Dansk landmand om kinesisk griseovervågning: »Spændende og interessant«

Kinesisk opfindelse: Ansigts- og stemmegenkendelse kan scanne grise for sygdomme. Det vækker interesse i Danmark.
Foto: Pixabay

En syg gris er en dyr fornøjelse. Det ved landmænd i både Danmark og Kina.

Derfor vækker det interesse, at et lille kinesisk firma har introduceret et nyt system, der kan spotte sygdomme hos grise ved hjælp af ansigts- og stemmegenkendelse og lignende teknologier.

– Jeg synes, det lyder spændende og interessant. Specielt, hvis vi kan opdage en sygdom, før vi har mulighed for at registrere den med de daglige tilsyn, siger Søren Kjær Poulsen, der er landmand hos Dortheasminde Avl og Opformering.

Læs også: Hver anden dødsulykke sker i landbruget

Det kinesiske firma ved navn Yingzi Technology har introduceret systemet, der kan scanne grise for sygdomme ved hjælp af ansigts- og stemmegenkendelse. Det skriver the New York Times. Det teknologiske system er lavet for at identificere sygdomsramte grise og isolere dem, så de ikke smitter de raske grise med dødelige sygdomme.

Dansk Landbrug nysgerrig
Hos Dansk Landbrug vækker det nye system stor nysgerrighed. Ifølge Jan Dahl, der er dyrlæge og chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer, er det et system med mange muligheder.

– Teknologien kan være interessant, fordi det kan bruges til overvågning af dyrs trivsel. Det er altid godt, hvis man kan spotte, at dyret er sygt på et tidligt tidspunkt. Der har man bedst mulighed for at få et godt resultat i forhold til at kunne behandle dyrene, siger han.

– I dag er det jo sådan, at man som landmand oftest besøger stalden to gange i løbet af dagen for at se til alle dyrene. Men med det her system vil der jo være opsyn hele tiden og ikke kun i bestemte tidsrum.

Hvis et menneske har ondt, så kan vedkommende sige det. Det kan en gris ikke.
Søren Kjær Poulsen, dansk landmand, Dortheasminde Avl og Opformering

Systemet til Danmark
Ifølge landmand Søren Kjær Poulsen kunne det være interessant at få systemet til Danmark. Omvendt mener han ikke, at det kan erstatte de daglige tilsyn hos dyrene.

– Hvis et menneske har ondt, så kan vedkommende sige det. Det kan en gris ikke. Dog mener jeg ikke, at det kan erstatte de daglige tilsyn. I så fald skal det virkelig være godt, siger han.

Ifølge Jan Dahl er der er en række forskellige betingelser, der er nødt til at være opfyldt, før det kan blive aktuelt at bruge det kinesiske system inden for i den danske svineindustri.

– Det handler meget om prisen. Derudover skal vi have bevist, at systemet rent faktisk kan det, vi tror, det kan. Hvis den giver 100 falske alarmer, hver gang, den giver én sand alarm, er det jo en vigtig faktor. Så det er et spørgsmål om systemets evne til korrekt at klassificere de raske og syge dyr, siger Jan Dahl.

Han er dog ikke blankt afvisende over for systemet i en dansk kontekst.

– Det betyder ikke, at jeg ikke om nogle år ser det blive almindeligt i Danmark, men det er hverken i morgen eller i overmorgen – eller de næste par år. Der tror jeg simpelthen ikke, at vi er endnu, afslutter han.

Læs også: Ny røntgenscanner skal kvalitetssikre fødevarer

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer af en artikel fra the New York Times om samme emne. Se linket til artiklen i brødteksten. Citaterne stammer fra telefoninterviews med begge kilder.