Dansk natur behøver dig og din smartphone

Grib telefonen og tag uf og hjælp forskerne med at undersøge naturen  Foto:morgueFile
Grib telefonen og tag uf og hjælp forskerne med at undersøge naturen Foto:morgueFile

Næste gang du går en tur i parken, på marken eller i skoven, så hold lige øje med, hvilke dyr og planter, du ser.

Danske forskere har sammen med Danmarks Naturfredningsforening netop sat projektet Biodiversitet Nu i søen. Her kan borgere via mobilen hjælpe med at registrere, hvordan den danske natur har det.

Der er ikke nok kendskab til forskelligheden af arter i Danmark

Nora Skjernaa Hansen, projektleder hos Danmarks Naturfredningsforening

-Det er helt nødvendigt, at vi får borgernes hjælp til det her. Enkelte forskere kan ikke selv registrere alle de arter i hele Danmark. Det ville tage en livstid.

Sådan siger Jonas Geldmann, Post.doc på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet. Han er en af de involverede forskere i projektet, og har været med til at fastslå hvilke arter, danskerne skal holde øje med.

Det drejer sig blandt andre om citronsommerfugl, markfirben, vibe, kantareller og gøgeurter, som er gode indikatorer for, hvordan vores natur har det, forklarer Jonas Geldmann.

-Markfirben for eksempel er tilknyttet åbne, tørre lyngområder, og de områder er presset af landbruget. Mange markfirben vil betyde, at der er blevet mere af det landskab, som er godt for naturen. Jo flere steder, de bliver set, jo bedre, siger han.

Biodiversitet betyder

  • Mange forskellige slags dyr og planter i et område
  • Biodiversitet giver et stærkt naturmiljø
  • Der er cirka 30.000 dyre- og plantearter i Danmark

 Hjælp-naturen-app

Det bliver legende let at registrere de dyr og planter, man ser. Den 22. maj lancerer Danmarks Naturfredningsforening med hjælp fra forskerne en app til smartphones, hvor man let kan taste ind, hvad man har observeret derude.

-Man skal bare trykke på et billede af det, man har set, og så er det registreret. Forskerne har valgt nogle relativt letgenkendelige arter, som man så kan sammenligne med dem på billederne i appen. Der vil også være billeder af de arter, man kunne tænkes at forveksle dem med”, siger projektleder fra Danmarks Naturfredningsforening, Nora Skjernaa Hansen.

Selvom appen først kan hentes om nogle uger, så kan man allerede starte detektivjagten nu.

-Man kan bare gå ind på vores hjemmeside www.biodiversitetnu.dk og melde sig. Så får man også løbende information”, opfordrer Nora Skjernaa Hansen.

Biodiversitet skal gøres folkelig

Udover at hjælpe med at kortlægge, om det går frem eller tilbage for naturen, håber folkene bag projektet også på en ikke helt ubetydelig sidegevinst.

-Der er ikke nok kendskab til forskelligheden af arter i Danmark, beklager projektleder Nora Skjernaa Hansen.

-Naturen hænger sammen og arterne har behov, som skal opfyldes. Vi håber at kunne lokke folk ud og deltage i registreringen og derved få øjnene op for de sammenhænge og blive fascineret. Vi vil prøve at gøre biodiversiteten folkelig, fortæller hun.

-Vi håber meget, at Hr. og Fru Danmark vil støtte op om projektet, slutter hun.

Projekt Biodiversitet Nu er sat til at vare i 6 år og er sponsoreret af Aage V. Jensen Naturfonde. De indvolverede håber dog, at projektet kommer til at strække sig længere ud i fremtiden, så de kan få et endnu bedre billede af, havd der sker ude i det grønne.