Danskerne tror, at de ved meget om EU

Foto: Tine Toft Jørgensen
Foto: Tine Toft Jørgensen

I Danmark mener 43 procent af befolkningen, at danskerne generelt er velinformerede når det handler om Den Europæiske Union. Til sammenligning mener kun 23 procent af alle EU-borgere i gennemsnit, at de er velinformerede når det kommer til EU.

Det viser tal fra rapporten Standard Eurobarometer 80, der er lavet af analysebureauet TNS Opinion for Europa Kommissionen.

Ved noget – men ikke nok

Selvom at vi danskere ikke mener, at vi ved tilstrækkeligt meget om EU, så mener Peter Nedergaard, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, at danskerne ved relativt meget i forhold til andre EU-borgere.

Læs også: Fodboldmetaforer om EU giver os hjemmebanefordele

I Danmark er vi gode til at drøfte og diskutere EU-stof, og det skaber et stort videns grundlag, mener han.

– Danskerne er nogle af de europæere, der ved allermest om EU. Grunden til, at de ved mere end borgere i andre EU-lande, er, at vi er gode til at skabe debatter om EU. Debatterne giver danskerne viden om, hvad EU er og står for, siger Peter Nedergaard.

Ifølge Peter Nedergaard er det dog ikke alle aspekter af EU, som danskerne er lige stærke i.

– Noget af det, som danskerne ikke ved så meget om, er beslutningsprocesserne i EU. De ved ikke, hvad det helt konkret er for en indflydelse, som Europa-Parlamentet har af indflydelse, altså hvad Europa-Parlamentet kan og ikke kan, vurderer Peter Nedergaard.

Vil gerne vide mere

På trods af, at danskerne i undersøgelsen er mere velinformerede omkring EU end andre EU-borgere, så mener de ikke, at de ved tilstrækkeligt nok om EU.

Syv ud af ti danskere vil gerne vide mere om EU, specielt om deres rettigheder som borgere i EU. De mener selv, at de fortsat har brug for mere information, viser undersøgelsen.

EU-stoffet er ofte tørt og kedeligt, mener 59-årige Lene Nielsen, der er bibliotekar. Hun tror, at det er grunden til, at danskerne ikke læser det, og at flere gerne vil vide mere. Derfor skal viden om EU gøres mere indbydende.

– Jeg ved ikke nok om EU, jeg ved noget, men ikke helt nok. Jeg kunne godt trænge til noget mere viden, fordi EU betyder enormt meget og har indflydelse på vores dagligdag, siger Lene Nielsen.

Læs også: Eksperter spår SF tilbagegang ved Europa-Parlamentsvalget

– Folk synes ikke, at EU-stoffet er sexet, det skal gøres mere appetitligt. Men det er min egen skyld, at jeg ikke ved nok. Hvis jeg nu sad pænt og læste min avis hver dag, så ville jeg nok være bedre klædt på. Jeg slubrer radioudsendelser til mig, så jeg ville holde af at høre nogle programmer om EU, fortæller Lene Nielsen.

Ikke klædt på til valg

Danskerne har svært ved at gennemskue, hvilken indflydelse EU har på deres hverdagsliv i Danmark, mener 40-årige Noel Falk Nielsen, der er fotograf. Han føler ikke, at han ved tilstrækkeligt nok til at stemme til Europa-Parlamentsvalget til maj.

– Jeg føler mig ikke godt nok klædt på til at stemme. Men jeg vil ikke gå fuldstændig uforberedt ned til stemmeboksen og bare sætte et tilfældigt kryds. I dagene op til valget sætter jeg mig ind i mine valgmuligheder, fortæller Noel Falk Nielsen.

Læs også: Forsker: Valgdeltagelsen vil ikke stige til Europa-Parlamentsvalget

Når en situation kræver det, så opsøger han mere viden om EU.

– Jeg søgte information omkring EU for lidt tid siden, fordi jeg skulle til en jobsamtale på en stilling indenfor EU. I den situation følte jeg ikke, at jeg vidste nok om EU, siger Noel Falk Nielsen.

Generelt mener Noel Falk Nielsen, at man ikke kan have for stor viden om EU. Derfor er han altid interesseret i mere information.