sociale tilbud, hjemmeplejen involverer de ældre i.

Cykling Uden Alder er et af de tilbud, som fællesskabsklippekortet kan finansiere. Cykelturene giver rig mulighed for både frisk luft og en god snak.

Lyt til NetAvisens radioindslag om cykelprojektet, hvor ældres køres ud i naturen og får vind i håret og røde kinder. Artiklen fortsætter under radioindslaget.

Læs også: Cykelforening for ældre fejrer 4-års fødselsdag

Cykling giver livskvalitet

Cykling Uden Alder blev stiftet i 2013 og har i dag over 4.000 frivillige i mere end 70 kommuner landet over.

I dag får mere end 50.000 ældre glæde af de specialfremstillede rickshawcykler rundt omkring på landets plejecentre. På den måde får de ret til vind i håret, som er foreningens slogan. En af de frivillige, der har været med fra starten, er Sonja Nielsen, aktivitetsmedarbejder på Plejecenteret Trekroner. Da hun meldte sig ind i Cykling Uden Alder havde foreningen bare fire cykler.

– Tit er det nogle helt andre mennesker, vi får med hjem. Fordi de har fået noget luft, fortæller hun.

Sonja Nielsen forklarer, at det ofte bare handler om at komme ud og se noget andet end fire vægge.

– De vil bare gerne ud, bare et kvarter, og have noget luft og se nogle træer, siger hun.

Cykel uden alder har fire cykler på Plejecenter Trekroner. Foto: Joachim Werner.

“Det er en dejlig, dejlig tid“

Plejehjemsbruger på Plejecenter Trekroner, Carlo Jensen på 79 år, er en af de ældre, som en gang imellem får sig en tur på en af centrets fire rickshaws. Det giver ham stor glæde at cykle rundt sammen med andre fra plejehjemmet. Carlo Jensen har boet på Trekroner Plejecenter i et år, men har været ude på cykelstien flere gange. Carlo Jensen kan ikke længere køre bil, så når han bliver kørt rundt af en frivillig i en af de eldrevne rickshaws, er det fantastisk for ham at få vind i håret og vinke til forbipasserende folk på cykelturen.

– Der er ikke noget bedre. Fra vi begynder at cykle, til vi er hjemme, er det en dejlig, dejlig tid, fortæller han.

Læs også: Risiko for ensomhed blandt ældre

På tværs af generationer

Da Sonja Nielsen først hørte om foreningen, bekymrede det hende, at hun skulle køre rundt med mennesker i så høj en alder. Den første oplevelse ændrede hendes opfattelse radikalt.

– Jeg havde den skønneste oplevelse med en ældre herre på 96. Vi kørte gennem København, og han begyndte at synge på vejen hjem, fortæller hun.

Siden da har hun været fascineret af cykelturenes evne til at forene mennesker, der ellers aldrig ville have mødt hinanden. Også på tværs af generationer.

Tilbage til samfundet

Udover Cykling Uden Alder kan kommunerne også søge om penge til sociale aktiviteter som fx mandeklubber, spisevenner eller seniornetværk. Kommunerne har selv frihed til at vælge, hvordan de administrerer pengene. Det vigtige er, at de ældre får hjælp til at komme ud af hjemmet.

– Nogle borgere kan fx have behov for at blive hentet hjemme – både for at komme afsted, men også for at opleve den tryghed, der kan være forbundet med at blive ledsaget, siger Stine Schou Mikkelsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

I den nedenstående infografik kan du klikke på prikkerne, og se, hvilke faktorer der kan gøre ældre ensomme.

Sådan gjorde vi: Ideen opstod, da Sundhedsstyrelsen præsenterede deres nye tiltag fællesskabsklippekortet. Vi tog kontakt til Cykling Uden Alder, der satte os i forbindelse med Sonja Nielsen, som anbefalede os at tale med Carlo Jensen. Slutteligt talte vi med projektleder for fællesskabsklippekortet over telefon.