Derfor er fredag den 13. ekstra uhyggelig

Mange forbinder fredag den 13. med en skæbnesvanger dag. Foto: Flickr Image
Mange forbinder fredag den 13. med en skæbnesvanger dag.
Foto: Flickr Image

Ofte er fredage forbundet med weekend og glæde, men det er noget helt andet, hvis kalenderen viser fredag den 13., der siges at være en uhyggelig dag. 13-tallets skæbnesvanger betydning går mange år tilbage i historien, mens sammenhængen mellem fredag og tallet 13 er en forholdsvis ny overtro.

I år er det tredje gang en fredag falder på den 13., og for nogle mennesker er det ikke til at spøge med, hvis de lider af paraskavedekatria, som er panisk angst for fredag den 13. Andre har stiftet bekendtskab med fredag den 13. gennem de populære gyserfilm af samme titel “Fredag den 13.”, men egentlig stammer frygten helt tilbage til Kristus tid.

– Forestillingen går helt tilbage til den sidste nadver, hvor Jesus og hans apostle var 13 til bords. Judas siges at være den 13. person, som i følge kristendommen forråder og angiver Jesus, siger forfatteren til bogen “Hverdagens Overtro”, Carsten Lingren.

Læs også: Forsker: spøgelser i hjemmet er ekstremt almindeligt

Jesu død spiller også en rolle i overtroen på, at netop fredage er forbundet med uheld.

– Fredage regnes for at være uheldige i de kristne samfund, da det var en fredag Jesus blev korsfæstet, siger vicenationalsamlingschefen for det Kongelige Bibliotek, Else Marie Kofod.

Ulykkestallet 13

Frygten for at være 13 til bords lever i bedste velgående i det moderne samfund. De fleste kender frygten for at være den 13. person til et middagsselskab, for det siges, at der vil ske noget frygteligt med den 13. person. Tallet 13 er stadig forbundet med død og ulykke, som både flyselskaber og hoteller forsøger at undgå.

– Der er mange virksomheder, der stadig indretter sig efter frygten for tallet 13. Nogle skyskrabere har ikke en 13. etage, eller måske er det umuligt at finde værelse 13. Der findes også visse lufthavne, der ikke har gate 13, ligesom nogle sygehuse har udeladt operationsstue nummer 13, siger Else Marie Kofod.

Hver for sig er fredag og tallet 13 forbundet med gamle traditioner, mens sammenkoblingen mellem fredag og datoen den 13. er en forholdsvis nyere skik, der har amerikanske rødder, mener både Carsten Lingren og Else Marie Kofod.

– Dansk Folkemindesamling har optegnelser fra 1940’erne, der forbinder fredag med datoen den 13. Vi har avisartikler, der fortæller om, hvordan man i Amerika anså fredag den 13. som en skæbnesvanger dag, siger Else Marie Kofod.

Overtro i det moderne samfund

Det er formentlig et mindretal, der kan sige sig helt fri for at være overtroisk, da overtro findes i mange  afskygninger. Carsten Lingren mener, at der både er en klassisk overtro, der går langt tilbage og en nyere overtro, som kan udspille sig til hverdag.

– I gamle dage troede man på alfer, feer og nisser. Men i dag kommer overtro til udtryk, hvis man banker under border, eller har amuletter i lommen, når man skal præstere. I katolske lande slår de korsets tegn, mens vi I Danmark kan tage maskotten med til kamp, siger Carsten Lingren.

Han påpeger samtidig, at han også anser det som overtroisk, hvis man læser horoskoper, eller tror på sten og krystallers kraft. Der er mange, der for eksempel garderer sig mod ubehagelige situationer ved at have en sten i lommen, mener Carsten Lingren.

Trods vores moderne samfund og informationer, er der bestemte situationer, som danskerne stadig forbinder med uheld. Det er for eksempel udbredt, at det bringer uheld, hvis en sort kat løber over vejen, hvis man går under en stige, eller hvis man glemmer, at banke under bordet, når man taler om noget, der ikke må ske.

Fredag den 13. er uvidenskabelig

Mange mennesker tror på, at fredag den 13. bringer uheld, selvom der ikke er videnskabelige beviser for, at fredag den 13. bringer mere uheld end alle andre ugedage, mener Carsten Lingren.

– I min optik er det lige meget, om det er overtro eller ej, for så længe man tror på det, og det virker, så får man noget ud af det, siger Carsten Lingren.

Ved nogle overtroiske beretninger, er det muligt at formindske ulykken ved hjælp af små ritualer. Nogle tror for eksempel, at man kan afværge uheld ved at spytte sig over skulderen, hvis man ser en sort kat krydse vejen. Det er straks svære at undgå fredag den 13., hvis man frygter, at denne dag bringer uheld og uhygge.