Eksperter uenige om europæisk gældskrise er løst

Europæiske økonomers mareridt blev virkeligt i går, da aktiekurserne faldt og renterne steg i Spanien og Italien. Nedturen smittede også negativt af på andre af verdens aktiemarkeder. På trods af måneders sparrerunder, lånepakker og slankning af den offentlige sektor så det endnu en gang ikke lyst ud for eurozonens tredje og fjerde største økonomier. Med Spanien og Italien svækket, stiller det spørgsmål ved eurozonen og EU’s evne til at overvinde sin krise.

Tvivl om krisen er vendt
Europæiske statsledere har pendlet frem og tilbage mellem krisemøder, og flere aftaler om lån og andre løsninger er blevet implementeret i de gældsramte lande. Men hvorvidt gårsdagens finansielle uroligheder burde give anledning til bekymring splitter to økonomiske eksperter.
Lån og Spar Banks cheføkonom Kai Lindberg mener blot, at det er naturlige opstartsvanskeligheder ved de løsninger,  som vil føre de europæiske økonomier på ret fod igen.

– Man har fundet frem til løsningsforslag, og nu skal vi vente på, at det træder i kraft. Det er ingen grund til bekymring. Krisen er ved at drive over. Beroliger Kai Lindberg

Knap så optimistisk er Jesper Jespersen, professor i økonomi ved Roskilde Universitet. Han mener, den europæiske gældskrise ikke er drevet over, på trods af europæiske statsoverhoveders forsøg på at komme den til livs.

– Så tager EU et initiativ, og siger »Nu har vi fået løst krisen.« Men mellem 3-6 måneder senere finder man ud af, at det havde man så ikke alligevel. Det forløb har vi nu set gentage sig i 2 år, siger Jesper Jespersen. Han mener dermed, at EU ikke har behandlet roden til gældskrisen.

Den rette medicin?
De to eksperter er også delvist uenige om, hvorvidt den rette medicin er blevet anvendt overfor de gældsplagede lande. Eller snarere om der er blevet givet nok medicin.
Jesper Jespersen efterlyser således mere solidaritet og europæisk samarbejde.

– Der er kun en vej ud, og det er samarbejd, samarbejd, samarbejd. De rige lande bliver nødt til at betale til de fattige, for i sidste ende er det også i deres interesse.

Kai Lindberg mener tværtimod, at de rige EU-lande har været »voldsomt solidariske.« Man skal nu blot vente på at medicinen har sin virkning.

– De sydeuropæiske lande har ikke haft en konkurrenceevne, der har kunne konkurrere med de andre landes. Det bliver der lavet om på nu, men det tager tid.