Danske børns skolemad skal hjælpe Sydkorea til bæredygtig økologi og vækst

Sydkorea ønsker at blive et økologisk bæredygtigt land, og de har meget af lære af Danmark i den henseende. Det mener professor i fødevarer, politik og innovation Niels Heine Kristensen fra Aalborg Universitet. Som en af idemændene bag en nordisk undersøgelse om overgangen til økologiske ordninger i offentlige institutioner, har han netop deltaget i en konference om økologisk skolemad i Sydkorea.

 
I Sydkorea satser man stærkt på grøn og bæredygtig vækst, hvor fødevarer er tænkt ind i den proces. Men kun 1 procent af Sydkoreas fødevareproduktion er økologisk, i modsætning til Danmark som er et af Europas førende økologiske lande, hvor ca. 7 procent af de produkter, der produceres herhjemme er økologiske.
 
 
»Det faktum gør det svært for dem at udbyde økologiske produkter i fx skolesystemet, og der kan de jo se, at Danmark er langt fremme på den økologiske omstilling. Her er økologien jo blevet en professionaliseret del af fødevaresektoren, og det vil de jo gerne lære noget af. Det gælder både i forhold til grønne indkøb, men også økologiske produktionsprincipper, ja faktisk hele vejen fra primær produktion og så ud til de offentlige institutioner« siger Niels Heine Kristensen.
 
 
Danmark kan også lære noget
Men selvom Sydkorea har meget at lære set med danske øjne, så overgår Sydkoreas målsætning på mange måder Danmarks og det meste af EU’s, når det kommer til den politiske opbakning til de store økologiske ambitioner.
 
 
»I Sydkorea har man aktiveret sit embedsapparat, og hele den offentlige ledelse er blevet bedt om at udarbejde handleplaner og målsætninger for deres ansvarsområder. Det er relativt usædvanligt i den målestok, og det har vi endnu ikke set i Danmark, at man på den måde udmønter en overordnet politisk målsætning, og siger ’nu vil vi så godt se, hvad I vil gøre indenfor jeres forvaltninger og jeres ministerier’« siger Niels Heine Kristensen.
 
 
Han betegner Sydkoreas plan for bæredygtig økologi som »ambitiøs,« og påpeger at lignende politiske initiativer også er set i Danmark, dog i en anden sammenhæng.
 
  
»For 10-15 år siden, her i landet havde vi jo Svend Auken, som bad kommunerne om at komme med planer for at udfase uønskede pesticider, og som ønskede at se deres politikker til omstilling af bæredygtigt og økologisk indkøb. Eksemplet fra Sydkorea er jo meget interessant, og i virkeligheden ligner det jo lidt det, vi så her i landet for år tilbage,« mener Niels Heine Kristensen.
 
 
Han påpeger samtidig, at det fremmer den økologiske udvikling, og har stor effekt, når staten spiller en »fremtrædende og progressiv rolle,« og som eksempel fremfører han det store fokus, der har været på vindmølleenergi herhjemme op igennem 80’erne og 90’erne.
 
 
Der skal tænkes i helheder, mener Økologisk Landsforening
Den samme holdning går igen i Økologisk Landsforening, hvor formand Evald Vestergaard efterspørger større politisk vilje på området herhjemme, hvis Danmark som økologisk pejlemærke skal stå stærkt på verdenskortet.
 
 
»Økologi er jo i min verden , og heldigvis i de fleste af mine kollegaers verden, helhedstænkning. Man kan ikke bare nøjes med at fokusere på noget snævert, fordi det giver jo ikke en hel løsning. Det giver måske en del af en løsning« siger Evald Vestergaard.
 
 
Han påpeger desuden, at der skal fokuseres endnu mere på økologiens kvaliteter, og at politikerne  skal være med til at løfte en del af ansvaret, hvis dansk økologi i fremtiden skal være et stærkt brand i udlandet.
 
 
»Vi gør det, vi mener er et skridt i den rigtige retning, for økologi er jo ikke et facit, det er en bevægelse imod at blive endnu bedre. Der er dog ting, der har så stor samfundsmæssig betydning, at der bør politikerne også være meget bevidste og sætte nogle handlinger bag, så det kan virkeliggøres« mener Evald Christensen.