Danskerne bruger mere vand, når det ikke står på regningen

 

Mellem 15 og 25 procent mere vand løber gennem hanerne i boliger, hvor beboerne ikke kan se det individuelle vandforbrug på regningenFoto: Hovedstadens Forsyningsselskab
Når vandforbruget kommer på regningen, bruger danskerne mellem 15 og 25 procent mindre af de klare dråber.
Foto: Hovedstadens Forsyningsselskab

Et varmt karbad, vandkamp med ungerne eller en tørstig græsplæne. Det får os til at tænde for hanen og dykke i pengepungen. Men personer, der bor i en bolig, hvor vandet er inklusiv i huslejen, kan ikke se deres individuelle forbrug.

Det får dem til at bruge mellem 15 og 25 procent mere vand end personer, der betaler vand a conto, oplyser Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, og Dansk Vand- og Spildevandsforening.

”At sætte en individuel måler på vandrørene, er klart den mest effektive her og nu-måde at få folk til at sætte deres vandforbrug ned,” fortæller Keld Person, der er projektleder i Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR.

Vandmålere mere effektive end information

I 2000 var Dorthe von Bülow, nuværende vandspare-rådgiver i HOFOR, med til at lave et eksperiment på tre boligblokke på Nørrebro.

”Én boligblok fik installeret vandmålere, på en anden blok lavede vi en informationskampagne og i den sidste karré gjorde vi begge dele. Det var den med begge dele, der reducerede vandforbruget mest, men derefter kom den blok, der havde fået målere,” fortæller hun.

Så er det jo også Fru Jensen nedenunder, der betaler for det, hvis jeg bruger meget vand

Minna Møller, økonomimedarbejder i Boligforeningen AAB

Københavns Kommune har siden 2002 sat ekstra ind med opsætning af målere. Om det har fået københavnere til at tænke før de pjasker med vandet vil en evaluering af ordningen vise i december.

Ingen tal på ejendomme uden målere

Hvorfor er det dyrt at sætte vandmålere op?

  • En måler koster ml. 500 og 1.000 kr. at installere.
  • I nybyggeri skal man installere to målere: en på røret til koldt vand og en på røret til varmt.
  • Pris: ml. 1.000 og 2.000 kr.
  • I ældre ejendomme skal man typisk installere ml. fem og syv målere: en på røret til koldt og varmt vand i både køkken og bad og en måler på toilettet. Derudover på opvaske- eller vaskemaskine.
  • Pris (syv målere): ml. 3.500 og 7.000 kr.
  • Udgifter til vedligeholdes og aflæsning af målerne lægges oveni.

Kilder: Keld Person, HOFOR, og Minna Møller, AAB

Siden 1996 har det været et lovkrav, at det skal være muligt at opsætte målere i nybyggeri. Men i ejendomme, der er fra før 1996, er det nogle gange så besværligt og dyrt at installere vandmålere, at man undlader at gøre det.

Hverken hos HOFOR, Dansk Vand- og Spildevandsforening eller Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation har man et bud på, hvor mange husstande, der ikke har målere.

Læs også: Forsker: Storyens grundvand er fortabt

Det er dog typisk i ældre ejendomme og etageejendomme, at man vurderer, at det på trods af vandbesparelserne er for dyrt at installere målere, siger Keld Person fra HOFOR.

”Fru Jensen nedenunder betaler”

I Boligforeningen AAB kan man tydeligt se, at folk bruger mere vand, når det betales kollektivt. Det fortæller Minna Møller, der er økonomimedarbejder for forbrugsregnskab i AAB. Boligforeningen har cirka 19.000 lejemål fordelt på 107 afdelinger. Det kun i 19 af de 107 afdelinger, at man kan se det individuelle forbrug.

Det er selvfølgelig meget godt, at børnefamilierne kan få en lidt lavere regning, end de ellers ville have fået

Minna Møller, økonomimedarbejder i Boligforeningen AAB

I de resterende 88 afdelinger bliver vandregningen i stedet fordelt efter kvadratmeter. ”Så er det jo også Fru Jensen nedenunder, der betaler for det, hvis jeg bruger meget vand,” siger Minna Møller.

Læs også: Vores drikkevand er på kant med EU-krav

Hun har fulgt en afdeling, hvor de for nylig satte målere op og har set, hvordan nogle beboere først bliver opmærksomme på deres høje vandforbrug, når målerne kommer op. Konsekvensen for de husstande er, at de får nogle store efteropkrævninger på vand, nu hvor det individuelle forbrug er tydeligt.

Børnefamilier kan drage fordel

Når vandregningen fordeles per kvadratmeter, er det især de lejemål med flere beboere per kvadratmeter, der får en mindre vandregning, end de ellers ville have fået. Det kan blandt andet komme børnefamilier til gode.

”Det er selvfølgelig meget godt, at børnefamilierne kan få en lidt lavere regning, end de ellers ville have fået, da de typisk vil være mere presset økonomisk. På den anden side er det ikke fair, hvis den enlige ældre på folkepension, skal betale ekstra,” siger Minna Møller.

I afdelingerne bestræber man sig på at få målere på og i nye afdelinger, foreningen opretter, skal der være vandmålere. I fremtiden vil antallet af lejemål med målere altså stige.