El– og VVS-branchen mangler hænder til installation

Der er mangel på VVS-installatører
Foto: TEKNIQ

Virksomheder inden for El og VVS-branchen har problemer med at finde medarbejdere. Det er især på de specialiserede områder, som el – og VVS-installation, at der er problemer.

26 procent af VVS- og blikkenslagerforretningerne og 25 procent af el-installatørerne har inden for det sidste år manglet arbejdskraft. Hvilket har begrænset deres produktion. Det skriver Danmarks Statistik i publikationen “Flere og flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft”.

Vores branche uddanner 95 procent af arbejdskraften, men det er attraktive medarbejdere, så det er faktisk kun 45 procent der arbejder som installationsmedarbejdere. Branchen gør hvad vi kan for at trække tilbage folk tilbage – for krisen gjorde, at folk søgte mod andre virksomheder
Tina Voldby, underdirektør i politisk sekretariat hos Installatørernes Organisation TEKNIQ

Ifølge Tina Voldby, der er underdirektør i politisk sekretariat hos Installatørernes Organisation TEKNIQ, er det kun 45 procent af de uddannede inden for installationsbranchen, der rent faktisk arbejder som installationsarbejdere. Det skyldes blandt andet, at mange af de uddannede installatører arbejder i servicebranchen og især i industrien.

– Vores branche uddanner 95 procent af arbejdskraften, men det er attraktive medarbejdere, så det er faktisk kun 45 procent, der arbejder som installationsmedarbejdere. I branchen gør vi, hvad vi kan for at trække tilbage folk tilbage, forklarer Tina Voldby.

Vækst i branchen betyder mangel på arbejdskraft
Installationsbranchens omsætning led under finanskrisen, men denne udvikling er nu vendt og derfor mangler der hænder.

– Gennem de senere år har branchen oplevet en vækst, som vi forudser fortsætter i 2017 og 2018, og samtidig har beskæftigelsen været fortsat stigene, så ledigheden er helt nede på 1 procent hos el-installatører og 2 procent hos vvs-installatører. Det betyder, at der er få ledige hænder tilbage til ansættelse, siger Tina Voldby.

Læs også: Instagram puster støvet af landets museer

Men Tina Voldby forklarer, at de gør hvad de kan, for at få folk til at søge tilbage mod installationsbranchen.

– Vi satser selvfølgelig på unge mennesker, og det går faktisk rigtig godt, siger Tina Voldby, og fortsætter

– Installationsbranchen har eksempelvis en stigning på 17 procent indenfor lærlingeområdet. Derudover arbejder installationsvirksomhederne med karriereudvikling og efteruddannelse, siger hun

Man kan sige det sådan her: Hvis jeg bliver fyret i dag, så har jeg et nyt job i morgen. Den virksomhed jeg arbejder hos mangler selv folk. Det er virkelig nemt at få jobs – jeg er for eksempel selv lige blevet tilbudt tre.
Morten Bech Jørgensen, VVS’er

Nemt at få jobs
At VVS’erne er i høj kurs hos firmaerne er et billede Morten Bech Jørgensen, der er udlært i Tøndhøj, sagtens kan genkende. Han arbejder med alt inden for varme- og vandinstallationer, og har bestemt ikke problemer med at finde arbejde.

– Man kan sige det sådan her: Hvis jeg bliver fyret i dag, så har jeg et nyt job i morgen. Den virksomhed jeg arbejder hos mangler selv folk. Det er virkelig nemt at få jobs, jeg er for eksempel selv lige blevet tilbudt tre, siger Morten Bech Jørgensen

VVS-branchen har et dårligt ry blandt unge
Tilgengæld kan han ikke genkende billedet af, at der er mangel på VVS-installatører, fordi de søger mod andre brancher, men derimod fordi branchen har et dårligt ry blandt unge.

– Jeg har kun en enkelt kollega, der har søgt videre. I virkeligheden tror jeg, at der er mange unge, der ikke vil være VVS’ere, fordi det har fået et ry som at være beskidt arbejde, forklarer Morten Bech Jørgensen.

Læs også: For en ud af seks EU-borgere slår pengene aldrig til