Fagforeninger: Lønåbenhed fremmer ligestilling

Kvinder tjener 13,2 pct. mindre end mænd. Nyt initiativ vil sætte fokus på ligeløn. Foto: Pxhere

Organisationer og fagforeninger har kæmpet for ligeløn mellem kønnene i årtier – men uden held. Derfor går 38 fagforeninger nu sammen om kampagnen #DelDinLøn, som skal sætte fokus på problemet med ulige løn blandt mænd og kvinder.

– Det spændende ved der her initiativ er, at det er på tværs af faggrupper: Ufaglærte, faglærte og akademikere. Det er meget bredt fordelt, fortæller Juliane Marie Neiiendam, forkvinde for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Hun uddyber, at kampagnen skal sætte fokus på ligeløn blandt mænd og kvinder, da det er et problem, som mange fagforeninger kæmper med på tværs af diverse fagområder.

– Initiativet skyldes, at Danmark ligger på en 14. plads i verden på ligestillingsindekset, hvor resten af de nordiske lande ligger på top fem. Det synes vi simpelthen ikke kan passe, siger Juliane Marie Neiiendam.

Uforklarlig lønforskel på ca. 5 pct.

#DelDinLøn lanceres op til Kvindernes internationale kampdag torsdag d. 8. marts. Det skyldes, at det primære fokus for kampagnen er ulighed i lønninger mellem mænd og kvinder.

Mænd tjener 13,2 pct. mere end kvinder, fremgår det af en opgørelse lavet af Danmarks Statistik i 2016.

Der kan være mange årsager til, at kvinder tjener mindre end mænd. Men selv når man fjerner de naturlige faktorer såsom ledelsesansvar og anciennitet, er der stadig en uforklarlig lønforskel på mænd og kvinder, fortæller Juliane Marie Neiiendam.

– Vi laver en lønstatistik hvert år, og der kan vi se en uforklarlig lønforskel på 4,3 pct. mellem mænd og kvinder, siger hun.

– Kampagnen lanceres op til Kvindernes internationale kampdag, da løn stadig hænger sammen med køn, fortæller forbundssekretær i FOA Joan Prahl.

– Det faktum, at så mange foreninger, som repræsenterer så mange forskellige faggrupper, er gået sammen, viser, at det er et problem, som eksisterer på tværs af forskellige brancher. Kvindernes internationale kampdag bliver startskuddet på debatten om lige løn, siger hun.

Læs også: Feminister demonstrerer: Slut med transportministerens gamle sexistiske ævl 

Stor lønforskel mellem mænd og kvinder 

  • Ifølge Danmarks Statistik tjener mænd 13,2 pct. mere end kvinder.
  • Kampagnen #DelDinLøn vil sætte fokus på ligeløn gennem lønåbenhed.
  • 38 fagforbund er gået sammen om kampagnen, som vil bryde med løntabuet.
  • Under hashtagget #DelDinLøn opfordres medlemmer til at dele deres løn.
  • På Kvindernes internationale kampdag d. 8. marts inviterer organisationerne til et åbent arrangement om lønåbenhed på Den Sorte Diamant i København kl. 16 til 19:30.
  • På kampdagen lanceres en ny rapport lavet af VIVE, som omhandler udenlandske erfaringer med lovgivning om lønåbenhed.

Hashtag skaber identifikation

– Løn er tabu, fordi det bliver fremstillet som en privatsag. Vi mener ikke, at alle skal gå og vifte med deres lønsedler, men hvis der kommer mere åbenhed, vil der forhåbentlig føre til en mere lige lønfordeling mellem mænd og kvinder, forklarer Joan Prahl.

Hun uddyber, at hashtagget kan hjælpe med at sætte fokus på problemet, da de personlige fortællinger gør problemet mere virkeligt og sætter gang i samtalen.

Byrial Rasted Bjørst, der er ansat i Teknisk Landsforbund og har en ph.d. i Ligelønsret, forklarer, at åbenhed omkring lønninger er afgørende for ligeløn: – Offentlighed om lønninger er enormt fremmende for diskussionen om, hvad vi hver især bliver betalt for vores arbejde. Det er meget vigtigt, at man får talt om løn, så man reelt ved, hvad hinanden tjener. Det er en generator for, at der kan blive gjort noget ved problemet.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang af Facebook gruppen #DelDinLøn, som sætter fokus på ligeløn og lønåbenhed. Vi har interviewet alle kilder via telefon.