Ebola tager penge fra bekæmpelsen af andre sygdomme

På grund af opmærksomheden på ebola, vil hjælpen til at bekæmpe andre dødelige sygdomme blive mindre
På grund af opmærksomheden på ebola, vil hjælpen til at bekæmpe andre dødelige sygdomme blive mindre. Foto: European Commission DG ECHO

Ebola er en sygdom med meget høj dødelighed, og derfor skal den også tages meget seriøst. Selvom verdenssamfundet skal finde flere penge til at stoppe epidemien i Vestafrika, mener Peter Henrik Andersen, afdelingslæge ved Statens Serum Institut, at det også vil koste dyrt og få konsekvenser for bekæmpelsen af de eksisterende store sygdomsepidemier.

– Det trækker ressourcer væk fra den normale behandling af de sygdomme, der altid er der. Det er en kæmpe udfordring. På den anden side er man nødt til at forholde sig til at forsøge at stoppe spredningen af ebola. Man er nødt til at kaste mange ressourcer efter ebolaepidemien. Men det koster selvfølgelig på den normale kontrol med andre sygdomme, forklarer han.

At mediedebatten og verden har så stort fokus på ebola, er forståeligt, mener Peter Henrik Andersen, men han pointerer også, at det har store konsekvenser for arbejdet med de helt store dødelige sygdomme i verden.

– Hvis du har feber i Vestafrika, så er chancen for at du har noget andet end ebola stadig større. Det er vigtigt ikke at glemme andre sygdomme, som fx malaria, forklarer Peter Henrik Andersen.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil hellere støtte flodbølge-ofre end ebola-syge

Der er sygdomme i verden, der dræber flere end ebola
Sygdommen Ebola præger i høj grad medierne, både herhjemme og i udlandet. I USA har præsident Obama manet verdenssamfundet til at stå sammen i bekæmpelsen af sygdommen, som hærger i Vestafrika.

Men ebola er ikke den eneste epidemi i verden, og i forhold til andre store sygdomme, slår ebola kun relativt få ihjel. I panikken over epidemien glemmes det nuancerede billede af en verden, hvor rigtig store sygdomme slår flere millioner ihjel hvert år.

Christen Rune Stensvold, seniorforsker ved Statens Serum Institut mener, at debatten er skredet af sporet.

– Det der med at køre ebola op, det giver ikke mening. Der er nogle kæmpe problemer, som man ikke håndterer, som kræver mange flere menneskeliv, siger han.

Christen Rune Stenvold understreger, at det er medierne, der kører ebola-epidemien op til et niveau, hvor den ikke hører hjemme hverken sagligt eller fagligt:

– Medierne skriver om mutationer af ebolavirussen, så virussen bliver luftbåren. Det er mediepjat.

Ifølge WHO smitter ebola kun ved direkte kontakt med den syge person eller personens kropsvæsker.

På det interaktive kort kan De læse mere om de store dødelige sygdomme, både hvor de forekommer, information om sygdommene, og hvor mange ofre de har hvert år. Sygdommene er placeret der, hvor problemerne med sygdommen er størst og kræver flest ofre.

Gul: Sygdommen
Rød: Omfang
Grøn: Kuren

Tallene taler tydeligt for sig selv
Ebola har indtil videre slået omkring 4.500 mennesker ihjel i Vestafrika. Især i Liberia, Guinea og Sierra Leona. Et officielt tal, som dog realistisk set sagtens kan være meget højere. Til sammenligning slog en af de helt store sygdomme, tuberkulose, omkring 1.3 millioner mennesker ihjel i 2012, ifølge WHO.

Christen Rune Stensvold forklarer, at ebola ikke er blandt de fire største dræbersygdomme. Sygdomme, som slår flere millioner ihjel på verdensplan hvert år:

– De store dræbere er tuberkulose, malaria, HIV/AIDS og diarré. Men også leverbetændelse dræber rigtig mange mennesker hvert år, siger han.

Især kan diarré hos spædbørn både hæmme væksten hos børnene og kan i sidste ende tage deres liv, forklarer han:

– Diarré er den anden eller tredje største årsag til spædbørns tidlige død i udviklingslandene.

LÆS OGSÅ: Dansk hospitalspersonale er ikke bekymret for ebola

Det kan vi lære af ebola
Selvom mediestormen omkring ebola er overdrevet, mener Christen Rune Stensvold stadig, at vi kan lære noget af epidemien ebola og håndteringen af den:

– Det stiller spørgsmålet, hvor godt man egentligt er rustet til at håndtere den her virus. Det positive i det her er, at man får identificeret de her problematikker i håndteringen på hospitaler og i samfundet, så man kan forberede sig, og gøre det bedre til næste gang.