Effekten af sommertid hører fortiden til

Klokken tre i nat blev klokken pludselig to. Vi skiftede til normaltiden, vintertid, og væk fra sommertiden. Men egentlig er der ikke meget fidus i at sætte urene frem og tilbage, for vi sparer næsten ingenting på el-regningen, lyder det fra DONG Energy.
 
I dag summer opvaskemaskiner og tørretumblere, uanset om solen står højt eller lavt på himlen, og det er ikke køkkenlampen, der sluger strømmen. Ifølge DONG Energy’s målinger sparer vi kun omkring én procent på at stille urene en time frem. Derfor kan den enkelte familie næsten ikke mærke konsekvenserne af sommertiden, påpeger Morten Kidal fra DONG Energy.
 
”Hvis man som gennemsnitsfamilie i et parcelhus bruger 4.500 kilowatt-timer om året, vil besparelsen være én procent, hvilket er 45 kilowatt-timer. Det vil sige i størrelsesordenen knap 100 kroner,” forklarer han.
 
Effekten fordufter
Besparelsen skal findes i overgangen til sommertid, men den bliver udlignet, når vi skifter tilbage til vintertid den sidste søndag i oktober:
 
”I overgangen til sommertid sparer man lidt, og så bruger vi lidt mere, når vi går over til vintertid igen,” siger Morten Kidal.
 
Den ”kunstige” sommertid blev indført i 1980 for at udnytte de lyse sommeraftenener bedre. Men i dag er den besparende effekt af sommertid meget begrænset. Vi bruger sparepærer til at oplyse vores boliger, og derfor står belysning ikke for en særlig stor del af vores elforbrug, forklarer Morten Kidal.
 
”Da man indførte sommertiden i forlængelse af oliekrisen i 1970’erne, var målet at reducere energiforbruget. Men dengang brugte man mere strøm til belysning, end vi gør i dag, fordi vi med sparepærer og LED-belysning har reduceret forbruget med mange, mange kilowatt-timer,” siger han.
 
 
»Ingen logisk forklaring«
Kjeld Krageskov, der er medstifter af Landsforeningen mod Sommertid, kan ikke se, hvorfor sommertiden ikke blot afskaffes.
 
”Der er ikke nogen logisk forklaring, andet end at politikerne for at slippe hurtigst udenom siger, at det er besparelsesforhold, der gør det. Og der er ikke nogen besparelse mere,” siger han.
 
Sommertid hører under Transportministeriet, og beror på et direktiv fra EU. Kjeld Krageskov synes ikke, at EU følger med tiden:
 
”Det er provokerende at EU, der lavede regelsættet for at spare, ikke tager det op til genvurdering, da man finder ud af, at det ikke sparer noget,” siger han.
 
Læs også: