Dansker i Seoul: Sydkoreanerne er vant til krig

Claus Linde Jensen på bjerget Dobongsan med udsigt over byen Seoul.
Claus Linde Jensen på bjerget Dobongsan med udsigt over byen Seoul i Sydkorea.

Atomkapløb, atomkrig, atomtest – ordene florerer vildt og voldsomt i de danske medier om konflikten mellem Syd- og Nordkorea. Men ifølge 30-årige Claus Linde Jensen, der er i gang med sin Master i Business Administration i Sydkorea, blæser de danske medier situationen op til meget mere, end den egentlig er.

– Det er svært at ignorere, når ens venner og familie konstant spørger ind til situationen, men jeg har en meget stærk fornemmelse af, at der er meget mere fokus på det derhjemme, end der er herovre, siger Claus Linde Jensen og fortsætter:

– Der er ikke rigtig nogen, der snakker om det herovre, med mindre det bliver bragt på banen. Og hvis det gør, er det som regel af folk, der ikke har været her i så lang tid og ikke har vænnet sig til, at sådan er situationen her – det er jo et land, der har været i krig i over 60 år.

Læs også: Nordkorea hævdes at forberede atomtest

Claus Linde Jensen har selv forladt København og har sammenlagt været i Sydkorea i over to år i forbindelse med sit studie. Han bor nu i byen Seoul, og selv om vi i Danmark hører meget om konflikten, fylder den kun lidt i hans og sydkoreanernes hverdag.

Trætte af snakken

Syd- og Nordkorea har været i krig siden 1950. De seneste 60 år har der været våbenhvile. Claus Linde Jensen oplever, at når krigen endelig bringes på banen, er det som regel blandt de internationale studerende. Blandt sydkoreanerne er det et sjældnere samtaleemne. Det skyldes især, at sydkoreanerne ikke ser situationen som noget nyt og er vant til at have et anstrengt forhold til Nordkorea.

– De har set det før. De er vokset op med forældre og bedsteforældre, der har været igennem det samme. Det er jo ikke første gang, der er negativ retorik oppe nord fra. Det er ikke noget, de tager helt så tungt. Det er som at høre om så meget andet: De økonomiske problemer for landet og hvad der nu ellers foregår, siger Claus Linde Jensen.

Læs også: Nordkorea: Vi er få tommer fra krig

– Jeg tror, sydkoreanerne er trætte af at snakke om konflikten. Det er jo lidt svært at forholde sig til at vokse op i et land i krig. Jeg har prøvet at forestille mig, hvis Danmark nu aldrig havde sluttet fred med Tyskland, men kun havde våbenhvile. Det er jo det miljø, de vokser op i. Det er ikke interessant at tale om og bliver nærmest fortiet ihjel, fordi det er spild af tid og energi at gå og tænke over hver dag. Jeg tror, de har vænnet sig til at feje spørgsmålene af som ren refleks, forklarer han.

Lille trussel

Claus Linde Jensen har en familie med en mor, far, lillebror og to sæt bedsteforældre hjemme i Danmark. De føler sig mindre trygge ved, at han befinder sig i Sydkorea.

– De synes ikke så godt om, at jeg er herovre. De så egentlig helst, at jeg tog hjem for at være på den sikre side. Men hvis det skulle ske, ville det betyde, at jeg også skulle afslutte mine studier, og det synes jeg ikke, den reelle trussel er stor nok til, siger Claus Linde Jensen.