Danmark satser stort på at avle insekter til middagsbordet

Melorme skal snart avles i stor stil på dansk jord. (Foto: Pengo, Wikimedia Commons)

Insekter på menuen er ikke bare en døgnflue. Den sidste nye kriblende madtrend er ikke blot pakket med proteiner og god for miljøet, den er også Danmarks nye satsning på fødevareindustrien.

InVALUABLE, er navnet på Teknologisk Instituts nye udviklingsprojekt, der skal skabe hundredevis af arbejdspladser, omsætte for millioner og udnytte organiske spildressourcer optimalt, når Danmark skal være foregangsland for vidensudvikling og produktion af insekter.

Målet med projektet er, i samarbejde med partnere som Novozymes, Københavns Universitet og DTU, at få etableret insektfabrikker i Danmark, der skal producere protein til fødevarer og dyrefoder.

Med en investering på 19 millioner kroner fra Innovationsfonden skal projektet tage de første spadestik til at etablere en industriel insektproduktion i Danmark, som forventes at få en årlig omsætning på 200-300 millioner kroner og skabe cirka 200 relaterede job.

Vi skal i princippet hjælpe med at etablere en helt ny industri.
Jonas Lembcke Andersen, Teknologisk Institut.

Billigt, effektivt, godt
Protein fra insekter er de seneste år blevet anerkendt som et billigt og miljørigtigt supplement til mere traditionelle proteinkilder til fødevarer og foder. Produktionen af insekter udleder for eksempel 100 gange mindre CO2 end produktionen af kvæg og avler cirka 4 gange mere protein pr. kg. foder.

Ifølge Jonas Lembcke Andersen, konsulent for Teknologisk Institut i Vand og Miljø, kan man i princippet avle insekter på spildprodukter og affald fra andre industrier. Insekter som melorme, der indeholder store mængder protein og smag af umami, omdanner nemlig føde til proteiner utroligt effektivt og kan avles på restprodukter fra bagerier og ølbryggerier.

Med verdens stadig øgede befolkning, stiger behovet for at producere føde nok til alle. InVALUABLE ser derfor produktionen af proteiner fra insekter som en utrolig effektiv kilde til mad, da det både fungerer som fødevarer til mennesker og foder til produktion af andre proteinkilder som kvæg og svin. Fordelene ved produktionen af insekter til fødevarer ses altså ikke kun fra et økonomisk perspektiv, forklarer Jonas Lembcke Andersen.

– En stor del af vores motivation i InVALUABLE projektet er også at se på bæredygtige fødevarer i fremtiden i forhold til verdens stigende befolkningstal. Nogle lande, som blandt andet Kina, er begyndt at blive rigere og spise mere oksekød, hvilket resulterer i øget forespørgsel og, i sidste ende, store miljømæssige udfordringer.

Læs også: Irma vil have københavnerne til at spise insekter.

En uudnyttet industri
På trods af de mange fordele ligger produktion af insekter dog håbløst uudnyttet hen, hvor retningslinier og viden på området er noget InVALUABLE’s forskere skal kortlægge helt fra bunden.

-Vi skal i princippet hjælpe med etablere en helt ny industri. Vi skal forsøge at få løst så mange problemer på forhånd, som sådan en helt ny industri kan støde ind i. Det er f.eks rigtig dyrt at producere insekter lige nu, fordi industrien stadig er helt ny og meget arbejde foregår manuelt. Vores job som vidensinstitution er at finde ud af, hvordan landmanden kan leve af at producere insekter, siger Jonas Lembcke Andersen.

Læs også: Kakerlakken kan blive fremtidens sushi

Innovationsfondens investering i projektet vidner også om, at udnyttelsen af proteiner fra insekter er kommet for at blive. Anna Munck Laybourn, Investment Manager for projektet ved Innovationsfonden, anerkender, at der er et behov for lokalt produceret protein til fødevarer og foder og håber, at InVALUABLE projektet og insektindustrien kan være en del af løsningen.

– Vi forventer, at inVALUABLE kan resultere i ny viden, vækst og arbejdspladser og måske vil kunne skabe et fundament for et nyt forretningsområde i Danmark. Med de kompetencer, der findes i de danske forskningsmiljøer på dette område, ser vi en mulighed for, at der kan skabes et nyt område indenfor det danske fødevaresystem, der vil kunne give positive effekter og resultater på flere områder.