Ernæringsekspertens råd: Sådan kommer du sundest igennem påsken

Påsken byder på mange fristelser, der ikke alle er lige kalorielette.

Sild i alle afarter, gule æggesalater, lammefrikadeller og osteanretninger er blot et lille udpluk af påskens mange fristelser.

Og det er netop de traditionelle påskefrokoster, der udgør den største trussel mod sundheden i påskeferien, mener ernæringsekspert Marie Steenberger.

– Påsken skal være noget andet end den sunde og kedelige hverdag. Nu skal man give den gas, for der skal være forskel på hverdag og fest. Men man bør tænke over, hvor stor forskellen bør være, råder Marie Steenberger.

Spar på ‘mayoen’

Det der ofte går galt er, at påskefrokosterne indeholder for meget fedt, alkohol og sukker, forklarer Marie Steenberger, der dog forsikrer, at der er råd at hente.

Hun foreslår, at man putter flere grøntsager i mayonnaisesalaterne, og i det hele taget sørger for at få så mange grøntsager som muligt på påsketallerkenen, da det giver en mere hensigtsmæssig fordeling af næringsstofferne.

Hvis man spiser for meget fed mad, samtidig med at man drikker alkohol, kan man hurtigt få det dårligt
Ernæringsekspert Marie Steenberger

– Et andet tip er at skifte det hvide brød ud med rugbrød, så man får et grovere stykke brød med flere fibre, da det mætter mere og i længere tid, siger Marie Steenberger.

Mens man bør begrænse indtaget af mayonnaisesalater, panerede retter og fede oste, så skal man ikke bekymre sig synderligt om silden.

– Silden er god nok, fordi den indeholder de gode fedtstoffer fra den fede fisk, siger Marie Steenberger.

Læs også: Tvinger du også dig selv til at spise sild i påsken?

Forstoppelse, kvalme og sure opstød
Ernæringseksperten er klar over, at snaps og påskeøl hører sig til et traditionelt påskebord, men råder til, at man bruger sin sunde fornuft og drikker et glas vand pr. genstand.

– Hvis man spiser for meget fed mad samtidig med, at man drikker alkohol, kan man hurtigt få det dårligt. Det kan give forstoppelse, kvalme og sure opstød både på selve dagen og dagen efter, advarer Marie Steenberger.

Hjernen skal lede vejen
Sidst men ikke mindst er vejen til en sundere påske, at man lader hjernen være den styrende motor, når man går til bords, forklarer Marie Steenberger.

– Man kan sørge for at skrue sit spisetempo ned, så man nyder maden i stedet for at kaste den ind. Mætheden indtræder først tyve minutter efter, at man har spist, siger Marie Steenberger.

Hun påpeger, at der er stor forskel på, hvad tankerne har lyst til af lækkerier, og på hvornår kroppen har fået nok mad.

Få inspiration til en sundere livsstil her

Fokus væk fra maden
Som et sidste råd til en sundere påske råder Marie Steenberger til, at man skal flytte sin opmærksomhed væk fra maden.

– Til påskefrokosterne skal man fokuserer på de gode samtaler og menneskene omkring en, så man ikke kun tænker på selve maden, siger Marie Steenberger.