Fem ferier du gerne vil hjem fra

5. Rio de Janeiro, Brasilien
 

I forhold til de andre byer på listen er Brasiliens samba-storby rimelig tilforladelig. Men kun så længe man holder sig til turistområderne. Bevæger man sig derimod på egen hånd rundt i de fattige slumområder, opdager man hurtigt, at man slet ikke skulle have gjort det. Mange af de farlige favela-kvarterer langs byens bjergskråninger er en evig slagmark mellem narkorelaterede bander og underbetalte betjente. Omkring 1000 mennesker ender hvert år deres liv i sådanne skudvekslinger. Og tror man, det stærkt korrupte politi står klar til hjælp, tager man grueligt fejl, når de i stedet med fremstrakt hånd forlanger deres “beskyttelsespenge”. For så til gengæld at hjælpe dig med IKKE at blive sigtet for noget, du aldrig havde gjort.

 

4. Verkhoyansk, Rusland
 

Har man én gang været i Verkhoyansk i det nordøstlige Sibirien, tænker man sig om, næste gang man ved busstoppestedet på Nørreport brokker sig over det danske vintervejr. Gennemsnitstemperaturen i januar måned er tænderklaprende minus 46 grader. Hvilket dog stadig er småting i forhold til, hvad man målte tilbage i 1892: minus 68 grader, eller den koldest målte temperatur i ikke-antarktiske egne af jorden. Lokalbefolkningen er dog usædvanlig hårdfør og officielt holder skolerne først “snefri” når temperaturerne passerer de minus halvtreds.

Besøger man byen om sommeren, byder Sibiriens fastlandsklima dog på temperaturer, der sagtens kan måle sig med dansk sommervejr. Verkhoyansk er dermed ikke bare verdens koldeste by, men samtidig byen med det største temperaturudsving fra sommer til vinter.

3. Ciudad Juarez, Mexico

Det er officielt: Med 1.362 drab alene i 2009 er grænsebyen Ciudad Juarez i Mexico verdens farligste by. Rivaliserende bander der alle kæmper om narkosmuglingsindtægter til USA er forklaringen på de brutale tal, der får bandekrigen på Nørrebro til at ligne små børn, der slås med pinde og kæppe. Ikke færre end 8500 soldater er udkommanderet til at holde styr på banderne.

Når byen alligevel ikke topper denne liste, hænger det sammen med, at man skal have en hvis form for baggrund og venskabskreds for at være i risikozonen. Det kan de sidste to byer ikke prale af. Her er du på spanden lige meget hvem du er, eller hvor du er fra.

2. Bagdad, Irak

Området mellem Eufrat og Tigris-floderne var for 5.000 år siden kendt som Mesopetanian – civilisationens vugge. Det glemmer man dog nemt den dag i dag. Siden Irak blev befriet fra Saddam Husseins brutale diktatur i 2003, har landet historiske hovedstad Bagdad befundet sig i et anarkistisk kaos. Selvmordsbomber, religiøse militser og kriminelle bander sætter dagsordenen i gaderne. Alt imens er politiet og regeringen voldsomt korrupt, og bliv ikke overrasket, hvis din taxachauffør slet ikke arbejder for en taxicentral men for Al-Qaeda. Våger man sig alligevel udendørs, er det om at holde øje med sine fødder. Miner og usprængte granater kan hurtigt gøre førtidspensionen aktuel.

1. Mogadishu, Somalia

Somalias hovedstad finder nok ikke vej til et Spies-katalog foreløbigt. I en af verdens absolut fattigste og varmeste egne hersker der ingen love overhovedet, og det har tyvebander og pirater længe draget fordel af. Samtidig truer religiøse og etniske konflikter landet som helhed. For slet ikke at tale om de tørke- og hungersnødskatastrofer der for tiden er historisk slemme. Som land har Somalia ikke haft en egentlig regering i næsten tyve år. Sådan noget er godt at vide, når man gerne vil hjem igen, men ikke ved hvilket ministerium man kontakter, når ens pas pludselig er væk.

Alt i alt er Mogadishu et ganske ubehageligt sted, hvor dine eneste sande venner er folk i lyseblå FN-veste. Men overlever man her, har man helt sikkert noget at fortælle sine børnebørn.

 

Flere forslag til storbyferier udover det sædvanlige

http://www.mostdangerouscities.org/