Ekspertgruppe vil hjælpe familier med syge børn

Sund kost skal hjælpe familier med syge børn Foto: morgueFile
Sund kost skal hjælpe familier med syge børn
Foto: morgueFile

Smoothie i stedet for sodavand og en frisk morgenløbetur. Det kunne være nogle af de forslag, som de 35 personer, der har meldt sig til ekspertgruppen i det nye initiativ ”Familiekurser med hjerterum”, vil komme med. Det er blandt andet folk med ekspertise inden for ernæring, sundhedsfremme, idræt og psykologi der vil deltage i idéudviklingen. Første officielle møde er nu på mandag. Meningen er, at ekspertgruppen skal udarbejde forslag til aktiviteter, som familier i fremtiden skal kunne opleve til arrangementer på Sankt Helene Ferie- og Kursuscenter i Tisvilde. Initiativet vil gennem rådgivning i forhold til kost og motion forsøge at hjælpe familier med syge børn i deres hverdag.

– Vi tager som udgangspunkt, at hvis man har en sund livsstil, så har man et bedre fundament for at tage fat på de udfordringer, der er i livet, siger direktør for Sankt Helene, Stanna Lund Øland, der står bag initiativet.

– Det barnet spiser, og insulinmængden skal passe sammen. Der ligger meget kontrol i det med kost. Det er også vigtigt med motion, da det forbedrer nogle parametre, som er sygdomsrelaterede. Det er sundt for os alle sammen, men det er ekstra vigtigt for diabetikere

Anne-Marie Karin Wegener, Projektleder, cand.scient. i biokemi, ph.d. fra Diabetesforeningen

Stanna Lund Øland har gjort sig visse erfaringer efter at have huset fx Foreningen Cancerramte Børn, Diabetesnetværket Humleboet og andre lignende i næsten 20 år.

– I stedet for at man hænger folk ud, fordi de skal have specialkost, så siger man i virkeligheden, at de er noget særligt, og derfor har vi sørget for noget ekstra til dig. Det er den positive tilgang i stedet for den negative tilgang.
Videnskabeligt bevist at kost og motion hjælper

Hos Diabetesforeningen er de overbeviste om, at kost og motion har meget at skulle have sagt for børnene og deres familier.

– Det barnet spiser, og insulinmængden skal passe sammen. Der ligger meget kontrol i det med kost. Det er også vigtigt med motion, da det forbedrer nogle parametre, som er sygdomsrelaterede. Det er sundt for os alle sammen, men det er ekstra vigtigt for diabetikere, siger Anne-Marie Karin Wegener, Projektleder, cand.scient. i biokemi, ph.d. fra Diabetesforeningen.

Dansk Tourette Forening skriver om Tourettes syndrom, at det kan være kendetegnet ved ufrivillige muskelbevægelser, koncentrationsproblemer og hyperaktivitet. Næstformand i foreningen, Charlotte Bjørke, forklarer, at de er særligt opmærksomme på motion.

– Især når dem med tourette koncentrerer sig om motion, så kan det nedsætte deres tics. Hvis de derimod er stressede og har uro i kroppen, så ticser de meget. Det kan de komme af med ved at komme ud og løbe en tur, spille fodbold eller cykle en tur.