Disse populære rejsemål forsvinder snart

Venedig er et af de rejsemål, der allerede har problemer med vandstanden. Og det bliver kun værre. Foto: Wikipedia
Venedig er et af de rejsemål, der allerede har problemer med vandstanden. Og det bliver kun værre.
Foto: Wikipedia

En skitur på kunstig sne, en dykkerferie uden koraller og en strandtur uden strand. Det lyder ikke helt som rejsebrochurerne, men sådan kan det se ud om få år. Mange af danskernes foretrukne rejsemål i Europa og resten af verden er nemlig truet af klimaændringer. Klimaændringer der kan medføre tørke, oversvømmelser og snemangel på mange destinationer, advarer klimaforsker.

En tør sangriafest

Mange tager hvert år på ferie til Spanien, men også her kommer man til at mærke de stigende temperaturer. De fleste turister vil formentlig ikke beklage sig over udsigten til et par ekstra varmegrader på ferien, men det tørre, varme klima vil få større konsekvenser end blot lidt ekstra sved på panden:

– Ser man på udviklingen i temperaturerne de sidste mange år, kan man se, at det bliver meget tørrere i Sydeuropa. Der falder mindre regn, og det vil betyde, at ferskvand bliver mindre tilgængeligt, siger Eigil Kaas, professor i klima- og geofysik ved Københavns Universitet.

Også i Tanzania og Kenya, der er blandt de mest populære safari-lande, kommer tørken til at ramme. Det kan, som i Spanien, medføre manglende ferskvand og mindre frodig natur.

Læs også: Nye fly sikrer miljøvenlig luftfart 

Den globale opvarmning har også medført højere vandstand og varmere temperaturer i verdenshavene. Både Venedig og de populære ferieøer Maldiverne kan inden længe ligge under vand. FN’s klimapanel IPCC advarede allerede i 2007 om, at en stigning i vandstanden på mellem 18 og 59 cm ville være nok til at gøre Maldiverne ubeboelige – en stigning der allerede kan forventes inden 2050 ifølge den nyeste rapport fra IPCC.

Australiens dykkerdestination Great Barrier Reef er også i fare for at forsvinde. Stigninger i havtemperaturen har medført, at store dele af korallerne er ved at dø og kan forsvinde fuldstændigt inden for de næste par år.

»Det handler om tilpasning«

Er du til skiløb i Alperne eller krydstogt på Grønland frem for solferie, er der heller ikke her meget trøst at hente. Mange skiområder i Alperne har de seneste par år kæmpet med manglende sne, men hos Danski slår de koldt vand i blodet:

– Det handler om tilpasning. Mange af de store skisportssteder er blevet rigtig gode til at dække pisterne med kunstsne, så skiløb er bestemt stadig en mulighed. De mere lavtliggende områder kæmper stadig lidt, da det er for varmt til at bruge snekanoner, så nogle skiområder er blevet nødt til at åbne senere end før, siger Rikke Levinsen, Head of Marketing hos Danski.

Læs også: Panik før take off: Sådan slipper du af med din flyskræk 

På Grønland har det varmere vejr også medført problemer for turismen. Det er især de populære krydstogter langs kysten for at se isbjerge, der er blevet sværere at gennemføre. Vejret er blevet mere usikkert, og gletsjere og sne er ikke længere en garanti.

– Gletsjerne har trukket sig tilbage, så isen brækker af på land, frem for direkte ud i fjorden, hvilket skaber mindre isfjelde. Krydstogtsturismen er blevet mere usikker, da det nogle år har vist sig sværere for krydstogtskibe at ankre op, hvis der lægger sig et stort bælte af is omkring byen, siger Malik Milfeldt fra turistorganisationen Visit Greenland.

Den manglende is og sne gør det også sværere for de traditionelle hundeslæder at komme frem. Så ønsker du at opleve en autentisk tur over den grønlandske is uden våde fødder, er det bare med at komme afsted.