Facebookopslag om Skolestrejke For Klimaet skaber debat: “Det er nedladende og provokerende”

I Roskilde by samles unge og gamle om deres fælles interesse for klimaet. Foto: Den Grønne Studenter Bevægelse

I løbet af weekenden begyndte et opslag om børn, der i fredags deltog i klimastrejken, at florere på sociale medier. Opslaget opfordrer forældre til de børn, der deltog i klimastrejken, til at indføre en række større ændringer i børnenes hverdag. Blandt befolkningen er der blandede meninger om, hvordan opslaget skal tolkes.

Det omdiskuterede facebookopslag:


»Til alle forældre som har børn der strejker for klimaet«

Tag børnene alvorligt, sæt det hele i perspektiv for dem


 

– Lad dem altid cykle i skole

– Lad dem altid cykle til fritidsaktiviteter i de næste år

– Ingen ferier sydpå de næste 5 år

– Ingen ny Iphone, PC eller Macbook de næste 5 år

– Ferier bliver fra nu af anvendt til at samle affald ind på strande og i skoven

– Spørg skolebestyrelsen om det er muligt at sætte temperaturen ned til 15-16 grader i klasseværelset for at spare tonvis CO2. Jeres børn bare klæde sig bedre på.

– De næste 5 år er det slut med eksotiske frugter, der dyrkes i drivhuse, eller importeres fra fjerne lande. Fremover må de nøjes med årstidens frugter og grønsager.

eller…

– Hvad I selv kan finde på for at skåne klimaet

Som 25.000 andre danskere deltog Nikoline, der er elev i 9. klasse, fredag i den internationale klimastrejke. Hun havde sammen med resten af sin klasse været med til at sætte fokus på klimastrejken på sin skole, Asgaardskolen i Køge, hvor hun sammen med de øvrige elever fra årgangen tog fri fra skole for at sætte klimaet på dagsordenen.

– Børnene kan have hørt det fra lærerne. Børnene er så gået hjem og har sagt, at det var noget de ville med til, og sådan har det spredt sig, siger Folkeskoleelev Nikoline Riemen.

Det er dog ikke alle, der er overbevist om, at klimastrejken er den bedste idé.

En fridag for miljøet

Ligesom andre Facebook brugere valgte Réne Wullf at dele det omtalte Facebook opslag på sin profil lørdag formiddag. Siden da er Facebook opslaget blevet delt 2.700 gange fra Réne Wullfs profil.

Læs også: Radio: Gymnasieelever i klimastrejke: Vi strejker selvom vi får fravær

For Réne var motivationen bag at dele opslaget at sætte fokus på, at det kræver mere end bare det at deltage i en klimastrejke, hvis man vil gøre noget for miljøet. For Réne Wullf er opslaget en sjov og sarkastisk måde, hvorpå man kan stikke lidt til de unge og deres forældres ansvarsfølelse for klimaet.

– Af alle de unge mennesker, der nu har holdt en fridag for miljøet, hvor mange af dem har så også deltaget på Roskilde Festival og efterladt en slagmark. Jeg tror godt, der kunne ligge lidt dobbeltmoral hos de unge mennesker, siger Réne Wullf.

Han finder det nødvendigt at sætte fokus på de unges ansvarsfølelse for klimaet.

Overordenet set synes jeg, at opslaget var provokerende og nedladende.
Gitte Hansen, Tidligere folkeskolelærinde. 

Motivet bag opslaget

Hvor Réne Wullf kalder opslaget for sjovt og sarkastisk, kalder andre opslaget for ironisk. Det er hensigten bag rådene og deres fremførsel, der vækker debat. For den tidligere folkeskolelærerinde Gitte Hansen virker opslaget ikke nær så harmløst, som det bliver fremstillet af Réne Wullf.

– Overordnet set synes jeg, at opslaget var provokerende og nedladende, siger Gitte Hansen.

Gitte Hansen fremhæver, at hun finder det inspirerende at se de unge mennesker træde i karakter og vise, at de har en holdning til den verden, vi lever i. På Facebook giver nogen udtryk for, at de unge deltager i strejken for at slippe for skole. Til det lyder svaret for Gitte Hansen, at man burde få noget mere respekt for de unges handlinger.

– Jeg synes, vi skal tale de unge menneskers indsats op frem for at nedgøre dem og sige, at nu må de så holde op med dit og dat, fordi de ikke er tilfredse med, at vi voksne er i færd med at ødelægge verden, siger Gitte Hansen

Tag et skridt af gangen

For Nikoline Riemen er det at skulle ændre sin hverdag for at forbedre klimaet heller ikke noget, hun ser som en problematik. Hun ser dog flere af forslagene i opslaget problematisk, da hun mener, at de ikke tager hensyn til, hvorvidt det er realiserbart blandt børn og unge.

– Jeg synes, det er lidt stort at starte med nogle af de ting, der bliver nævnt i opslaget. Jeg synes, man skal tage den små skridt af gangen, så man kan få alle med. Det med at stoppe med at købe Macbooks og Iphones, der tror jeg, du sætter et mål, der ikke helt kan opnås for alle. Jeg tror, at rigtig mange ikke kan se dem selv i det, Nikoline Riemen.

I stedet for at starte med fjerne sommerferien eller den nye telefon, som er en stor omvæltning i hverdagen for de fleste, så opfordrer Nikoline til, at man med et skridt af gangen omvender sig til at have en mere klimavenlig og bæredygtig hverdag.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer af journalistens egen undring over facebooksopslagets hensigt. Citaterne stammer fra telefoninterviews med alle kilder.