Festival opfordrer os til at hylde døden

De Dødes Dag fejres hvert år i Mexico, hvor mange klæder sig ud og fester
Foto: Marysol, Flickr

Festivalen HUSK MIG!, der er en dansk udgave af De Dødes Dag, som er en højtid fra Mexico, hvor man hylder de døde, vil blive afholdt i København i denne weekend. Danskerne er nemlig ikke gode nok til at tale om døden, mener en af medarrangørerne til Festivalen Fernando Massino fra CKulturA.

– Det er jo ikke bare en fest, men et arrangement, hvor vi fester og hylder de døde med dybde og eftertænksomhed, siger Fernando Massino.

Læs også: Radiofestival vil lære dig at lave radio

Arrangørerne regner ikke med, at danskerne skal tage De Dødes Dag til sig, som den bliver afholdt i Mexico, men snarere, at der bliver afholdt et arrangement, hvor man kan hylde de døde. I Mexico tager nogle familier blandt andet til den afdødes gravplads og fester dér.

Tal om døden med dine børn

Festivalen har flere arrangementer, der henvender sig til børn. Blandt andet er der en workshop, hvor børnene skal lave et portræt af et afdødt familiemedlem.

– Børn er åbne for at tale om døden, det er tit de voksne, der er bange for det, siger Fernando Massino.

Han mener, at døden skal være en del af livet i stedet for at blive noget fjernt og uhyggeligt. Det kan for eksempel være ved at holde en fest for dem, der ikke er her mere.

Hvis man mister et familiemedlem, eller én der står en nær, er det at tale om døden en god måde at bearbejde sorg på.

– Det er godt at have et sted, hvor man kan tale om døden. Selvom danskerne bliver udsat for døden i TV og medier, er der stadigvæk et tabu ved det at have mistet. Det kan være svært at tale om i hverdagen, hvor folk måske ikke rigtig ved, hvordan de skal reagere, siger Martin Lytje, post.doc i patientorganisationen Kræftens Bekæmpelse og lektor i psykologi ved Bergen Universitet.

Familiens historie, og de mennesker, der har været der før en selv, er med til, at man kan huske, hvor man kommer fra, og hvorfor man er, som man er.

– Kendte mennesker bliver husket, men der er historier i vores egen familie, der skal huskes. Det kan man gøre ved at huske, hvem de døde var, og hvad de gjorde, siger han.

Godt at tale om døden i familien

Også forskningen viser, at det er godt for børn at have et sted, hvor man kan tale om døden, så man ikke er alene om det.

– Al forskning viser, at de familier, hvor man kan tale åbent om døden, ofte også er de familier, der kommer sig bedst efter at have mistet nogen, fortæller Martin Lytje.

Han mener ligeledes, at man også skal huske at tale om alle de gode minder om de døde og de ting, som de godt kunne lide.

Læs også: Psykiater: Flere børn og unge i psykiatrien er en succeshistorie

– Jeg oplever, at danskerne er meget interesserede. Det er helt overvældende så mange der har vist interesse for arrangementerne. Der er 10.000 på Facebook, som har vist interesse, siger Fernando Massino.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt eventet på Facebook og synes, at det lød spændende. Journalisten foretog interviewene per telefon.