Ekspert: Lille risiko for albansk-serbiske sammenstød i Danmark

Scener som disse er ikke realistiske i Danmark ifølge ekspert. Foto: VargaA
Scener som disse er ikke realistiske i Danmark ifølge ekspert.
Foto: VargaA

Opdateret kl. 12.40

Knojern, flyvende stole og en stemning, der nåede over kogepunktet, var resultatet, da Serbien og Albanien tirsdag tørnede sammen i en fodboldlandskamp. Efterfølgende førte episoden desuden til uroligheder mellem de to folkefærd i flere europæiske byer. De dramatiske scener udspillede sig på baggrund af de voldsomme spændinger mellem de to nationer, men tilsvarende sammenstød skal man ikke frygte i Danmark, for de to grupperinger er slet ikke i kontakt med hinanden i det danske samfund.

Det fortæller Karsten Fledelius, der er lektor ved Københavns Universitet og ekspert i Balkan.

– De kommer slet ikke i de samme kredse. Der ligger virkelig en dyb religiøs forskel mellem serberne og albanerne, og det er afgørende. Serberne tilhører den serbisk-ortodokse kirke. Der er ingen kosovoalbanere, der tilhører den ortodokse kirke overhovedet, så der er ikke noget berøringspunkt der, siger Karsten Fledelius.

Der ligger virkelig en dyb religiøs forskel mellem serberne og albanerne, og det er afgørende.
Karsten Fledelius

Ifølge Det Albanske Konsulat har man ikke oplevet væsentlige problemer mellem serbere og albanere i Danmark. Det skyldes, at de albanere, der er bosiddende her, ikke på samme måde har situationen tæt inde på livet.

– De albanere, der lever i Danmark, har et lidt mere nuanceret syn på tingene end dem dernede. Der er en forskel, siger Hans-Georg Nielsen, der er albansk konsul i Danmark.


Følelserne stikker dybt

Forud for fodboldopgøret blev albanske tilskuere nægtet adgang til stadion, og det blev besvaret med en drone, der fløj hen over banen med et albansk banner. Banneret blev revet ned af en spiller fra det serbiske landshold, og så begyndte slagsmålene mellem spillere og baneløbende tilhængere.

Selvom vi ikke umiddelbart skal frygte sammenstød i Danmark, så ulmer konflikten stadig mellem serbere og albanere.

– Der skal ikke meget til, før mistillid og forurettethed dukker op. De negative følelser ligger under overfladen og kan blive mobiliseret ved bestemte begivenheder. De kan vise sig at være voldsomt stærke, siger Karsten Fledelius.

Læs også: Veteran: Danske skolebørn vækker mine krigstraumer

Spændingerne mellem Albanien og Serbien skyldes først og fremmest Kosovo-konflikten i 90’erne, hvor der var voldelige sammenstød mellem serbere og kosovoalbanere. Siden har nationerne arbejdet for at normalisere forholdet, men krigstiderne er langt fra glemt.

– Det ligger ekstremt dybt, at man ser hinanden som modstandere og fjender. Der skal ikke meget til, før det koger over. Der vil altid være nogen, der har behov for at provokere, og episoden med dronen er udtryk for, at der ikke er meget humor mellem landene, siger Hans-Georg Nielsen.

Det ligger ekstremt dybt, at man ser hinanden som modstandere og fjender
Hans-Georg Nielsen


”Vi må arbejde sammen”

De voldsomme billeder fra fodboldkampen af dronen, baneløberne og slåskampene skader udviklingen mellem serbere og albanere.

Det mener Irena Kovacevic Kuzmanovic, der er ‘first secretary’ på den serbiske ambassade.

– Det er hverken godt for Serbien eller Albanien. Det er vigtigt at have et godt forhold til naboerne, og det bidrager ikke til normaliseringsprocessen eller til det generelle billede af Balkan. Den eneste måde, vi kan komme videre på, er at arbejde sammen, siger Irena Kovacevic Kuzmanovic.

Hans-Georg Nielsen er fortsat optimistisk omkring den politiske fremtid. Begge lande kæmper for at komme med i EU, og derfor vil fodboldepisoden ikke have yderligere konsekvenser.

– Jeg tror ikke, det vil ændre noget på de politiske realiteter. Begge lande ønsker optagelse, og der stilles krav til dem som kandidatlande. Man må se at komme videre, siger den albanske konsul.

2 Responses to "Ekspert: Lille risiko for albansk-serbiske sammenstød i Danmark"

 1. Dhimiter   16. oktober 2014 at 16:22

  Det undrer mig at alt om Balkan skal besvares af “Balkan eksperten”, Fledelius.
  Han kan være ekspert men i hvert fald ikke om Albanien, eller rettere sagt, er ekspert i at forsvare Serbien og tilsvine de andre.
  Bag hans ord er en farlige henvtydninger, ligesom de tilhører ikke samme religion.
  Det er kendt at en pæn del af albanerne tilhører den muslimske religion, men der skal UNDERSTREGES at Albanien er det mest tolerante land angående religion. Ikke en gang i Danmark er der tolerance i så høj grad, og det mener jeg.
  Religion er noget der tilhører privatlivet, og albanerne fødes og vokser op men respekten om den andens religion.
  Faktisk, er albanernes religion noget andet og det hedder Shqipetaria, eller på dansk albanisme.
  Kære journalist, næste gang du vil gerne vide om Albanien, spørg nogle andre, venligst tag ikke den brugbare tid fra eksperten. Vi har ikke tid til at bruge forgæves med Fledelius og hans “analyser”.
  Lad ham bedre agere som advokat til serbernes ugerninger, eller bedre sagt som propagandist forklædt med ekspert titlen.
  Tak.

 2. Hans-Georg Nielsen   17. oktober 2014 at 10:16

  Dhimiter har ret i, at religion ikke spiller den store rolle i Albanien. Her er lidt facts om det formelle tilhørsforhold:

  Data (Instat 2011) on the religious make-up of Albania show that 56.7 per cent of Albanians declare themselves as Muslim, 10.53 per cent as Catholics, 6.75 per cent as Orthodox, and 2.09 per cent as Bektashi Muslims. Another 2.5 per cent are atheists and 5.53 per cent are non-denominational believers.

  Religiøs aktivitet i Albanien stammer mest fra udenlandske “missionærer” fra USA og fra Mellemøsten.

  Det er værd at bemærke, at pavens nylige besøg i Albanien fik et særdeles positivt forløb. Alle, uanset religion, var glade for besøget