Ebola-virussen vil med sikkerhed bryde ud igen

Ebola-udbrudet i Guinea, Liberia og Sierra Leone er nu under kontrol. Foto: James Fulker/DFID
Ebola-udbrudet i Guinea, Liberia og Sierra Leone er nu under kontrol. Foto: James Fulker/DFID

– Ebolaen vil altid komme tilbage. Typisk hvert andet eller tredje år. Den vil helt sikkert bryde ud igen i Vestafrika, siger Regionschef i Dansk Røde Kors for Vest- og Centralafrika, Frode Kirk, der er bosat i Dakar, Senegal.

Ebola er en dødelig virus, som først minder om influenza. Første symptomer er feber, hovedpine, ømhed i musklerne og mavepine. Senere opstår der indre og ydre blødninger. Virussen har en dødelighed op til 90 procent af de smittede, og spredes gennem kropslig kontakt mellem mennesker og dyr, smitten spredes gennem kropslige væsker.

Man har kendt Ebola så længe, men man har endnu ikke fået udviklet hverken en vaccine eller en behandling
Hanne Epstein, Læger Uden Grænser

Både Røde Kors og Læger uden grænser arbejder på at kunne diagnosticere virussen så hurtigt som muligt.

Læs også: Forberedelse af sundhedssystemerne og befolkningerne

Ngo’er forbereder sundhedssystemerne og befolkningerne

– Det er vigtigt at udvikle og uddanne systemer i de lande, der er specielt udsatte, så man på et tidligt tidspunkt kan genkende sygdommen, siger Hanne Epstein fra Læger Uden Grænser. Det er et dagligt arbejde at få bygget sundhedssystemerne op i de lande. Det var velkendt, at sundhedssystemerne i Sierra Leone, Liberia og Guinea ikke fungerede optimalt, da virusen brød ud i 2014, og det er fortsat et problem, fortæller hun.

I Røde Kors arbejdes der også på at forberede sig så vidt som muligt til den næste Ebola-epidemi.

– I Liberia, Sierra Leone og Guinea har Røde Kors mange frivillige, der nu kender til problemet, og de vil være meget hurtigere til at isolere et udbrud af Ebola. Altså lukke områder af og få styr på de befolkningsgrupper, der er i de områder, siger Frode Kirk. Han bekræfter at sundhedssystemerne og befolkningerne nu er mere rustet til at identificere en mulig Ebola-virus, end de var i 2014.

Læs også: Sierra Leone ser frem til at blive erklæret ebolafri i morgen

Ebola-epidemien i 2014 er det største udbrud set indtil nu med 11.300 døde. Virussen brød ud i Guinea og spredte sig til Liberia og Sierra Leone, den er nu under kontrol.

Det internationale samfund gør ikke nok

– Selv om vi er bedre rustede til at identificere og isolere epidemien, betyder det ikke, at vi kan klare en ny epidemi, siger Frode Kirk. Der vil man stadig være afhængig af det internationale samfund.

Hanne Epstein understreger, at der ikke bliver gjort nok på området internationalt.

– Det sidste Ebola udbud var endnu et bevis på, at det, vi gør i forhold til forskning og udvikling af medicin til de sygdomme, som rammer fattige mennesker i udviklingslandene, ikke er tilstrækkeligt, siger hun. Man har kendt Ebola så længe, men man har endnu ikke fået udviklet hverken en vaccine eller en behandling.

Læger Uden Grænser Danmark arbejder ihærdigt på at komme epidemien til livs.

– Vi har i Danmark været med fra starten, og vi har opbygget en viden, som vi deler. Der er blevet skrevet mange artikler. Læger uden Grænser har været med i de internationale fora, hvor man har diskuteret de beslutninger, der er blevet taget, siger Hanne Epstein.

Herunder kan du se en oversigt over Ebola-udbrud og -dødsfald siden 1976.