Danskerne vælger kendis-livet fra

Rampelys, kendisliv og avisforsider bider ikke på danskerne.

Faktisk vil kun en ud af ti være kendt, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Newspaq. De tre X Factor-finalister skal derfor ikke frygte misundelsen, når de gør sig til på scenen i Parken.

Det skyldes, at kendte som lukker sig inde i sig selv, tager stoffer eller får storhedsvanvid, skræmmer danskerne, vurderer lektor i psykologi fra Københavns Universitet.

"De ting, som nogle kendte gør for at overkomme kendtheden, kan skræmme folk, når de svarer på, om de gerne vil være kendte eller ej," siger Torben Bechmann Jensen.

Når de kendte så går amok, får de også ørerne i mediemøllen, og det forstærker ifølge lektoren lysten til at vælge et liv med blitz og champagne fra. Det kan skuespiller Mia Lyhne godt forstå.

"Det værste ved at være kendt, er, når journalister snager i privatlivet i stedet for at tale om noget reelt. Det er væmmeligt, og det bryder jeg mig virkelig ikke om," siger Mia Lyhne, der gerne ville undvære kendislivet.

Det vil fupforskeren Milena Penkowa og skandaleramte Henriette Kjær formentlig også være enige i. Ifølge lektoren fungerer netop de to som omvandrende skræmmekampagner.

Men al opmærksomhed er god for nogle. De ti procent af danskerne, som hungrer efter opmærksomhed, kan se berømmelsen som en flugt ud af elendighed.

"Hvis man ikke har udsigt til en god uddannelse eller et godt job, så tror nogle, at fremtiden ser lysere ud, hvis bare de er kendt," forklarer Torben Bechmann Jensen.

Derfor er det ifølge lektoren typisk folk med problemer i bagagen, som søger programmer som X Factor, for at komme af med tunge ting fra fortiden.

Det er dog ikke kun de unge, som vil have taletid og blive lyttet til. De ti procent af danskerne, som vil være kendte, tæller nemlig både unge og voksne op til 40 år. Og det glæder skuespilleren Mia Lyhne.

"Jeg troede faktisk, at mange unge gerne ville være kendt, og det synes jeg var ærgerligt, fordi det ikke er lykken at være kendt,"

 

Skrevet Af Kristian Brårud Larsen / Newspaq