DSB: Færre mennesker tænder en smøg på stationen

Der er færre som tænder en smøg på perronen i dag end for et år siden  Foto: włodi
Der er færre som tænder en smøg på perronen i dag end for et år siden
Foto: włodi

DSB vurderer, at antallet af mennesker som ryger på de danske togstationer er faldet drastisk, efter rygeforbuddet som startede d. 1. juli. Det fastslår DSB’s forretningschef Leif Fabrin.

– Jeg har ikke overblik over samtlige stationer landet over, men der er en markant tilbagegang af rygere (som ryger, red.) på perronen, udtaler Leif Fabrin.

Leif Fabrin fortæller, at på trods af forbuddet mod rygning på stationerne, er det ikke noget som håndhæves med bøder af DSB’s personale på perronerne.

– Vi giver ikke afgifter i forbindelse med rygeforbuddet, vi vil hellere arbejde med dialog end med afgifter. For os handler det om at sikre, at vores stationer bliver røgfri af hensyn til vores kunder, fastslår Leif Fabrin.

I yderst konsekvens kan vi bortvise kunder som ikke følger anvisningerne.
Leif Fabrin, forretningschef hos DSB.

Dermed kan rygerene tænde op i endnu en smøg på de danske togstationer, uden det får nogen økonomisk konsekvens. Men tænder du en smøg på stationen, kan du komme i klemme med Leif Fabrin, som er forretningschef hos DSB. Han fortæller at DSB personalet kan bortvise rygerne som stadig smøger den på perronen.

– Der er selvfølgelig dem som stadig ryger, og i yderst konsekvens kan vi bortvise kunder som ikke følger anvisningerne, men det har ikke hidtil været nødvendigt, udtaler Leif Fabrin.

Dansk Rygerforening er kritisk

Hos Dansk Rygerforening forholder man sig kritisk til rygeforbuddet. Her mener man ikke, at det er nødvendigt at forbyde rygning udendørs.

– Jeg er klart imod det, for togene er mange gange forsinkede og hvad skal man så lave. Bare stå og vente og vente? Jeg synes det er for groft. Jeg kan godt forstå rygeforbuddet, når det er indendørs, men ikke udendørs. Man stiller sig jo ikke op og ned af andre mennesker og ryger, udtaler bestyrelsesmedlem for Dansk Rygerforening Lykke Rømer.

Læs også: Tusinder bliver ramt af togbusser i påsken

Frank Pedersen, der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Rygerforening, påpeger de sundhedsskadelige konsekvenser det har at indånde togenes udstødning og partikelforurening.

– Umiddelbart synes jeg det er tåbeligt. Hvad er mest usundt: tobaksrøgen eller togenes udstødning? Man skal være en hensynsfuld ryger. Hvis der er nogen der vrænger på næsen, så stille man sig selvfølgelig ikke lige op og ned ad dem og ryger. Et skilt der henstiller til at der ikke må ryges, vil sikkert virke dårligere end at man beder rygerene om at vise hensyn, udtaler Frank Pedersen.

Nye askebægere skal bekæmpe skodder

For snart et år siden flyttede landets rygere sig fra perronen til fortorvet, når de skulle tænde en smøg. Sådan lyder DSB’s egen vurdering. Derfor forsøger DSB sig nu med nogle nye askebægere, som skal gøre kunderne opmærksomme på ikke at smide skoddet på jorden eller fortorvet.

Læs også: Pendlere kæmper mod dårlige togtider

– Den nye udfordring er nu, at rygerne ryger inden de kommer ind på stationen, og så smider de skodderne uden for perronen. Derfor sætter vi nye askebærer op i Aarhus, Esbjerg, Ringsted og på Københavns Hovedbanegård. Askebægrene placeres i midten af en gul opmærksomhedsfirkant. Det er noget vi har prøvet af i mindre målestok i København, og det havde en god effekt, udtaler Leif Fabrin.

Det er Lykke Rømer glad for at høre. Hun mener, at manglen på askebægere er med til at gøre cigaretrygerne til nogle skodsvin.

– Det lyder godt (at der kommer flere askebægere, red.). Fordi jeg kan godt forstå, at folk smider skodderne, for der er ikke askebægere nok rundt omkring. Og så står man dér med skoddet, for man kan ikke smide det ud nogen steder. Så er det bl.a. rygerne, der desværre er nogle skodsvin, udtaler Lykke Rømer.