De unge gider ikke købe armbånd til Distortion, men de vil gerne feste med

Gadefesterne til Distortion trækker altid mange mennesker til.
Foto: Clara Hennecke Mikkelsen.

Distortion nærmer sig med hastige skridt, og københavnerne kan igen i år se frem til fem dage med fed musik, kolde øl og sjove møder under gadefesterne. Ifølge Distortions hjemmeside er konceptet enkelt: det handler om at gøre København til én stor fest. Men arbejdet bag er ikke så enkelt, og det koster penge at få festlighederne op at stå – penge, som de unge ikke vil lægge.

En spørgeskemaundersøgelse lavet af NetAvisen viser, at 50 ud af 54 adspurgte unge mennesker har tænkt sig at deltage i Distortions gadefester. Blandt disse 50 personer har kun otte svaret, at de med sikkerhed vil købe gadearmbåndet. Yderligere ti personer har svaret, at de overvejer at købe det. Altså vil de resterende 32 adspurgte feste med helt gratis.

Læs også: Roskilde-koncerter booster danske bands

–  Distortion virker så impulsivt, simpelt og ligetil – og det er nok vores akilleshæl – for så ved folk ikke, hvilket stort arbejde, der ligger bag. Ja, Distortions Gadefester har været gratis at komme til, men aldrig gratis at afholde! Og faktum er, at de er blevet større og dermed mere omkostningsfulde. Fordi Distortion bare bliver ved med at vokse, så skærper Københavns Kommune også reglerne for festivalen, siger Cecilie Hansen, som er projektleder på Distortions gadearmbånd.

– Hvis det ikke bliver en naturlig ting for folk, at de selvfølgelig skal have gadearmbåndet, så kan Distortion ikke opretholde to gadefester fremover, tilføjer hun.

GADEFESTER OG -ARMBÅND:

  • Onsdag d. 31. maj er gadefesten på Nørrebro fra kl. 16.00-22.00
  • Torsdag d. 1. juni er gadefesten på Vesterbro fra kl. 16.00-22.00
  • Armbåndet til gadefesterne koster 100 kroner
  • Armbåndet giver adgang til luksustoiletter
  • Armbåndet giver adgang til andre Street Party Benefits, som løbende bliver offentliggjort via
    facebook.dk/cphdistortion
  • Armbåndet er med til at sørge for, at Distortion kan bestå

Kilde: www.cphdistortion.dk

Kommunen skærper kravene
I år har Teknik- og Miljøforvaltningen nemlig opstillet en række krav, som skal sørge for, at der bliver taget bedre hensyn til de lokale beboere. Det fremgår af en sagsfremstilling på Københavns Kommunes hjemmeside. Kravene indebærer, at der skal være flere toiletter, bedre sikkerhed og bedre rengøring efter festerne.

– For at kunne leve op til kommunens skærpede krav, skal vi kunne finansiere det. Der er udgifter til betonklodser, som skal sættes op af hensyn til sikkerhed, der skal betales for toiletter, og det koster penge at rydde op, når festen er slut, så beboerne i brokvartererne er glade, siger Cecilie Hansen og fortsætter:

– Der skal ryddes op, fordi folk smider deres øldåser i en brandert og taber et pizzaslice, mens de forsøger at tage det perfekte selfie. Toiletter er nødvendige, så du kan slippe for, at en flok glade ungersvende lader vandet i din baggård. Og bedre sikkerhed… Ja, det giver vel sig selv, siger hun.

De unge vil gerne støtte, men gør det ikke
Hele 51 af de 54 adspurgte i NetAvisens spørgeskemaundersøgelse svarede, at de tror, at Distortion sælger gadearmbånd, fordi de lige akkurat skal kunne dække udgifterne – ikke fordi, de skal blive rigere. 30 af de adspurgte svarede, at de kunne finde på at købe gadearmbåndet udelukkende for at støtte Distortion. Alligevel er det langt fra alle, der køber armbåndene.

Distortion er et afbræk midt i en skoletung periode. Det er live musikoplevelser, og det er lune sommeraftener med dine bedste venner – og så er det midt i vores smukke by. Det er så befriende, at København rives fri af den sædvanlige, skandinaviske strømlinethed, bare en gang om året. Og det skal vi være fælles om at støtte
siger Cecilie Hansen.

– Distortion skal “break even”, vi skal ikke tjene penge. Sidste år gik 120.000 mennesker igennem gadefesten på Nørrebro. Kun 11.000 havde armbånd. Vi vil gerne have endnu bedre resultater i år, siger Cecilie Hansen.

Markedsføring er alfa omega
Ifølge de 54 adspurgte i NetAvisens undersøgelse skal Distortion lægge mere vægt på at markedsføre gadearmbåndet. Det fremgår af mange af svarene, at de adspurgte ser en tendens blandt unge til, at de tænker, at andre køber armbåndet, og så behøver de ikke selv. De fralægger sig ansvaret, fordi de ved, at de stadig nok skal få en sjov fest. Lige nu er det nemlig både nemt og billigt at lade være med at betale, så det er den udvej, de fleste vælger.

Der skal altså sættes mere fokus på de fordele, som armbåndet medfører. Og det skal understreges, hvor vigtigt det er, at man bidrager til, at Distortion kan overleve år efter år.

Læs også: Danske musikere hylder Leonard Cohen

Cecilie Hansen, som selv er studerende ved siden af sit job som projektleder hos Distortion, forstår godt, at man som studerende gerne vil spare, hvor man kan. Alligevel slår hun et slag for, at man bør prioritere at støtte Distortion.

– Distortion er et afbræk midt i en skoletung periode. Det er live musikoplevelser og det er lune sommeraftener med dine bedste venner – og så er det midt i vores smukke by. Det er så befriende, at København rives fri af den sædvanlige, skandinaviske strømlinethed, bare en gang om året. Og det skal vi være fælles om at støtte, siger Cecilie Hansen.

Distortion startede i 1998 og har vokset sig større og større gennem årene. I år foregår det fra 31. maj til 4. juni.


Kort over København: www.openstreetmap.org