DR udnytter journalistdrømme

Journaliststuderende går gratis i praktik på DR. De ser det som en vej ind i tv-branchen.

Journaliststuderende går gratis i praktik på DR. De ser det som en vej ind i tv-branchen. Men det er imod overenskomsten, når DR tager kommende journalister i ulønnet praktik.

Mange unge drømmer om at blive de nye tv-stjerner som DR’s Kim Bildsøe Lassen eller Line Gertsen. Og drømmen får flere journaliststuderende til at gå i gratis praktik på DR, fordi de håber, at det kan give et ben inden for hos den store public service-station.

Men det er i strid med overenskomsten, når DR tager journaliststuderende i praktik uden om studiet og uden at give løn til de studerende.

Flere uafhængige journaliststuderende fortæller, hvordan de har været i ulønnet praktik hos DR. De har taget praktikken for at gøre opmærksomme på sig selv overfor DR. Håbet er, at de bagefter kan få en lønnet praktikplads i forbindelse med deres studie.

Ingen af dem ønsker derfor at stå frem med navn, da de frygter, at det vil skade deres muligheder for at få en lønnet praktikplads på DR.


Udnytter de unge

DR’s Fællestillidsmand, Steen Larsen, finder det helt uacceptabelt med de nye oplysninger.

”Det er helt ude i hampen, hvis DR tillader, at journaliststuderende kan arbejde i ulønnet praktik. Det er efter min mening i strid med vores overenskomst,” siger han.

Pia Færing studie- og erhvervsvejleder på Danmarks Journalist Højskole er enig med Steen Larsen. Hun mener, at ”DR udnytter de unge menneskers mediedrømme”.

”Det er forkasteligt, at DR udnytter de unge journaliststuderende. Hvis de vil have journalistpraktikanter, så bør det altså være som en del af studiet og med løn,” siger hun.

DR: En klar fejl
DR kan ikke genkende det billede, som de anonyme kilder tegner.

”Det er klart, at DR ikke ansætter journaliststuderende i ulønnede praktikker. Det må vi ikke ifølge vores overenskomst med Journalistforbundet. Og det gør vi ikke. Er det alligevel sket, så er der tale om en klar fejl,” siger Claus Buhl fra DR’s Human Ressource-afdeling.

Han siger videre, at ”det er meget svært for DR at kommentere på anonyme sager”, men garanterer, at det ikke er noget, som DR har gjort bevidst.

To praktikveje i DR
Der er i øjeblikket to muligheder for at komme i praktik på DR: Som journalistpraktikant eller universitetspraktikant.

Journalistpraktikanter skal have løn under praktikopholdet.

Universitetspraktikanter får kun SU, og de koster derfor ikke noget for DR. Men det er et krav, at de efterfølgende kan få godkendt praktikopholdet som en del af studiet.

Men godkendelsen er ikke sket i flere tilfælde, og DR følger ikke op på det, selvom de stiller kravet til de studerende inden de starter.

At det også er de studerendes ansvar får Pia Færing og Steen Larsen til at bløde lidt op i kritikken af disse sager.

”Hvis de studerende fører DR bag lyset ved ikke at søge om godkendelse efterfølgende, så handler DR ikke i ond tro. Men det gælder altså kun de tilfælde, hvor der er tale om praktikanter, som er i universitetspraktik,” siger Steen Larsen, fællestillidsmand hos DR.  

Han siger samtidig, at han og Dansk Journalistforbund vil følge op på DR’s procedurer for universitetspraktik. Han håber, at det kan lukke for, at DR tager journaliststuderende ind i gratispraktik.

Den manglende godkendelse forklarer dog ikke alle de forhold, som redaktionen har kendskab til. I mindst et af tilfældene er der tale om, at DR har brudt den gældende overenskomst, da den journaliststuderende var på orlov fra studiet, imens hun var i en såkaldt universitetspraktik.

Læs også:

Ledige skal arbejde gratis for at få job

Vi kan ikke kun leve af at være kreative

Er du journalist? Har du været i praktik på DR eller et andet sted, uden at det var en del af journaliststudiet, eller fik du merit via et andet fag? Så bland dig i debatten nedenfor, eller skriv til alweso(sletmig)@ruc.dk, hvis du gerne vil forblive anonym.