“Er der slet ikke nogen, der mangler en roomie?”

Anita Jensenius har især brugt sit netværk til at lede efter bolig. Intil videre uden resultat.     Anita Jensenius har især brugt sit netværk til at lede efter bolig. Intil videre uden resultat.
Anita Jensenius har især brugt sit netværk til at lede efter bolig. Intil videre uden resultat.

– Der er ikke nogen dør, så der er meget lidt privatliv, men der er trods alt en rigtig seng.

Sådan beskriver Anita Jensenius sit midlertidige værelse. Egentlig var værelset et kontor hos hendes bror, men da lillesøster Anita stod uden tag over hovedet, blev kontoret til et gæsteværelse.

Om lidt skal rygsækken, der for tiden indeholder alle de ting, Anita Jensenius har brug for i hverdagen, dog pakkes igen. Brorens kæreste skal føde, og så går det ikke at have lillesøster logerende.

Læs også: Studerende: Jeg har kun en ståplads til forelæsningen

Over 18.000 på venteliste

Anita Jensenius er i gang med en uddannelse som journalist på Roskilde Universitet og er langt fra den eneste studerende, der har problemer med at finde et sted at bo. Det er et problem, hun deler med unge over hele landet.

I landets tre største byer står der lige nu over 18.000 unge på venteliste til en studiebolig. Det svarer til, at tre ud af ti af de studerende, der er blevet optaget på en videregående uddannelse i år, venter på et sted at bo.

Antal studerende, der lige nu står venteliste til en studiebolig:

  • København: 9.000 + 1.010 på akutliste
  • Aarhus: 7.500 + 400 på akutliste
  • Odense: 489 (på en garantiliste)

(Kilde: Politiken)

For en måned siden kom Anita Jensenius tilbage til Danmark fra Brasilien. Efter at have været væk i et år, stod Anita Jensenius pludselig i den samme situation som mange af de nye studerende. Hun skulle om kort tid begynde at studere, men havde ingen steder at bo.

– Jeg har boet lidt hos mine forældre, nu bor jeg hos min bror og skal bo hos en veninde. Så min boligsituation er ret ustabil.

Kommer til at dele seng med en veninde

Efter hun kom tilbage til Danmark, har Anita Jensenius især prøvet at finde et sted at bo igennem sit netværk. Hun har postet på Facebook og sagt til venner og bekendte, at hun ledte efter et sted at bo flere gange, men det gav ikke nogen resultater.

Det er meget anstrengende og stressende at have en ustabil boligsituation, fordi jeg ikke har nogen base. Jeg har ikke noget sted, hvor jeg kan komme hen, og så er det ligesom mit rum
Anita Jensenius, boligløs studerende

Også Den Blå Avis’ hjemmeside er blevet brugt i jagten på et permanent tag over hovedet. Kun ét enkelt svar blev det til, efter at Anita Jensenius havde skrevet omkring 20 henvendelser, og det var en lejlighed i et ”ghetto-område”. Hun indrømmer da også, at hun måske er lidt kræsen, selvom det har gjort det sværere at finde en bolig.

Hvis Anita Jensenius ikke finder et sted at bo snart, har hun en sidste mulighed, inden hun bliver nødt til at bide i det sure æble og flytte tilbage til sine forældre i Brønshøj:

– Jeg tror, at jeg muligvis kommer til at dele seng med en veninde, hvis jeg ikke finder noget snart. Og så bliver der, som hun siger, endnu mindre privatliv.

Jeg har ikke noget sted, hvor jeg kan komme hen, og så er det ligesom mit rum
Anita Jensenius, boligløs studerende

Det stresser ikke at have en base

– Jeg har en lille backpack, som jeg har en del tøj og sådan nogle ting i. Ting jeg lige skal bruge. Det nødvendige, forklarer den unge studerende. Resten af hendes ting ligger i hendes forældres kælder. Det værste er dog ikke den lille plads i rygsækken eller de mange ture frem og tilbage til Brønshøj for at hente det, hun lige står og mangler.

– Det er meget anstrengende og stressende at have en ustabil boligsituation, fordi jeg ikke har nogen base. Jeg har ikke noget sted, hvor jeg kan komme hen, og så er det ligesom mit rum.

Efter at Anita Jensenius er begyndt at studere igen, er det kun blevet værre. Der er mange ting at se til, og det stresser ekstra meget at skulle bruge tid på at finde en bolig.

Læs også: “Forkasteligt” at boligmangel sender studerende på camping

Sværere og dyrere at finde bolig

I år har næsten 3000 flere fået en plads på en videregående uddannelse. En stigning på fire procent i forhold til sidste år. De ekstra studerende betyder, at det bliver sværere at finde lejligheder og værelser, der kan betales på et SU budget, og det er noget, Anita Jensenius også har lagt mærke til.

– Jeg kommer til at betale en del mere nu. Jeg skal ud og se på et værelse i dag eller en af de næste dage, der koster 4.100 kroner. Det synes jeg alligevel er meget, når man er på SU. Inden hun tog til Brasilien, havde Anita Jensenius ingen problemer med at finde steder at bo. Nu har hun et enkelt forslag til, hvad der kunne hjælpe hende, inden hun igen pakker rygsækken:

– Lad os få bygget nogle flere lejligheder.