EU er tæt på at nå 2020-mål for vedvarende energiproduktion

Vedvarende energi i Danmark produceres i høj grad gennem vindmøller.
Foto: Wikimedia Commons

Det går fremad med EU’s målsætning om, at 20 procent af energien, der forbruges i de 28 medlemslande, skal komme fra vedvarende energi. I 2015 rundede landene næsten 17 procent i gennemsnit, viser nye tal fra Eurostat. En af de andre store konklusioner fra den europæiske statistikbase er, at 11 af de 28 medlemslande allerede nu har nået deres 2020-mål.

Læs også: Historisk klimaaftale træder i kraft: Få overblikket over grønne initiativer gennem tiden

Thomas Budde Christensen, der er lektor ved Roskilde Universitet og har forsket i vedvarende energisystemer, ser dog kun 2020-målene som en lille del af et større billede.

– 2020-målene er jo nærmest allerede blevet yesterdays’ news. Diskussionen herhjemme og i de andre EU-lande går allerede nu på 2030- og 2050-målene, fortæller han.

Vi er hele tiden på bagkant med de her mål, i stedet for at være på forkant. Det opnår man ikke særligt ambitiøse resultater ved.
Bodil Kornbek, bestyrelsesformand i foreningen Vedvarende Energi

Fakta om vedvarende energi

  • Vedvarende energi dækker sol-, vand-, vind, -jord og bioenergi.
  • Det er energi uden begrænsede reserver, der dermed ikke udleder CO2.
  • Den danske vedvarende energiforsyning er primært baseret på biomasse, vind og biogas.

Individuelle mål i medlemslandene
Udover det overordnede mål om at hæve det vedvarende energiforbrug til 20 procent i gennemsnit, har medlemslandene også individuelle mål. De har sat målene ud fra landenes økonomiske og geografiske potentiale for vedvarende energi.

Danmarks individuelle mål i 2020 er sat til 30 procent, og det mål er allerede nået, viser Eurostats nye tal. Næsten 31 procent af Danmarks energiforbrug er på nuværende tidspunkt dækket af vedvarende energi.

Læs også: Klimatopmøde er igang: »Vi kan godt fejre i 30 sekunder, men så skal vi også videre«

I foreningen Vedvarende Energi synes man ikke, at vi burde stille os tilfredse med de nuværende tal. Ifølge Bodil Kornbek, der er bestyrelsesformand i Vedvarende Energi, er det stadig ikke godt nok, især når man ser på den klimaudfordring, vi står overfor.

– Det er så vigtigt, at vi er effektive til at omlægge til vedvarende energi, fordi vi har de klimaudfordringer, vi har. Hvis vi ikke handler i tide, bliver de kun forværret. Vi har mulighed for at ændre dagsordenen nu, og den chance skal vi gribe, siger hun.

Transport- og landsbrugssektoren er den helt store udfordring
Forsker i vedvarende energisystemer Thomas Budde Christensen mener, at vi i Danmark står overfor nogle konkrete udfordringer, hvis vi skal nå de langsigtede 2050-mål om at blive fri for fossile brændsler.

– Herhjemme er transport- og landbrugssektoren den store udfordring. Det er blandt andet, fordi regeringen har fjernet nogle initiativer på området, som gør, at der nu skal en ekstra stor indsats til for at nå i land inden 2050, siger Thomas Budde Christensen.

Læs også: Afgift giver styrtdyk i salg af elbiler

Regeringen er en stopklods
Det er ikke kun i transport- og landbrugssektoren, at regeringen begrænser omstillingen til vedvarende energi. Thomas Budde Christensen forklarer, at regeringen i øjeblikket hæmmer hele processen mod 2050-målet.

– Det her mål kan vi altså kun nå gennem en politisk indsats, der går helt imod, hvad regeringen lige nu lægger op til, siger han.

I foreningen Vedvarende Energi oplever man også, at regeringens manglende indsats er problematisk.

 – Udfordringen er, at regeringen ikke prioriterer vedvarende energi. Det gør det vanskeligt for os at leve op til de aftaler, vi laver internationalt og i EU. Vi er hele tiden på bagkant med de her mål, i stedet for at være på forkant. Det opnår man ikke særligt ambitiøse resultater ved, siger Bodil Kornbek.

De store mål er ikke nået endnu
Selvom EU’s medlemslande snart kan fejre at være i mål med 2020-ambitionen, mener Thomas Budde Christensen ikke, at man skal løfte armene i begejstring alt for tidligt.

– For at vi overhovedet kan komme i mål med 2050-ambitionen, bliver vi nødt til at øge indsatsen nu. Man har sænket farten, i en periode hvor man skulle have øget den for at nå målene, og det skulle man ikke have gjort. Nu bliver vi nødt til at tænke fremadrettet, siger han.

På nedenstående kort kan du klikke på hvert EU-land og se, hvor langt de er kommet med det overordnede og deres individuelle 2020-mål for vedvarende energi.