Din næse vokser, når du lyver

Løgn og latin får faktisk din næse til at gro. Du kan dog roligt lave en aprilsnar uden at ende med en snabel.

Løgn og latin får faktisk din næse til at gro. Du kan dog roligt lave en aprilsnar uden at ende med en snabel.

 
Render du også og fortæller alle om din trillingegraviditet og din nye kobra i dagens anledning? Så skal du måske tage et kig i spejlet, for faktisk svulmer vores næser lidt, når vi lyver. Det har amerikanske forskere undersøgt.
 
»Det er rigtigt. Det sker også, hvis man bliver ked af det, så hæver slimhinden også. Hvis du lyver, så får du en påvirkning af nervesystemet. Så den er sikkert god nok,« siger øre-næse-halslæge Henrik Genefke.
 
Hormonet der frigives hedder adrenalin. Det  er en del af nervesystemet og er vigtigt, når vi oplever fare eller stress.
 
Pinocchio er ikke alene
 
Disneys lille træmand er altså ikke den eneste med en næse, der vokser, når han lyver.
 
»Man siger jo, at når Pinocchio lyver, så bliver hans næse længere. I virkeligheden er der noget om det, for når vi lyver, så frigives nogle hormoner, som gør, at blodet flyder en lille smule hurtigere i næsen. Det gør, at næsen faktisk bliver mikroskopisk længere,« siger Christian Vandsø, der er ekspert i løgn.
 
Det er også derfor, at du rører dig på næsen, når du fortæller en røver.
 
»Det generer nervebanerne lidt, så det begynder at klø. Det er derfor, at vi nogle gange begynder at klø os på næsen, når vi lyver,« siger Christian Vandsø
 
Næsen vokser, når vi har sex
 
Den amerikanske forsker Alan Hirsch har fundet ud af sammenhængen efter at have analyseret optagelser af Præsident Clinton, da han løj om sin affære med Monica Lewinsky.
 
Ifølge Alan Hirsch rørte Clinton ved sin næse 20 gange i minuttet, da han gav usande svar, mens han ikke rørte den en eneste, når han talte sandt.
 
Hans forklaring er, at det erektile væv i næsen bliver større, når man fortæller en løgn.
 
Det samme sker, når vi bliver seksuelt ophidsede, så en tiltagende tud betyder ikke nødvendigvis, at der er bedrageri i luften.
 
Forstørrelsen varer dog ikke evigt.
 
»Når du bliver påvirket af adrenalin, så er det en her og nu virkning, så den forsvinder igen,« siger Henrik Genefke.
 
Læs også