Ekspert: Digitalt kørekort umyndiggør danskere

Digitalt kørekort kan fås som app i 2020 Foto: pxhere

Regeringen vil gennem en app gøre kørekørtet digitalt. Kørekortet skal åbnes ved en personlig kode eller ved at afgive et personligt fingeraftryk. Hensigten er, at borgerne ikke længere er nødsaget til at skulle grave i pungen for at finde plastikkort frem. Men ifølge lektor Birgit Jæger fra Roskilde Universitet, som forsker i den digitale kløft i samfundet på, kan digitaliseringen have utilsigtede konsekvenser for borgerne.

– I vid udstrækning er det med til at umyndiggøre folk, siger hun.

Man kan ikke længere ændre på sin selvangivelse, søge om folkepension eller få sit barn i folkeskole, medmindre det gøres digitalt. For en masse borgere gør det livet nemmere, forklarer Birgit Jæger.

– Men så er der dem, som ikke er fortrolige med den digitale teknologi, og for dem bliver det – for at sige det lige ud – et helvede. For dem er det et stort problem, for de kan selvfølgelig blive undtaget det her digitaliserings krav, men det gør noget ved deres selvbevidsthed. Man føler sig jo som en andenrangsborger, hvis man ikke er i stand til at have den relation overfor de offentlige myndigheder, som der er lagt op til, at man skal, siger hun.

– Så føler man sig som en besværlig borger, der skal have særbehandling. Der er det en meget mere tvungen relation, en tvungen digitalisering.

Birgit Jæger, lektor på Roskilde Universitet

I september 2018 lancerede regeringen det samlede program for Sammenhængsreformen, der skal sætte borgeren først i en mere sammenhængende offentlig sektor. Regeringen har valgt at lave et supplement til danskernes velkendte lyserøde kørekort. Det er første tiltag i Regeringens digitale servicereform ”Digital service i verdensklasse”.

Hos de Forenede Danske Motorejere (FDM) hilser man det digitale kørekort velkommen, så længe det er valgfrit.

– Det er en rigtig god idé. FDM ved også af erfaring, at der er en del danskere der igennem tiden har efterspurgt muligheden for det digitale kørekort, siger juridisk konsulent hos FDM Dennis Lange, som samtidig tilføjer, at foreningen støtter digitaliseringen, når begge grupper af billister tilgodeses.

Birgit Jæger er derimod skeptisk ved ordningen, selvom det digitale kørekort i første omgang er frivilligt.

– Så føler man sig som en besværlig borger, der skal have særbehandling. Det er en meget mere tvungen relation, en tvungen digitalisering, siger hun.

I 2020 vil Kørekort-appen blive mulig at hente. Og det er bare første skridt på vejen mod digitale ID-beviser, så man slipper for at have legitimation andre steder end sin mobiltelefon. Appen vil fungere som et supplement, og derfor kan det oprindelige kørekort bruges som hidtil.