Dobbelt så mange kvinder vil dø af kræft i 2030

Kvinde modtager røntgenundersøgelse af brystet. Kilde: National Cancer Institute
Kvinde modtager røntgenundersøgelse af brystet (mammografi). Brystkræft var i 2012 den hyppigste kræftsygdom blandt kvinder verden over med undtagelse af Kina og Nordkorea, hvor den hyppigste kræftform var lungekræft. 
Kilde: National Cancer Institute

Danmarks samlede befolkningstal er næsten lig det antal kvinder, der vil dø af kræft på verdensplan i 2030. Det viser tal fra en ny rapport fra American Cancer Society (ACS).
5,5 millioner kvinder verden over vil miste livet til kræften i 2030, varsler rapporten. Det er en stigning på næsten 60 procent fra 2012, hvor der var 3,5 millioner kræftdødsfald blandt kvinder på verdensplan.

Den nye kræftprognosen bekymrer, men overrasker ikke Kræftens Bekæmpelse.

– Prognosen er yderst bekymrende, men den er nok desværre rimelig sand. Her på Kræftens Bekæmpelse har vi over flere år fulgt kræftprognosens udvikling, og der er klart behov for handling, siger lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, Hans Henrik Storm.

Danmark i front
Det højeste antal kræftpatienter i forhold til indbyggertal findes i lande med høj indkomst. Danmark er det land, der ligger højest i rapportens top fem liste over lande med flest diagnosticerede kvindelige kræftpatienter pr. indbygger. Det betyder til dels, at Danmark er én af de lande, hvor der foreligger en høj risiko for kræft blandt befolkningen. Samtidig betyder det også, at Danmark er et land, der er godt stillet, når det gælder at stille diagnosen og behandle kræften i tide.

Som den globale befolkning vokser og bliver ældre, vil de højeste dødstal findes blandt kvinder i fattige og mellemindkomstlande, hvoraf mange af dødsfaldene skyldes kræft, som kan forebygges.

Hele 64 procent af de 3,5 millioner kræftdødsfald i 2012 var blandt kvinder fra fattige eller mellemindkomstlande. Ifølge rapporten er det de færreste kræftpatienter fra de fattigere lande, der får stillet kræftdiagnosen. De kommer derfor ikke i behandling, og det betyder flere dødsfald på længere sigt.

Relativ nyere forskning viser, at ca. 15 procent af al brystkræft her i landet kan forklares ved et for højt alkoholforbrug.
Hans Henrik Storm, lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Svar på kritik: Vi får flere penge til kræft, end vi nogensinde ville have gjort

Mindsk risikoen for kræft – omlæg dine kostvaner
Lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, Hans Henrik Storm, forklarer, hvilke konkrete ændringer der skal til, for at 2030-prognosen får et bedre udfald end først antaget.

– Vi spiser simpelthen for rigt, for fedt. Vores kost indeholder alt for meget kød. Der er brug for en langt mere varieret kost bestående af mange flere grøntsager, rodfrugter og en masse fuldkorn. Derudover er det et spørgsmål om at få folk til at lade være med at ryge eller tygge tobak. Rygning og røg medvirker til sygdom i så høj grad, at det er bekymrende og samtidig yderst skadeligt, hvis ønsket er et langt og sundt liv, siger Hans Henrik Storm.

Udover at ændre på kosten og kvitte tobakken opfordrer den lægefaglige vicedirektør også til at mindske alkoholforbruget, som i øvrigt er forhøjet i Danmark.

– Relativ nyere forskning viser, at ca. 15 procent af al brystkræft her i landet kan forklares ved et for højt alkoholforbrug. Det gør sig specielt gældende i tilfælde, hvor alkohol kombineres med tobak. Alkohol er et opløsningsmiddel og blandes det med kræftfremkaldende stoffer, bevirker det til, at de kræftfremkaldende stoffer meget nemmere kommer ind i organismen. Vi ved med sikkerhed, at det kan medfører kræft. Spiserørskræft, leverkræft og nu også brystkræft, fortæller Hans Henrik Storm.

Kræft i tal

    • Kræft er den næsthyppigste dødsårsag blandt kvinder i verden.
    • Det største antal kræfttilfælde og dødsfald blandt kvinder var i 2012 i Østasien.
    • Brystkræft er den hyppigste årsag til dødsfald i 103 lande.
    • Livmoderhalskræft er den hyppigste årsag til dødsfald i 43 lande.
    • Lungekræft er den hyppigste årsag til dødsfald i 27 lande.

Kilde: American Cancer Society

Læs ogsåOverlæge: Sådan genkender du symptomer på kræft

Hver syvende kvinde dør af kræft
Tal fra den nye ACS rapport viser, at hver syvende kvinde i verden dør af kræft.
Brystkræft, lungekræft og endetarms- og tyktarmskræft er de tre kræftformer, der fører til flest dødsfald blandt kvinder verden over. Det viser rapporten fra ASC. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er disse også nogle af de kræftformer, der fører til flest dødsfald i Danmark.

– De kræftsygdomme (kræftformer), der er årsag til flest dødsfald hos kvinder, er kræft i lunge, bryst, tyktarm, bugspytkirtel og æggestok, oplyser Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside.

Rapporten fra American Cancer Society udkom som et led i World Cancer Congress, der i år løb af stablen i Paris d. 31. oktober til d. 3. november. En del af rapportens tal stammer fra det internationale kræftforskningscenter i Lyon, som er under Verdenssundhedsorganisationen (WHO).