Er kartoffelferien den nye agurketid?

Hallooo, er der en ekspert til stede? Et tomt kontor i efterårsferien.
Foto: Linea Madeline Grøndal

Bip, bip, bip – denne lyd hører mange journalister i øjeblikket, når de prøver at ringe til deres kilder. For mange er uge 42 blevet lig med ferie, og derfor er det svært at få fat kilder til journalisternes artikler.

– Der er artikler, der må vente. Ved andre artikler må man nøjes med de kilder, der er tilgængelige. Man må indordne sig i ferierne, siger Kim Frydensberg, redaktionssekretær hos Politiken.

Det svært for journalisterne at producere samme mængde artikler, som i de normale arbejdsperioder, og det er svært at producere historier med den samme kvalitet. Det har også journaliststuderende på NetAvisens redaktioner måtte erfare.

– Det er klart, at det her er en af de hårde uger, når man i mediebranchen, fordi kilderne er på ferie. Det betyder hver anden gang, du ringer til en kilde, så svarer de ikke. Det betyder også, at vi må lægge de gode historier ned, fordi der ikke er kilder til at bekræfte eller kommentere på dem. Historierne kan tage op til dobbelt så lang tid, siger Jesper Knudsen, studielektor i journalistik, Roskilde Universitet. 

Jeg er på efterårsferie lige nu.
Szylvia Gyimóthy, lektor fra AAU i København

Kilderne holder ferie

Besvarelse af mails uden for arbejdstid

Mænd:
Altid 14%
Ofte 41%
Sommetider 24%
Sjældent 15%
Aldrig/næsten aldrig 6%

Kvinder:
Altid 8%
Ofte 36%
Sommetider 32%
Sjældent 19%
Aldrig/næsten aldrig 6%

Kilde: Dansk Magisterforening

NetAvisens journaliststuderende er mødt af opkald, der hurtigt er overstået eller bliver videresendt med denne begrundelse, som blandt andet Szilvia Gyimóthy, lektor fra AAU i København, kommer med:

– Jeg er på efterårsferie lige nu.

Det er ikke kun telefonopkaldene, som bliver mødt af ferie-meddelelsen. De fleste voicemails henviser til at sende en besked eller en mail og her lyder en tilbagevendende besked og mail typisk:

– Tak for din mail. Jeg er på farten indtil den 22. oktober og læser kun mail sporadisk i mellemtiden, står der i en auto-mail fra Svend Brinkmann.

– Vil du ikke prøve pressetelefonen? Jeg er nemlig også på ferie😃Hvis min kollega ikke lige svarer, skal hun nok vende tilbage til dig. Mvh Henriette, skriver Henriette Sø, presserådgiver i Dansk Magisterforening.

– Hej, Jeg holder efterårsferie, så kan desværre ikke hjælpe i denne omgang. Bedste hilsner Astrid, skriver Astrid Haug, digital rådgiver.

– Hej. Jeg er i USA. Skriv en besked eller mail. Vh Jeppe, skriver Jeppe Vinther, professor på Københavns Universitet. (Der blev ikke svaret på mail.)

Ferierne rammer journalister

Når journalister oplever ikke at kunne komme igennem til kilder på hverken telefon eller mail, så kan det tyde på, at flere danskere (i al fald dem der skal bruges som eksperter) holder ferie i uge 42, men det burde ikke være et problem, hvis man ser på Dansk Magisterforenings (DM) undersøgelse blandt deres medlemmer.

Mange af medlemmerne af Dansk Magisterforening besvarer ofte på deres mails udenfor deres arbejdstid – især mændene besvarer hyppigere deres mails, viser undersøgelsen (se faktaboksen). NetAvisen ville gerne have talt med en faglig medarbejder fra DM, som kunne sige noget om påvirkningen af at tjekke mails uden for arbejdstiden, men vedkommende var også på ferie.

En spørgerunde blandt journalister-in-spe på NetAvisen viser, at omkring 100 kilder var på ferie. Ved bare at spørge fire af de journaliststuderende røg tallet op på 40 kilder, som har fortalt, at de er på ferie.

– Jeg var nødt til at droppe nyheden, fordi min hovedkilde var på ferie. Han var den eneste forsker på sit område, så jeg havde ikke andre muligheder end at finde på noget nyt, siger Mette Condrup, journaliststuderende.  

Til denne artikel har journalisten været meget opsat på at finde en ekspert, som kunne udtale sig om, hvorvidt danskerne er blevet bedre til at holde efterårsferie. I alt er 35 eksperter blevet ringet op og ikke en eneste var tilgængelig.

Efterårsferien har i den grad kunne mærkes hos journalisterne – og det er meget muligt, at det også påvirker andre brancher. Det ser i hvert fald ud til, at kartoffelferien er den nye agurketid.

Læs også: NetAvisen drosler ned

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel kommer fra, at der er mange journaliststuderende på Net Avisen som er stødt ind i, at de kilder, de ringer op, holder efterårsferie. Jagten på kilder har været svær i denne tid. Forsøgte kilder til denne artikel har ligeledes været på ferie, udover Politikens redaktionssekretær Kim Frydensberg og presserådgiveren, Emma Skjold Lindegaard, fra DM, som har sendt undersøgelserne til journalisten. Yderligere har en studielektor og en journaliststuderende været inkluderet i artiklen for at belyse problematikken.