Godt nyt til mænd: Behandling af prostatakræft har succesrate på 98 procent

Ved stereotaktisk kræftbehandling bruger man scannere til at lokalisere kræftknuden helt præcist. Foto: flickr.com
Ved stereotaktisk kræftbehandling bruger man scannere til at lokalisere kræftknuden helt præcist.
Foto: flickr.com

Der er godt nyt for mænd, der lider af prostatakræft.

Et nyt projekt med såkaldt stereotaktisk strålebehandling af prostatakræft har nemlig vist sig at være langt mere effektivt end tidligere behandlingsformer.

Det er forskere ved UT Southwestern Medical Center Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center, der netop har afsluttet det femårige forskningsprojekt.

Helbredelsesraten – dvs. hvor stor chance man har for at blive helbredt – ligger på hele 98 procent, forklarer forskerne.

– Den høje helbredelsesrate springer i øjnene, når man sammenligner med helbredelsesrater for andre tilgange som operation eller konventionel stråling, hvor helbredelsesraten ligger mellem 80 til 90 procent, skriver de i en pressemeddelelse.

Fakta om prostatakræft i Danmark

    • I gennemsnit får over 4.000 mænd hvert år konstateret prostatakræft

 

    • Mere end 1.100 dør i gennemsnit om året af prostatakræft

 

    • Prostatakræft er hyppigst forekommende hos mænd over 40 år

 

    • Det skønnes, at prostatakræft er arveligt i cirka 10 procent af tilfældene

 

    • Prostatakræft er kræft i blærehalskirtlen, der ligger rundt om mandens urinrør lige nedenfor urinblæren. Den er normalt på størrelse med en kastanje

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Netdoktor.dk

Læs også: Banebrydende dansk forskning kan forbedre kræft-scannere 

Stereotaktisk strålebehandling betyder, at man retter en eller flere kraftige røntgenstråler mod et mindre område i kroppen, og man bestråler kræftsvulsten fra flere forskellige vinkler.

Det er en behandlingsform, man har brugt i Danmark siden 2012. Overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen ved Kræftens Bekæmpelse kan se mange fordele ved denne behandlingsform:

– Det er en mere skånsom og præcis form for strålebehandling. Man bruger en CT-scanner til at lokalisere kræftsvulsten helt præcist, så man ikke udsætter resten af området for bestråling. Stereotaktisk behandling er desuden også hurtigere og mere effektiv, så patienten skal ikke have nær så mange behandlinger som tidligere.

Læs også: Overlæge: Sådan genkender du symptomer på kræft

Der har tidligere været kritik af denne form for strålebehandling, da man mente, at den medførte øget risiko for forskellige former for irritation, når patienten tisser.

Den nye forskning viser dog, at bivirkningerne i høj grad er de samme som ved traditionel behandling af prostatakræft.

I Danmark har stereotaktisk strålebehandling været benyttet siden 2012 på blandt andet Rigshospitalet og Odense Universitets Hospital.

I Odense, der var blandt de første i verden til at behandle på denne måde, er de glade for den nye behandlingsform. Det er især den forkortede behandlingstid af patienten, der vækker begejstring:

– Den nye metode betyder, at behandlingen bliver mere nøjagtig, da risikoen for at patienten flytter på sig er mindre, jo kortere tid de skal ligge i acceleratoren, fortæller cheffysiker Knud Aage Werenberg i en pressemeddelelse fra Odense Universitets Hospital.

Læs også: Dilemma: Hurtig kræftscanning eller effektiv skadestuehjælp?

Det næste skridt for de amerikanske forskere er et forskningsprojekt, der skal forbedre muligheden for at behandle patienter med prostatakræft, der er i høj-risiko for at dø af det.