Derfor mobber voksne hinanden

Når et dyr er trængt op i en krog, angriber det. På samme måde gør voksne, når de føler sig truede. Mobning blandt voksne forekommer oftest i arbejdssammenhænge, hvor én eller flere føler sig truet, fortæller erhvervspsykolog fra arbejdsmiljørådgivningsfirmaet CRECEA, Tine Ravn Holmegaard. Når en voksen føler sig truet, vil vedkommende opleve en frustration og automatisk føle et behov for at få afløb for den. Det kommer som regel til udtryk i form af mobning af en kollega.

”Når man bliver klemt – som nogle fx har oplevet under finanskrisen- kommer mange til at føle sig truet på deres job og tilhørsforhold på arbejdspladsen. Det betyder, at man kan få et behov for at forsvare sig selv, og hvis der er en anden person, der er villig til at bære frustrationen, slipper man selv af med den rent psykologisk set,” forklarer Tine Ravn Holmegaard.

Per Hulstrøm, psykolog med speciale i arbejdspsykologi og ekspert i mobning, er enig med Tine Ravn Holmegaard. Han mener også, at et øget pres kan være skyld i, at voksne mobber hinanden.

”Det er en anerkendt tilgang, at når man lægger pres på en gruppe, så opstår der nogle følelsesmæssige forhold. Det kan blandt andet betyde at, man grupperer sig med nogle, man godt kan lide, og udelukker andre og gør dem til syndebukke,” forklarer han.

Per Hulstrøm forklarer ligeledes, at jo større utryghed der er, des mere mobning kan der opstå. Voksne mobber altså hinanden, når de er utrygge omkring deres egen situation, og hvis der er et ydre pres på den arbejdsgruppe, de indgår i.

Voksne ønsker også at høre til

Ifølge Tine Ravn Holmegaard kan behovet for at ’høre til’ også være årsag til, at voksne mobber hinanden.

”Mobning blandt voksne kan også skyldes, at der er et grundlæggende behov for at høre til, have noget at stå sammen om og have et sted, hvor man for eksempel kan få afløb for frustrationen,” siger hun.

Tine Ravn Holmegaard forklarer, at voksenmobning på den ene side i bund og grund handler om at høre til og på den anden side om at forvalte sin aggression.

”Hvis man føler sig frustreret eller truet i den gruppe, man er i, eller på den stilling, man har, gør mange det, at de finder et offer for frustrationen – nogle de kan kanalisere den ud på – og så får de andre til at stå sammen om det sammen med én selv,” uddyber hun.

Per Hulstrøm mener også, at mobning blandt voksne skyldes ønsket om et tilhørsforhold.

”Mennesket er et gruppedyr i krig med sig selv og gruppen. Det kommer mest til udtryk med, at man på den ene side er afhængig af at være en del af en gruppe og på den anden side har brug for at være uafhængig. Det betyder samtidig, at mobning motiveres meget af ønsket om at høre til, fordi vi alle sammen har et ønske om at være en del af noget. Når man så kan udelukke andre fra at føle sig som en del af noget eller gøre dem til syndebuk, kan man selv føle, at man er inkluderet,” forklarer han.

Mobning efter arbejdstid kan forklares

I går bragte b.dk en artikel om, at voksenmobning er eskaleret på internettet. Nu foregår det ikke længere kun i arbejdstiden, da man også kan risikere at modtage ondsindede drillerier via elektroniske medier som Facebook og Youtube i sin fritid.

Det overrasker ikke Tine Ravn Holmegaard, at mobning blandt voksne har spredt sig til også at foregå i fritiden.

"Vi slår ikke vores følelser til og fra i situationerne, og det betyder, at selvom klokken bliver 16.00, synes man stadig, at Hanne henne fra kontoret er irriterende," siger hun.

Per Hulstrøm er heller ikke synderligt overrasket. Han giver samme begrundelse for mobning på arbejdspladsen og mobning via elektroniske medier.

”Når man mobber i et socialt forum, er der de samme gruppemekanismer, som de, man kan opleve i arbejdssammenhænge. Man har jo et eller andet sted en forventning om, at andre ser det, man skri-ver og er enige i det. Man kalkulerer med, at man kan få folk med sig, hvilket går fuldstændig i analog med, at voksenmobning bliver mere og mere udbredt,” slutter han.

Læs også: Voksenmobning eskalerer på internettet 

Læs også: Forfatter: Fiktion kan hjælpe mod voksenmobning