Eksperter spår SF tilbagegang ved Europa-Parlamentsvalget

Eksperter forventer tilbagegang for SF til Europa-Parlamentsvalget den 25. maj.
Eksperter forventer tilbagegang for SF til Europa-Parlamentsvalget den 25. maj.

Når danskerne om knap to måneder, den 25. maj, skal stemme til Europa-Parlamentet, vil mange vælgere formodentlig svigte SF og deres kandidater. Det vurderer forskningschef Roger Buch og kommunalforsker Kasper Møller Hansen fra henholdsvis Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Københavns Universitet.

Ifølge Roger Buch, der til dagligt blandt andet forsker i politiske partier og EU, kommer SF til at miste mange stemmer til valget den 25. maj, hvis man sammenligner med sidste valg til Europa-Parlamentet den 7. juni 2009, hvor de løb af med 15,9 procent af stemmerne.

– SF kommer helt sikkert til at miste mange stemmer. Man skal slet ikke blive overrasket, hvis de bliver halveret i forhold til sidste gang, eller hvis de går endnu længere ned, siger han.

Fakta:

  • Danmark har 13 repræsentanter i Europa-Parlamentet
  • Det næste valg til parlamentet er den 25. maj 2014
  • SF fik ved sidste valg til parlamentet i 2009 15,9 procent af stemmerne

Kilde: eu-oplysningen.dk

Det tilslutter Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab, sig. Han vurderer, at SF kommer til at gå fra sine nuværende to mandater i Europa-Parlamentet til et enkelt og påpeger, at selv ét mandat kan være svært at opnå:

– Jeg tror højest, at de får et mandat, det vil sige omkring syv procent af stemmerne, og det tror jeg endda, at de skal kæmpe for.

Landspolitik påvirker danskerne

Denne vurdering baserer han på, at SF står “ekstremt svagt” i de landspolitiske meningsmålinger sammenlignet med i 2009, og at dette vil smitte af på Europa-Parlamentsvalget. Også Roger Buch peger på, at de dårlige landspolitiske meningsmålinger vil påvirke, hvordan danskerne stemmer til maj.

Læs også: Danskerne får færre kandidater at stemme på til EP-valget

– Historisk set har SF haft en vælgertilslutning på omkring syv-otte procent, men på grund af Villy Søvndal fik de en kæmpe optur, som toppede omkring sidste valg. Man kan roligt sige, at det er gået ned ad bakke siden. SF ligger i dag under sit historiske niveau på fire-fem procent. Man kan sige, at de er gået fra et toppunkt til et bundpunkt, og alene det betyder, at man må forvente, at de får et væsentligt dårligere valg end i 2009, siger Roger Buch.

Man skal slet ikke blive overrasket, hvis de bliver halveret i forhold til sidste gang, eller hvis de går endnu længere ned. 
Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Auken: “Det vigtigste er, at vi er med”

SF’s spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Margrete Auken er ikke overrasket over de to eksperters vurdering.

– I 2009 havde vi det bedste valg nogensinde, og det bliver dårligere denne gang, det er temmelig sikkert. Selvfølgelig kan der ske mirakler, men det er ikke klogt at satse på mirakler i sin kampagnestrategi.

Hun understreger, at det vigtigste for hende er, at SF er repræsenteret i Europa-Parlamentet og påpeger, at SF på grund af sine alliancepartnere i den Grønne Gruppe stadig ville have indflydelse i parlamentet med et enkelt mandat:

– Vi er lige nu 50, der er enige. Så for vores gennemslagskraft i parlamentet, er det vigtigste, at vi er med. Selvfølgelig er det dejligt at være to i stedet for en, men vi formindsker ikke vores indflydelse med 50 procent, og vi bliver ikke 50 procent svagere, hvis vi mister et mandat, siger hun.

Uenigheder skræmmer vælgerne

Begge eksperter peger på, at intern uenigheder i SF kan have påvirket danskernes støtte til partiet, men også SF’s mere positive holdning over for EU siden sidste Europa-Parlamentsvalg kan være en faktor, vurderer Roger Buch.

Læs også: Forsker: Valgdeltagelsen vil ikke stige til Europa-Parlamentsvalget

– SF har flyttet sig noget rent udenrigspolitisk for at blive et regeringsdueligt parti. De var tidligere et lidt mere EU-skeptisk parti, men er nu mere positive. Og i den forbindelse har man også trådt mange vælgere over tæerne.

Det er Margrete Auken uenig i. Hun mener ikke, at de i SF er blevet mere positive over for EU, men derimod at de fører en klar linje, som viser partiet som et EU-engageret parti, der søger indflydelse også i EU.

– Man kan ikke sige, at vi er blevet mere positive, siden linjen blev lagt i 2003. Vi er blevet mere tydeligt EU-engagerede, men det der med ’positiv’ eller ’skeptisk’ er noget vås. Enten gider man være med, eller også gider man ikke at være med. Og vi i den grad være med.

Derfor er hendes kampagnestrategi i resten af valgkampen:

– Vi vil føre en kampagne med høj troværdighed og tydelig politik. Vi går fuldstændigt udenom at lefle for nogen med formuleringer, som vi ikke kan stå ved. Det var det, der bar valgkampen for fem år siden, og det kommer til at bære valgkampen igen denne gang.